ESRA ÖZARFAT
Bursa’nın bakanlıktan onaylı tek tasarım merkezine sahip mimarlık ofisi olan Sözüneri Mimarlık, alanındaki yetkinliğini ülke sınırları dışına da taşıdı. İş kapasitesinin yüzde 60’ını yurt dışı projelerin oluşturduğu Sözüneri, Özbekistan’ın yanı sıra Kazakistan, Avusturya ve Irak gibi farklı ülkelerde de projeler yürütüyor.
Kurulduğu 1982 yılından bu yana kentsel dönüşüm, alışveriş merkezleri, spor, turizm, sağlık, eğitim ve sanayi yapıları, iş merkezleri ile konut projeleri gerçekleştiren Sözüneri Mimarlık, aynı zamanda, yardımcı projelerin üretilmesi, uygulama projelerinin hazırlanması, ihale dosyası hazırlanması, ihale yönetimi ve müşavirlik konularında da hizmet veriyor. Türkiye’nin uzay temalı ilk eğitim alanı olarak inşa edilen GUHEM’in ‘European Property Awards 2019’da ‘Kamusal Yapılar’ kategorisinde ödül aldığını hatırlatan Sözüneri Mimarlık Kurucusu Yüksek Mimar Hasan Sözüneri, Uludağ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi, Mudanya Üniversitesi, Adliye binası, Bursa Uludağ Üniversitesi Merkez Kütüphanesi gibi kentsel dokuya katkı sağlayan projelerde de imzaları bulunduğunu aktardı. İş kapasitesinin yüzde 60’ının yurt dışı faaliyetlerden oluştuğunu kaydeden Sözüneri, Özbekistan’da devam eden 5’e yakın projeleri bulunduğunu, burada bir temsilcilik de açtıklarını, ayrıca Kazakistan, Avusturya ve Irak’ta da projeler yürüttüklerini dile getirdi. Hasan Sözüneri, partnerlik yaptıkları ofislerle birlikte 50 kişilik bir ekip olduklarını ifade etti.
Mimari tasarıma farklı disiplinleri de ekledi
Türkiye sınırlarını aşarak dünyanın çeşitli ülkelerindeki vizyon projelerde adından söz ettiren Sözüneri Mimarlık, Bursa’nın bakanlıktan onaylı tek tasarım merkezine sahip mimarlık ofisi. Farklı dallarda proje üretme kültürüne sahip bir yapıda olduklarını belirten Hasan Sözüneri, tasarım merkezi olmanın dinamik kalmayı ve araştırma yapmayı gerektirdiğine işaret etti. Sözüneri, bu kapsamda çok güçlü bir iç mimarlık departmanı kurduklarını, yapılan her projenin iç mimarisini de hazırladıklarını aktardı. Hasan Sözüneri, “Hatta mimari tasarımı destekleyen ve bütünleyen diğer disiplinleri de geliştirdik ofis bünyesinde. Hedefimiz bir projenin gerektirdiği her disiplinde proje yapar hale gelmek. Bu yolda ilerliyoruz. Bu yapı farklı projelerde de masada olmamızı sağlıyor. Daha önce hedeflemediğimiz projelerde görev almaya başladık” diye konuştu. Her yıl bir kamu veya vakıf üniversiteleriyle bir konu üzerinde atölyeler yaparak çıktıları yayın haline getirdiklerini ve ürüne dönüştürdüklerini belirten Sözüneri, bu yıl da Biruni Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü ile protokol imzaladıklarını, düzenlenecek atölyelerde afetzede aileler için dönüşebilir barınma üniteleri tasarlanacağını anlattı.
“Bursa, savaşsız en fazla tahrip edilen kentlerden biri”
Yeni projeleriyle ilgili bilgi veren Hasan Sözüneri, Bursa’yı da değerlendirdi. “Osmanlı’nın kurucu kenti Bursa bir Viyana gibi olabilir” diyen Sözüneri, merkezdeki tarihi dokunun doğru değerlendirilerek kentin bir çekim merkezi haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Bursa’nın yeni sanayi alanları açılarak büyütülüp büyütülmemesi gerektiği konusunun da kamuoyunda tüm tarafların katılımıyla tartışılması gerektiğine vurgu yapan Hasan Sözüneri, “Konsensüs sağlanamadığı için Bursa’nın 1/100.000’lik planı çıkarılamıyor. Kentte böyle bir gündem oluşmalı. Bursa’nın kentsel kimliği oluşmalı. Bursa’da herkes ölü taklidi yapıyor. Belediye, Ticaret Odası, Borsa, akademik alanlar, ticaret erbapları gibi kentin dinamikleri bir araya gelerek Bursa’nın kentsel hikayesini ortaya koyacak çalışmalar yaptırmalı. Şu anda Bursa duvara toslamak üzere. Bu coğrafyada savaşsız en fazla tahrip edilen kentlerden biri Bursa” değerlendirmesini yaptı. Kent dokusunu zenginleştirecek yenilikçi yapıların inşasının önünde mevzuat ve yönetmeliklerin durduğunu belirten Sözüneri, bu noktada karar verici mekanizmanın irade ortaya koyması gerektiğini söyledi.