Canan SAKARYA
Kooperatifler Kanunu çerçevesinde Kooperatif Bilgi Sistemi’ne (KOOPBİS) 60 bin kooperatifin veri girişi yapması gerekirken bu oran yüzde 10’lan civarında kaldı. Kooperatiflerin para cezası almaması için 26 Nisan’da dolacak olan süre 6 ay uzatılıyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi Komisyonu’nda kabul edildi. Kanun teklifiyle Kooperatifler Kanunu’ nda değişikliğe gidilerek kooperatif ve üst kuruluşları yönetim kurulu üyelerinin KOOPBİS’e aktarmakla yükümlü olduğu bilgiler belirgin hale getirilerek, mağduriyetlerin yaşanmaması için verilerin sisteme girişine ilişkin süre uzatılıyor. Komisyona bilgi veren Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, sistemin devreye alınmasına rağmen 60 bin kooperatiften yaklaşık yüzde 10’unun veri girdiğine dikkat çekerek, kooperatiflerin cezalarla karşı karşıya kalmaması için süre uzatımına gidildiğini belirtti. Erkan, 6,5 milyon ortağın verisinin sisteme girilmesi gerektiğini belirterek, “Bunun şu ana kadar sistemde yüzde 10’u girilmiş durumda. Biz kanunun çıkardığımız süreç zarfındaki aynı tarihte sistemimizi devreye aldık. Kooperatiflerimizi cezai müeyyide olmasın diye şu anda Bakanlığa altı ay uzatma yetkisi alıyoruz, altı ay da süre veriyoruz” dedi.
Erkan, veri girişlerini il müdürlükleri üzerinden takip ettiklerini belirterek, gecikmelerin nedenini bugüne kadar bir alışkanlık oluşmamasından kaynaklandığını dile getirdi. Bakanlığın sistemin altyapısın kurduğunu bu konuda bir eksik bulunmadığını ifade eden Erkan, il müdürlükleri üzerinden girişlerin yapılmasını bire bir tavsiye ettiklerini belirtti.
Yapılan düzenlemeye göre, kooperatif ve üst kuruluşları yönetim kurulu üyelerinin, kooperatifin; ticaret sicili kayıtlarını, finansal tablolarını, yönetim kurulu yıllık faaliyet raporlarını, genel kurul toplantı evrakını, ortaklarının kimlik, iletişim, pay ve ödemelerine ilişkin bilgilerini KOOPBİS’e aktarmaları gerekiyor.
Yasa teklifinin görüşmeleri sırasında kabul edilen önerge ile Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nda Federasyon kuruluşu için gerekli olan ülke genelinde aynı meslek dalındaki kurucu oda sayısının 40’tan 25’e düşürülmesine ilişkin madde tekliften çıkarıldı.