ERAY ŞEN
Adana Ticaret Odası’nın (ATO) ev sahipliğinde düzenlenen “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Adana Ekonomisinin Dünü Bugünü Yarını” konulu panel, il protokolü, oda başkanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen etkinlik, müzik dinletisi ve eski Adana fotoğrafl arı sergisi ile başladı. Etkinliğin açılış konuşmasını ATO Başkanı Yücel Bayram yaptı. Daha sonra söz alan Vali Yavuz Selim Köşger, Adana’ya kısa süre önce atandığını hatırlatarak, kentin daha ileriye taşınması için çalışacaklarını kaydetti.
Prof. Dr. Azmi Yalçın’ın moderatörlüğündeki panelin ilk bölümünde; Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, Araştırmacı Yazar Sedat Memili ile Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane Dökümantasyon Daire Başkanı Ahmet Karataş’ın katılımıyla “Adana Ekonomisinin Dünü” anlatıldı. İkinci bölümde ise; ATO Başkanı Yücel Bayram, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Bekir Sütcü, “Adana Ekonomisinin Bugünü ve Yarını”nı değerlendirdi.
“Adana, yüzlerce farklı alanda üretim yapıyor”
Konuşmasında kent sanayisinin genel çerçevesini çizen Zeki Kıvanç, Adana’nın otomotivden elektronik karta, makineden mobilyaya, gemiden, tekstile, yemeklik yağdan, kimya ürünlerine kadar yüzlerce farklı alandaki üretimiyle dünya pazarlarında yer aldığını, 168 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. 2022 yılında 3 milyar dolarlık ihracat ve 8 milyar dolarlık dış ticaret rakamına ulaşan Adana’nın son yıllarda Türkiye ortalamasının üstünde ihracat yaptığının altını çizen Kıvanç, “Hinterlandında bulundurduğu çevre illerle birlikte 8 milyona yakın bir nüfus ile bölgesinde bir çekim merkezi konumunda olan Adana, Türkiye’nin ikinci büyük yatırım ve üretim merkezi olma hedefine emin adımlarla ilerlemektedir” dedi. Kıvanç, 2023 yılsonu itibariyle depremin de etkisiyle ‘ufak’ bir gerileme beklense de Adana’nın yıllar boyunca ihracat artışının devam ettiğini, özellikle yeni yatırımlara paralel olarak önümüzdeki 5 yıllık dönemde bu rakamın çok daha fazla artacağını bildirdi.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yapılan bir çalışmada Adana’nın, Türkiye’de gelişim potansiyeli yüksek 2 ilden biri olarak gösterildiğine dikkat çeken Zeki Kıvanç, şöyle devam etti: “Bu, ilin gelecekteki konumu açısından önemli bir mesaj niteliğindedir. Makro politik risklere ve küresel çaptaki belirsizliklere rağmen bölgemiz, çok yönlü üretim kabiliyetleri, güçlü tedarikçi ağı, güvenilir altyapısı, işgücü rekabetçiliği ve Avrupa Birliği pazarına gümrüksüz erişimi sayesinde önemli bir potansiyel taşımaktadır. Adana’mız bir değişim ve dönüşümün içerisinde. Bölgede birbirinden önemli yatırımların birçoğu başladı, birçoğu ise planlamaları tamamlandı, yatırıma başlanıyor. Adana’da, toplam 5 yeni OSB, 15’e yakın küçük sanayi sitesinin kurulmasıyla Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak en önemli illerin başında yer alacaktır. Türkiye’nin ikinci bir Marmara bölgesi olacaktır. Yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı ve yeni yapılacak olan konteyner limanını da düşündüğümüzde; bu yatırımların bölgemizin kalkınmasında öncü rol üstleneceğini düşünüyoruz.”
Adana’da 46 bin 543 işyeri 550 bin kayıtlı çalışan var
Adana’nın 2021 yılı itibariyle sağladığı 140 milyar lirayı aşan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ve yüzde 2’lik payla 10’uncu il olduğunu anlatan Zeki Kıvanç, 2023 Temmuz ayı verilerine göre ilde 46 bin 543 iş yeri ve 550 bin kayıtlı çalışan olduğunu açıkladı.