Mehmet Nabi BATUK
Kuruluş hazırlıklarına 2018 yılında start verilen ve aradan geçen 5 yılda altyapı yatırımlarında sona yaklaşılan Şanlıurfa Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (SUGİOSB) fabrika inşaatlarına hız verildi. 235 hektarlık alan üzerinde kurulan bölgede kentin yüksek tarımsal üretimini yüksek endüstri teknolojileriyle buluşturup yüksek katma değerli ürünlerin üretimi teşvik edilecek. 6. Bölge Teşvik Bölgesi’nde yer alan SUGİOSB’de ilk etapta toplamda 157 adet sanayi parseli oluşturuldu. Bölgede toplam 63 fabrika eş zamanlı kuruluyor. Yapı ruhsatı alan 112 yatırımcıdan 19’u tesis inşaatını sürdürürken 11 firma kazı ve dolgu işlemlerini tamamlayarak inşa aşamasına geçti. 33 firmanın da kazı ve dolgu işlemleri hızla sürüyor.
SUGİOSB Müteşebbis Heyeti Başkanı ve Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan bölgedeki elektrik altyapı yatırımlarının tamamlandığını, su şebekesinde sona yaklaşıldığını, atık su arıtma tesisinin proje çalışmalarının tamamlandığını kaydetti. SUGİOSB’de ağırlıklı olarak bakliyat, bitkisel yağ, süt ürünleri ve şekerleme sektörlerinden yatırımcıların kümelendiğini ifade eden Salih Ayhan, ayrıca yaş meyve sebze kurutma tesislerine yönelik de ciddi talep aldıklarını aktardı. Resmi işlemleri biten arazileri yatırımcılara hızlıca teslim ettiklerini ifade eden Ayhan, “Bölgemizde markalı ürün üretimi yapılacak. Bu hem bölge ekonomimiz hem de ülke ekonomimiz için yüksek bir katma değer demektir. Urfa artık sadece ham madde üreten kentler arasında olmayacak. Urfa ürettiği gıda ham maddelerini artık yüksek teknolojiyle işleyip katma değerli ürünlere dönüştürecek. Bakliyat ve mısır sektörlerine yönelik bölgemizde büyük yatırımlar yapılıyor. Pamukyağı ve zeytinyağına yönelik gelen tüm arazi taleplerine olumlu dönüş yaptık. Fıstık ve badem ürünlerine yönelik üretim yapacak fabrikalarımızın inşası da hızla sürüyor. Reçel tahin, bal üretimi yapan bir fabrikamız üretimine başladı” dedi.
Bakliyat ve kurutulmuş gıda sanayicileri kümeleniyor
Devam eden yatırımların tamamlanması ile birlikte Avrupa pazarında yoğun talep gören kurutulmuş meyve ve sebze cipslerine yönelik bölgenin bir üretim üssü olacağını ifade eden Salih Ayhan, “Avrupa’dan sanayicilerimize gelen meyve sebze cipslerine yönelik talepler her geçen gün daha da artıyor. Bu alanda bölgemizde ciddi tesis yatırımları devam ediyor. Yeni kurutma tesislerimiz sayesinde bölgemizde ve komşu illerde üretilen meyve ve sebze ürünleri yüksek teknolojik imkânlarla katma değerli ürünlere dönüştürülecek. Bu tesislerle birlikte özellikle kentimizin niş ürünlerinden olan pul biber üretimimizin kapasitesini daha artıracağız. Aynı şekilde salça üretim kapasitemiz de ciddi oranda artacak. Bölgemizde ilginç yatırımlardan biri olacak olan Urfa’nın ilk baklava fabrikası da bölgede kuruluyor. Bu tesisimizde tatlıların yanı sıra pek çok unlu mamul çeşidinin üretimi endüstriyel sistemlerle yapılacak” diye konuştu.
Elektrik ve su şebekeleri ana hatlara bağlanacak
Elektrik ve su şebekelerinin kurulumunun tamamlandığını ifade eden Salih Ayhan, söz konusu şebekelerin ana hatlara entegrasyonu için çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Ayhan, altyapı yatırımları ile ilgili şöyle devam etti: “Bölgemize şebeke suyunu dağıtacak boruların yapımı tamamlandı. Aynı şekilde elektrik şebekemizin kurulumu yeraltında tamamlandı. Su şebekemizin ana dağıtım hattına entegrasyonu için proje çalışmaları devam ediyor, elektrik şebekemiz ise TEİAŞ trafo merkezi inşaatının tamamlanması ile ana dağıtım hattına bağlanacak. Bu yatırımla birlikte bölge sınırlarımızdaki elektrik dağıtımını kendimiz gerçekleştireceğiz. Yakın bir süre içinde kendi enerji dağıtım şirketimizi kuracağız. TEİAŞ, ana trafo merkezini önümüzdeki mart ayında bitirmeyi hedefliyor. Bu alanda dağıtım lisansı için çalışmalarımız hızla devam ediyor. Ayrıca bölgemizin etrafındaki sağlık koruma bantlarındaki uygun arazilere GES kurup elektrik üreten OSB’ler arasında yer alacağız. Bu alandaki yapılanmamız sayesinde GES tarlalarımızda üreteceğimiz enerji ile sanayicilerimize daha uygun maliyetli elektrik tedarik edeceğiz. Doğalgaz hatlarımızın yapımına ise fabrikalar tamamlandıktan sonra start vereceğiz.”
Genişleme alanı için çalışmalar başlatıldı Bölgeye yönelik aldıkları yüksek talepler nedeniyle SUGİOSB’nin 2’nci etabı için kolları sıvadıklarını kaydeden Salih Ayhan, şunları söyledi: “SUGİOSB’ye komşu 500 hektarlık bir arazide büyümek için gerekli başvuruları yaptık. Ön başvuru aşamasında olan çok fazla talebimiz olduğu için 2’nci etap çalışmalarına şimdiden başladık. Ayrıca bölgemizdeki sosyal donatı alanlarının da planlamalarını tamamladık. Otel, lojistik merkez, noter, banka, kargo, kreş, fırın, market ve kafe gibi alanlar için yerler belirlendi. Bu yapılarımızın proje çalışmalarını da tamamladık. İlk olarak idari binamızın ihalesini önümüzdeki ay yapmayı hedefliyoruz.”