BARIŞ SEDEF
Yapı endüstrisinin temel bileşenleri arasında yer alan hazır beton sektörünün hammadde sorunu tüm dünyada hızlı artıyor. Dünyanın pek çok ülkesinde kum ve sağlıklı agrega temini kritik eşikte bulunuyor. Gelişmiş ülkeler bu noktada mevcut binaların enkazından daha fazla yararlanmak için çeşitli önlemleri ve teşvik mekanizmalarını hızla gündemlerine alıyor. Çevre dostu üretimin de bir parçası olarak görüldüğünden, geri dönüştürülen ürünün hammadde olarak kullanılması uygulaması sektörün en temel gündem maddelerinden biri olmayı sürdürecek. Gelişmiş ülkelerde, mevcut binaların bakımı, rehabilitasyonu veya yıkımından elde edilen inşaat ürünleri, bir taraftan kanuni uygulamalarla teşvik edilirken, yeni inşaatlarda belirli oranda kota uygulamaları da hızla yaygınlaşıyor.
Türkiye’de de geri dönüştürülmüş ürün uygulamalarının hem iç pazar, hem de ihracat için bir zorunluluk olduğu üzerinde duruluyor. Sektör yetkilileri, gerek deprem bölgesinde oluşan enkazın sağlıklı eritilebilmesi için geri dönüştürülmesinin zorunluluk olduğuna işaret ederken, “Deprem enkazının doğaya karıştırılmadan eritilmesi gerekiyor. Doğaya zarar vermesinin önlenmesi noktasında geri dönüştürülmesi çok önem taşıyor. Yanı sıra hazır beton sektörüne hammadde tedariği açısından bakıldığında da geri dönüşüm uygulamalarının daha fazla teşvik edilmesi gerekmektedir” dedi.
İhracat öne çıkıyor
Bu arada sektör oyuncuları tarafından iç pazardaki durgunluğun aşılmasında ihracat imkanları daha fazla zorlanıyor.
Sektörün yerli olduğu kadar uluslararası paydaşlarla buluşması noktasında, bu yıl 11’incisi gerçekleştirilen Beton 2023 Hazır Beton Kongresi ile Çimento, Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı önemli bir yere sahip. Toplam 15 bin 708 metrekarelik alanda 11’incisi düzenlenen fuar, inşaat ve onun en temel kolu hazır beton ile ilgili sektörlerden 100’ün üzerinde katılımcısı ile 3 bini yabancı olmak üzere toplamda 12 binden fazla sektör profesyonelini ağırlayacak. Bugün başlayan fuar, 11 Kasım tarihine kadar sürecek.
Öte yandan yine bugün başlayan bir başta etkinlik olan Beton 2023 Hazır Beton Kongresi ’nde ise 90 civarında bildiri sunulacak. Yanı sıra 500’den fazla delegenin katılacağı kongreyi; akademisyenler, araştırmacılar ve yan sanayi tarafındaki firmalar yakından takip edecek.
Deprem enkazı geri dönüşüme tabi tutulmalı
Gazetemizin önceki günkü sayısında Vahap Munyar’ın köşesinde açıklamalar yapan MEKA Beton Kurucusı ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaybal, dünyanın birçok ülkesinde kum ve agrega krizinin yaşandığını ifade ediyor ve inşaatların döngüsel ekonomi kapsamına alınmaya başlandığına dikkat çekiyor. Kaybal’ın verdiği bilgiye göre bazı ülkeler inşaatlarda kullanılan malzemelerin, belli oranlarda döngüsel ürün olması gerektiğine dair kurallar koymuş durumda. Kaybal, “Son deprem felaketinin ardından ortaya çıkan 250 milyon ton inşaat atığı geri dönüştürülebilse hem çevreye zararı ortadan kalkacak, hem de 75 milyar liralık bir değer ekonomiye kazandırılabilecek, İstanbul’un kentsel dönüşümüyle de 110 milyon ton inşaat atık ortaya çıkacak” uyarısında bulunuyor.