Proje bazlı teşvik sistemi kapsamında 4 yatırıma ilişkin Cumhurbaşkanı kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararlara göre, Gaziantep, Konya, Hatay ve Bursa’da toplam 31 milyar 737 milyon TL’lik yatırım için start verildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, hayvancılık yatırımı dışındaki sanayi yatırımlarının yıllık 843 milyon dolarlık ithalatı önleyeceğini duyurdu. Bu kapsamda, Gaziantep’te Poly Gürteks Tekstil Sanayi, palimer/cips ve POY (filament iplik) yatırımı için teşvik aldı. Toplam 724 milyon 887 bin TL’lik yatırımın yatırım katkı oranı yüzde 85 olarak belirlendi ve bunun yüzde 100’ünün yatırım döneminde kullanılması imkanı sağlandı. İşletme döneminde enerji giderlerinin yüzde 50’sini geçmemek üzere, 10 yıl ve 25 milyon TL’lik enerji teşviki, tutarı sınırsız 10 yıl süreyle işveren primi desteği, 10 milyon TL’ye kadar da nitelikli personel desteği verilecek. Yatırım süresi 3 yıl olarak belirlendi.
Alüminyum yassı mamül üretimi teşviki
Al Metal Alüminyum Sanayi, Konya’da direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemi ile alimünyum yassı mamul üretimi yatırımı için teşvik aldı. Proje bazlı teşvik kararında yatırım tutarı 2 milyar 397 milyon TL olarak belirlendi. Yatırımın katkı oranı yüzde 85 olarak belirlenirken, tutar sınırı olmaksızın 10 yıl süreyle işveren prim desteği, 75 milyon TL’ye kadar nitelikli personel desteği ve yatırım döneminde enerji giderlerinin yüzde 50’si kadar ödenmek şartıyla 10 yıl süreyle 75 milyon TL’lik enerji desteği verildi. Yatırım için 5 yıl süre verildi.
BY Polimer Sanayii’nin Hatay’daki 27 milyar 706 milyon TL’lik polipropilen yatırımı projesi de proje bazlı teşvik sistemi kapsamıyla yapılacak. İlgili Cumhurbaşkanı kararına göre 3 yıl sürede gerçekleşecek yatırımın, yatırım katkı oranı yüzde 100 olarak uygulanacak. Tutar sınırsız 10 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, 82 milyon 500 bin TL nitelikli personel desteği ve 10 yıl süreyle 300 milyon TL enerji desteği verilecek.
BG Maden Sanayii’nin Bursa’da yapacağı yüksek karbonlu ferrokrom yatırımı da proje bazlı teşvik kapsamına alındı. Toplam 910 milyon 687 bin TL tutarındaki yatırım 3 yılda tamamlanacak. Yatırıma katkı oranı yüzde 90 olarak belirlenen yatırıma 25 milyon TL nitelikli personel desteği ve 100 milyon TL enerji desteği verilecek. Öte yandan, Bingöl’de devam eden Sütaş’ın entegre hayvancılık yatırımının ücret teşviki verilecek nitelikli personel sayısı üst limiti 120 kişiye yükseltildi.
“Özel sektör yatırımlarına devam ediyor”
Teşvik kararlarına yönelik Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Kararlarına yönelik olarak yaptığı yazılı açıklamada, “Özel sektör, tüm hızıyla yatırımlarına devam ediyor. Birilerinin söylediğinin aksine ülkemiz, katma değerli üretimle büyümeyi sürdürüyor. Geçen hafta özel sektörün 26 milyar liralık yatırımını teşvik edecek kararları, Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla yayımlamıştık. Bu hafta da yine özel sektörün 32 milyarlık yatırımını destekleyeceğimiz kararlar yayımlandı. Ülkemizi yatırımlarla donatmaya devam edeceğiz ” dedi.