Mehmet Nabi BATUK
Kuzey Mezopotamya’nın merkezi Şanlıurfa, tarihin sıfır noktası Göbeklikepe’nin keşfi ile birlikte inanç ve arkeo turizmdeki potansiyelini değerlendirmek için çalışmalara hız verdi. Bu yıl 1 milyon turist çekmeyi hedefl eyen kenttin 12 bin yıllık geçmişiyle ün salan Balıklıgöl Haremi bölgesindeki yüzyıllık konaklar butik otellere dönüştürülürken, tamamlanan yatırımlarla birlikte şehrin yatak kapasitesi 9 bine dayandı. Yeni stratejiler geliştirmek üzere kurumlar arasında koordinasyon için yeni protokoller yapıldı. Kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütleri daha kurumsal projeler için Şanlıurfa Turizmi Geliştirme AŞ’nin kuruluşunu ilan etti. GAP İdaresi de Şanlıurfa Turizm Master Planı’nı hazırladı. Urfa’nın doğru yatırımlarla inanç ve kültür turizminden milyar dolarlar kazanması mümkün ve daha yakın gözüküyor.
“Roma ve Endülüs İspanyası ile benzer strateji geliştirmeliyiz”
Şanlıurfa Turizm Profesyonelleri Derneği Başkan Yardımcısı Rahime Yaşar’a göre Urfa’nın, turizm potansiyeli yönünden kıyaslanabileceği tek kent İstanbul. Yurtdışında da kentin muadilleri Roma, Endülüs İspanyası… Urfa’nın artık uluslararası bir turizm stratejisiyle ele alınması gerektiğini söyleyen Yaşar, “Kent turizmimiz potansiyele göre şuanda emekleme aşamasında. Göbeklitepe’den önce 6 bin 500 olan yatak kapasitemiz şu anda 8 bin 900’e ulaştı. Devam eden projelerle 2024’e kadar 11 bin yatak kapasitesine ulaşabiliriz. Hedefimiz sezonu 10 aya çıkarmak. Urfa’da inanç, tarih, kültür ve arkeoloji turizmine ne kadar çok alternatif oluşturursak sektör o oranda hızlanacak” Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı’nın rol model olarak kabul ettiği Şanlıurfa Turizmi Geliştirme AŞ’yi (ŞTGAŞ) güçlü bir yapıya eriştirmeliyiz. Düzenli gelir kaynağı yaratacak değerleri oluşturup yatırımların önünü açmalıyız” diye konuştu.
“Maalesef dijital kanallardan yeterince yararlanamıyoruz”
Depremin ardından yapı kontrolleri ve yeni sezon dekorasyonu için 2 ay kapalı kalan Nevali Hotel de yeniden açıldı. Kentin en büyük şehir otelinin Genel Müdürü Emin Akbaş, otel ve il turizmi hakkında şunları söyledi:
“24 katlı bir bina, 209 odada toplamda 360 yatak kapasitemiz var. 5 yıldız standartlarındayız ancak son yatırımlarla 6 yıldız standartlarına çıkarttık. Son aylarda Rusya, Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden gelen misafir sayımız da artış eğiliminde. Hala keşfedilmemiş yüzlerce değerimiz toprak altında. Kentimize yönelik ilgi ile birlikte hedefimiz de büyüyor. 6 aylık bir turizm sezonuna mahkum etmek yerine yılın 12 ayında aktif hale getirecek projeler üzerinde çalışıyoruz. Şehirde dijital altyapı eksik. Göbeklitepe, Karahantepe, Balıklıgöl Haremi, Harran ve Halfeti’nin tanıtımına daha çok önem vermeliyiz. Pasaportlara logo olarak eklenen kentler arasında maalesef Urfa yok. En azından Balıkgöl veya Göbeklitepe eklenmeli.”
“Balıklıgöl Haremi’ndeki sorunlar çözülmeli”
Şanlıurfa’da turizmde daha hızlı bir sıçrama yaratılabileceğini belirten Hanehan Otel Genel Müdürü Murad Sünbül, “Yüksek potansiyele rağmen altyapı sorunları sektörün önünü kesiyor. Balıklıgöl Haremi bölgesinde karmaşa hakim. Esnafl ar denetlenmiyor. Ciddi hijyen ve asayiş sorunları var. Kasap işletmeleri bölge dışına taşınmalı. Daha fazla otopark, mobil WC, yeşil alan, sosyal donatı alanı ve güvenlik noktalarına ihtiyacımız var. Tarihi mekânlarımız arasında yönlendirici tabelalarımız eksik. Rotalar yeniden oluşturulmalı, estetik sokak aydınlatmalarına da ihtiyaç var” dedi.
“Turizm Kenti seçilince hedef İslam ülkeleri oldu”
Göncü Turizm Genel Müdürü Cem Göncü ise, “Son günlerde Urfa’ya özellikle Rus turist artışı oldu. Geçen yıl İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Şanlıurfa’yı İslam Dünyası Turizm Kenti olarak seçilmesiyle bölgede faaliyet gösteren seyahat acentelerinin asıl hedefl eri İslam ülkeleri oldu. Deprem ve sel afeti nedeniyle İslam ülkelerinde beklenen atılımları yapamadık. Ancak bu alanda hala yüksek potansiyelimiz var. Harran’da devam eden kazılardan inanç turizmi açısından dünyadan ses getirecek önemli keşifl er yapılıyor. İlgi ve merakı doğru tanıtım projeleriyle buluşturabilirsek Urfa tüm dünyada öne çıkan inanç merkezlerinden biri olacak” diye konuştu. Göncü, kente yapılan uçak seferlerinin yetersiz olduğunu da sözlerine ekledi.
“ALTYAPI VE HİJYEN SORUNLARI ÇÖZÜLSÜN”
Bölgenin sektör temsilcilerinin taleplerinin başında; Şanlıurfa Turizmi Geliştirme AŞ’ye vizyon yatırımlar için güçlü gelir kaynakları yaratılması geliyor. GAP İdaresi’nin hazırladığı Master Planı’nda belirlenen yatırımlara hemen başlanması, Hz. İbrahim Kültür Yolu Projesi’nin yeniden aktif hale getirilmesi, Balıklıgöl’ün alan yönetiminde koordinasyon sorunları çözülmesi, iletişim kanallarının daha da güçlendirilmesi, Elli Sekiz Meydanı’nda yer alan atıl konakları turizme kazandırılması, Balıklıgöl Haremi Bölgesi’ndeki altyapı sorunlarının ortadan kaldırılması, yeşil alan, otopark ve mobil WC sayısının artırılması, sağlık, güvenlik ve hijyen riski yaratarak çevreyi ve insan sağlığını tehdit eden işletmelerin taşınması, sektöre nitelikli personel kazandırmak için kamu, özel sektör ve yerel yönetimler arasında yeni işbirlikleri geliştirilmesi ve hava lojistiğinin daha da güçlendirilmesi için hava kargoya uygun üretim yapacak işletmelere destek sağlanması diğer talepler…