Fikri CİNOKUR
Antalyalı müteahhitler, yeni imara açılan ve lüks konutların yapıldığı Aksu ilçesine bağlı Altıntaş bölgesinde altyapı sorununun çözümü için Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Ahmet Öztürk’ten destek istedi.
Bunun üzerine Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk ve ATSO 30. Grup İnşaat Faaliyetleri Meclis Üyeleri ile birlikte Altıntaş bölgesine giderek müteahhitlerin sorunlarını dinledi. Bölgenin alt yapı sorunlarının çözümü için yaklaşık 2 milyar liralık yatırım ön gördüklerini belirten Başkan Böcek, bölgeyi Türkiye’nin en özel yerleşim yerlerinden biri yapacaklarını söyledi.
Bin 382 ruhsat verildi
Altıntaş bölgesinin 2018’de kentsel dönüşüm ve gelişme proje alanı ilan edildiğini anımsatan Böcek, bin 389 hektar, 4 bin 100 parsel alandan oluşan bölgenin şu anda Türkiye’nin en yoğun inşaat alanı olduğuna dikkat çekti.
Altıntaş bölgesinde 483 imar adası ve 18 bin 275 bağımsız bölüme 10 Nisan 2020’den bu yana bin 382 ruhsat ve 41 iskan verildiğini, 238 ruhsat başvurusunun da ön incelemede olduğunu anlatan Böcek, “Bölgede toplam 2 milyar liralık altyapı yatırım yapılacak. Altıntaş’ı da alt yapısıyla, kaldırımı asfaltıyla Türkiye’nin en özel yeri yapacağız” dedi.
ATSO 30. Grup İnşaat Faaliyetleri Meclis Üyesi Hasan Tunç, bölgede bir an önce hızlıca yol, elektrik, temiz su, atık su/kanalizasyon, internet, telefon gibi alt yapı çalışmalarının yapılmasını ve tüketicilerin mağdur olmamasını istedi. İnşaat sektöründe kalifiye elaman bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğini belirten Tunç, inşaat malzemesi fiyatlarının da olağanüstü artış gösterdiğine dikkat çekti. Tunç, Antalya özelinde inşaat sektöründe yapı denetim ulaşım ve laboratuvar sorunu yaşandığını dile getiren Tunç, “Yapı denetimde havuz sistemi, doğusundan batısına 640 km kıyı uzunluğu olan ilçeler arası ulaşımın çok uzun süreler aldığı Antalya gibi bir kentte büyük sorun arz etmektedir. İletişim, ulaşım, maliyet, kalite ve nitelikli kontroller başta olmak üzere birçok sorun yaşanmaktadır. Çözüm, tek merkezden yönetilmek yerine doğu-batı ve merkez olmak üzere 3 havuza bölünmeli veya 3 havuz merkezinde de yapı denetim firmalarının fiziki ofislerinin bulunması şartı getirilmeli. Beton dökümü devam ettiği süre içinde, şantiyede bekleyen laboratuvar görevli personeli tarafından alınan numunelerde, numunelerin alış şeklinden kaynaklı sıkıntılar yaşanıyor. Personelin numuneyi alış şeklinden dolayı laboratuvar sonuçlarında olumsuz sonuçların çıkmasına yol açıyor ” diye konuştu.