Türkiye’nin yanı sıra 40’tan fazla ülkeye satış gerçekleştiren Adel Kalemcilik, yurtdışındaki varlığını güçlendirmek için yeni projelere yöneldi. Son 10 yıldır ihracatın satışlar içindeki payının yüzde 6-7 seviyesinde seyrettiğini söyleyen Adel Kalemcilik Genel Müdürü Oğuz Uçanlar, Uzakdoğu ve Kuzey Afrika’da üretim tesisi yatırımı planladıklarını satışta ise modern kanalları hedeflediklerini söyledi. Ikea, Wallmart gibi perakende noktalarına gireceklerini belirten Uçanlar, söz konusu adımların katkısı ile ihracatın satışlar içindeki payını 3 yıl içinde yüzde 30’lara çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Yılı 1,7 milyar TL satış ile bitirecek
1969’da Anadolu Grubu bünyesinde faaliyetlerine başlayan Adel Kalemcilik, 1995’te Alman Faber Castell ile güçlerini birleştirmiş. 27 yıldır borsada işlem gören Adel Kalemcilik’in hali hazırda yüzde 27’si halka açık iken yüzde 15’i Faber-Castell’e ve yüzde ve yüzde 57’si de Anadolu Grubu’na ait. Çayırova’daki 36 bin metrekarelik üretim tesisine sahip olan şirket, Faber-Castell, Graf von Faber-Castell, Adel, Atlas, Max ve Panfix markalı kırtasiye ürünlerinin satışını gerçekleştiriyor. Adel Kalemcilik’in 2023 performansı ve gelecek dönem hedefleri ile ilgili konuşan Uçanlar, 2024’ü beklentilerinin üzerinde bitirmeye hazırlandıklarını anlattı. Uçanlar, “9 aylık kar 409 milyon TL’ye çıktı. Yıl sonu net satış hedefimiz ise 1,7 milyar TL. Miktar olarak bakıldığında da satışlar geçen seneye paralel hatta bir tık üstünde” diye konuştu. Şirketin satışları içinde yurtdışının payı ise yüzde 6-7 seviyesinde seyrediyor. Yurtdışında yeni bir yapılanma içinde olduklarından söz eden Uçanlar, “Stratejimizi değiştirdik. Büyük ihaleler ve modern kanallar ile ilerleyeceğiz UNICEF ihalelerini aldık, onaylı tedarikçisi olduk. Tüm dünyada Ikea mağazalarında olacağız. Kuzey Amerika’da da HRB Global ile anlaşma imzaladık. Onların vasıtasıyla CVS, Wollmart ve Sam’s Club gibi dev zincirlere gireceğiz. Hedefimiz 3 yıl içinde ihracatın ciro içindeki payını yüzde 30 seviyesin çıkarmak” dedi. Öte yandan yurtdışında biraz daha odaklı gitmek istediklerini de anlatan Oğuz Uçanlar, “Almanya, İngiltere gibi Batı Avrupa ülkeleri, Azerbaycan, Mısır çok önemli. Bu anlamda yurtdışında yatırım fırsatlarını da değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu. Kırtasiye sektörünün inovasyonunun 1900’lü yıllardan itibaren daha çok Avrupa’da geliştiğini ancak son yıllarda bunun Uzak Doğu’ya kaydığını anlatan Oğuz uçanlar, şöyle konuştu: “Biz de Uzak Doğu’daki varlığımızı, etkinliğimizi artırmak istiyoruz. Orada bir üretim yatırım da yapabiliriz” dedi.
Türkiye, hacim ve üretimde ilk sırada
Adel, Faber-Castell’in 5 ayrı ülke distribütörlüğünü daha yürütüyor. Ve burada üretilen ürünler Faber Castell Almanya tarafından birçok ülkede satılıyor. Öte yandan Türkiye, Faber Castell’in en büyük pazarlarından biri. Markanın 11 farklı ülkede fabrikası olduğunu belirten Oğuz Uçanlar, “Bizim fabrikamız en büyük hacme ve en farklı kategoride üretime sahip fabrika. Haliyle Türkiye Pazar olarak hem üretim hem de satışta Faber Castell dünyasında ilk sırada” dedi.