Fikri CİNOKUR
Yüksek kiralar, düşük ücret, ehliyet ceza puanlarının yüksek, vize alım sürelerinin uzun olması gibi nedenlerle kent içi toplu ulaşım, uluslararası nakliye ve taşımacılıkta şoför sıkıntısı yaşanıyor. Gerekli önlem ve düzenlemeler yapılmadığı takdirde kent içi ulaşım hem de taşımacılık sektörü ile ekonomide sıkıntıların daha da artabileceği belirtildi.
Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Arslan, Antalya toplu ulaşımında özel sektör olarak toplam 490 otobüs bulunduğunu, bunlardan 300’ünün çalıştığını söyledi. 190 otobüsün ise şoför bulunamamasından dolayı faaliyetini durdurduğunu belirten Arslan, Türkiye’de çok ciddi ağır vasıta şoför eksikliği bulunduğunu kaydetti. Yasin Arslan, şöyle devam etti: ‘’Antalya’da toplu ulaşımda 190 özel halk otobüsü şoför bulunamadığı için çalışmıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin de 110 yeni aracı şoför bulunamadığı için depoda yatıyor, çalışmıyor. Türkiye’de pandemide ihracatın artmasıyla birlikte TIR filoları oluştu. TIR sürücüleri yüksek ücret alınca bizim alanda boşluk oldu. Biz yüksek ücret veremiyoruz. Antalya’da kiralar da çok yükseldi. Bu nedenle çoğu şoför kenti terk etmek zorunda kaldı. Şu anda toplu ulaşım sektörü 15-17 bin lira arası ücret verebiliyor. Toplu ulaşımda şoför sıkıntısı var.’’ Akdeniz Kamyoncular ve Tırcılar Derneği Genel Başkanı Şuayip Deektörün taleplerini şöyle sıraladı: ‘’Kantar olmayan bölgelere kantar konulmalı. Taşıma ambarlarında ruhsatsız çalışıp düşük fiyata kamyoncuların gönderilmesi önlenmeli. Uzun yollarda kamyonculara ait yerlerin artırılmasını istiyoruz. Avrupa’da 22 ton, Türkiye’de 25 ton olan K belgesi alım tonajı 22 tona düşürülmeli. K belgesi ücretinin 15 bin lira ve 3 taksit yapılmasını istedik. Aksine 40 bin TL’ye çıkarıldı. Türkiye genelinde şehir içi ve şehir dışı fiyatlar resmi olarak kilometre başı belirlenmeli. 4,5+4,5 toplamda 9 saat olan takoğraf süresi, müsait olmayan ve durulamayacak rampa ve sıkışık yollarda takoğraf süresinin dolması nedeniyle 1 saat esneme payı olmalı.’’
Vize sorununa çözüm bekleniyor
Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu da nakliye fi rmalarının çok ciddi şekilde şoför sıkıntısı yaşadığını söyledi. Ancak fi rmaların bu sıkıntıyı ihracatçılara yansıtmamak için çok çaba harcadığını belirten Çavuşoğlu, uluslararası taşımacılıkta vize sürelerinin çok uzun olduğuna dikkat çekti. Çavuşoğlu, ‘’Avrupa’da şu anda Schengen vize sıkıntısı var. Uluslararası TIR ve kamyon sürücüleri için kısa sürede verilmesi gereken vize başvuruları 1,5-2 ay bekletiliyor. Lojistik fi rmaları şoför sıkıntısını ihracatçıya yansıtmamak için çalışıyor’’ dedi.