Adnan AÇIKGÖZ
Türkiye’nin tarımsal üretiminde önemli merkezlerinden olan Mersin Tarsus’ta, ilçe tarım müdürlüğünce hayata geçirilen; Tarsus Ziraat Odası ve Tarsus Ticaret Borsası gibi kurumlar tarafından da desteklenen Tarım Kampüsü, çiftçilerin bilgi bankası haline geldi. Sayköy Mahallesi’nde 58 dekarlık alanda; endemik bitkiler, bağ ve sera alanı, coğrafi işaretli Sarıulak Zeytini fidan üretim alanıyla dikenli incir demostrasyon gibi alanların bulunduğu kampüste, alanında uzman kişilerce daha kaliteli üretim için çiftçilere yönelik; liderlik, pazarlamada öncülük, Ar-Ge desteği, anaç, tohum ve aşı girdilerinde güvenilir kaynak, modern tarım teknikleriyle hazine arazilerinin verimli kullanılması gibi konularda seminerler veriliyor. Sektör temsilcilerinin soruları da yine bu merkezde yanıt buluyor.
Projenin paydaşlarından olan Tarsus Ziraat Odası’nın Başkanı Veyis Avcı, tarımsal üretimin bilime dayalı bir şekilde yapılmasının daha doğru ve akılcı bir yaklaşım olduğunun altını çizerek, Tarsus Tarım Kampüsü’nün çok önemli bir proje olduğunu belirtti. Oda olarak her anlamda çiftçiye destek vermeye çalıştıklarını kaydeden Avcı, “Hayata geçirilmesi noktasında büyük emekler verdiğimiz Tarsus Tarım Kampüsü, yöremizdeki verim ve kaliteyi yükseltmek, hastalıklara dayanımı artırmak, topraktaki bitki besin elementlerine uygun tarım yapmak gibi noktalarda üreticimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.
“Buğday üretiminde yüzde 70 kayıp var”
Bölge çiftçisinin yaşadığı sorunlara da değinen Başkan Veyis Avcı, girdi maliyetlerinin artışı nedeniyle kar oranlarında ciddi düşüşlerin yaşandığını söyledi. Küçük aile işletmelerinin maddi problemler nedeniyle zorlandığını kaydeden Avcı, ekonomi ve tarım alanında ciddi reformlar yapılarak üreticilerin daha fazla desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Avcı, “İşçi, gübre, sulama, yakıt masrafları arttı. Üretimden vazgeçen gençler şehirlere göç etmeye başladı. Gerekli önlemleri alarak göçü tersine çevirmediğimiz taktirde, ilerleyen dönemlerde büyük bir üretim sorunuyla karşılaşacağız. Üzüm bağlarında yüzde 30’a kadar daralma söz konusu. Bölgemizde görülen kuraklık nedeniyle buğday üretiminde yüzde 70 kayıp var. Buğday üretim alanını 3’e bölecek olursak, güney ve kuzey kesiminde pek fazla değil ama orta kuşak tarlalarda bu problemi yaşadık. Hayvansal gıdaların ardından protein değeri en yüksek ürün olan soyanın yüzde 25’inin Tarsus’ta üretilmesine rağmen, soyaya verilen destekler son 8 yıldır değişmedi. Mevcut üreticilerin büyük çoğunluğu sert çekirdekli meyve üretimine başladı. Üretim fazlasının yaşanmaması için havza bazlı üretimin desteklenmesi ve buna göre düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Tüm bunların yanında üyelerimize daha fazla katkı sağlayabilmemiz açısından, ziraat odalarına kamu yararına çalışan kurum kimliği kazandırılması şarttır” diye konuştu.