Fikri CİNOKUR
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve süt üretiminde Türkiye’nin önemli merkezi olan Burdur’da süt üreticileri süt fiyatının 11 lira olarak açıklanmasını istiyor.
Burdur Ticaret Borsası Başkanı, Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, seçim çalışmaları nedeniyle Burdur’a gelen ve üreticilerle görüşen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’den, Ulusal Süt Konseyi’nin daha aktif hale getirilmesini, süt fiyatının da 11 TL olarak açıklanmasını talep ettiklerini bildirdi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’den, süt fiyatı, süt teşviki ve Ulusal Süt Konseyi’nin daha aktif hale getirilmesi için destek istediklerini belirten Ömer Faruk Gündüzalp, şunları kaydetti: “Süt üreticisini yakından ilgilendiren iki önemli sorunu aktardık. Süt fiyatlarıyla ilgili sıkıntımız büyük. Özellikle içinde bulunduğumuz süreçte süt fiyatlarının negatif yönde hareket ettiği bir dönemdeyiz. Şu anda süt fiyatı 11 lira civarında bulunuyor. Türkiye’nin belli bölgelerinde ise 10 lira konuşuluyor. Gıda Komitesi’nin en son açıkladığı resmi fiyat ise 8,50 lira. Süt regülasyonuna yani süt tozuna başlamadan önce, süt fiyatını resmi olarak Gıda Komitesi’nden 11 lira olarak geçirilmesini istiyoruz. Çünkü, Et ve Süt Kurumuna (ESK) yaptıracağınız süt tozlarında, üretici 8,50 liradan işlem görüp, zarar görmemesidir. Bu konuda özellikle, ineklerimizin kesilmemesi ve üreticimizin dar boğaza girmemeleri için Gıda Komitesinden Ulusal Süt Konseyi süt fiyatını 11 lira olarak açıklamalı.”
“Çiftçi teşviklerden yararlanamıyor”
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından Burdur’da altın sertifika verilen çiftliklerin olduğunu ifade eden Ömer Faruk Gündüzalp, şunları kaydetti: “Bu çiftliklerimiz süt teşviki konusunda sıkıntı yaşıyor. Altın sertifikası var, TKDK’ye proje yapmış, 800 litre ile 2 ton arasında süt üretip, doğrudan sanayiciye sütünü satıyor. Ancak süt teşvikinden yararlanamıyor. Yanı 50 kuruş yerine 36 kuruş alıyor. Bu konuda bir düzenleme istiyoruz. Bizim amacımız bu ülkede üretimi artırmak. Orta ölçekli işletmelerimizin büyümesini istiyorsak, süt teşvikinden tam yararlanılması sağlanmalı. Çiftlik sahibi üreticilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için destek bekliyoruz.”
“Belirlenen fiyat, piyasanın gerçeğini yansıtmıyor”
Ulusal Süt Konseyi’nin daha aktif hale getirilmesini isteyen Ömer Faruk Gündüzalp, “Ulusal Süt Konseyi sanayicimizin, üreticimizin, Bakanlığımızın ve tüm sivil toplum kuruluşlarının olduğu bir kurum, süt fiyatını artık belirleyemiyor. Gıda Komitesi süt fiyatını belirliyor, belirlenen süt fiyatı da piyasanın gerçeğini yansıtmıyor. Bizim güzel bir lafımız var. Analar kesilmesin ki biz sütü de bulalım, eti de bulalım. İneklerimiz kesildi, bunun bedelini de yüksek süt ve et fiyatı olarak ödedik. İneklerimizin korunması için el birliği ile ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız” diye konuştu.