Mehmet Nabi BATUK
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde katma değerli nihai ürün üretimine yol göstermek ve bölgedeki girişimcilerin desteklenmesi amacıyla 2014 yılında faaliyetlerine başlayan Şanlıurfa Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (Şanlıurfa Teknokent) kapasiteyi artıracak çalışmalar sürüyor. Yazılım alanında Türkiye’nin önde gelen üslerinden biri olmanın hedeflendiği bölgede, bir yandan ulusal ve uluslararası firmaları çekecek girişimler devam ederken diğer taraftan ön kuluçka merkezinin kapasitesini artıracak projeler sürüyor. Hayata geçirilen yeni uygulamalar sayesinde kente çok sayıda yeni girişimci adayları kazandırılırken 6 aylık periyotlar halinde ön kuluçka merkezine gelen proje sayısının artırılması hedefleniyor.
“Kentimizdeki markalaşma sürecini destekleyeceğiz”
Üç ayrı bölgede faaliyet gösterdiklerini söyleyen Şanlıurfa Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. İbrahim Berkan Aydilek, bir girişimci adayının fikrinin oluşturulmasından planlanmasına, proje hazırlığından Ar-Ge sürecine ve üretim denemelerine kadar üretimden önceki tüm süreçlerin önünü açacak merkezlere ve altyapıya sahip olduklarını ifade etti. Aydilek, “Harran Üniversitesi’ndeki bilgi birikiminin kentimizdeki kamu ve özel sektör temsilcilerine iletilmesi noktasında önemli bir mesafe kaydettik. Akademik bilgi, yeni iş fikirlerinin bölge sanayicilerimize ulaştırılmasında önemli bir köprü görevi üstleniyoruz. Bölgemizde gıda, bioteknoloji, yazılım ve danışmanlık hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren önemli firmalarımız var. 2023 yılında eklenenlerle birlikte bölgemizin doluluk oranı yüzde 82’yi geçti. Önümüzdeki süreçte en önemli hedefimiz bölgemizden daha çok girişimci adayının faydalanmasını sağlamak. Ön kuluçka merkezimizin kapasitesini artırarak kentimizdeki markalaşma ve katma değerli ürün üretim sürecini destekleyecek daha çok girişimci adayı kazandırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Ön kuluçka merkezine 41 yeni iş fikri kabul edildi
GİGAP adını verdikleri ön kuluçka merkezindeki kapasitenin değerlendirilmesi için yeni bir uygulamaya başladıklarını kaydeden Doç. Dr. İbrahim Berkan Aydilek, 6 ay arayla yeni girişimci adaylarını kente kazandıracaklarını söyledi. Son olarak çok sayıda girişimci adayının proje ön kabulü işlemlerini başarı ile tamamladıklarını ifade eden Aydilek, şunları söyledi: “Girişimci adayları proje fikirlerini hazırlayıp bize sundu. Ön kuluçkadaki amacımız bölgemizde oluşan fikirlerin birer iş planına çevrilmesini sağlamaktır. Çünkü iş planları, girişimcimizin tüm üretim sürecini kurgulamasını bu sayede karşılaşacağı risklere karşı hazırlıklı olmasını en önemlisi önünü görmesini sağlıyor. Ayrıca, bu aşamada girişimcilerimizi KOSGEB, TÜBİTAK gibi programlar konusunda bilgilendirip üretim sürecinde devlet desteklerine erişimini kolaylaştırıyoruz. Ön kuluçka sürecimiz 6 ay sürüyor. Bu sürenin sonunda genç girişimcimiz iş planını tamamlayarak ürünlerinin prototiplerini çıkarmak üzere Ar-Ge sürecine başlayacak ve bu girişimcilerimizden boşalan ön kuluçka merkezimize de yeni girişimci adaylarının başvurularını alacağız” diye konuştu.
İŞGEM’de girişimcilerimiz pilot üretimlerini yapıyor
İş Geliştirme Merkezi’ne (İŞGEM) yönelik aldıkları taleplerin kendilerini memnun ettiğini ifade eden Doç. Dr. İbrahim Berkan Aydilek, “Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle açtığımız İş Geliştirme Merkezimizde Ar-Ge sürecini tamamlayan girişimcilerimiz pilot üretimlerini gerçekleştiriyor. İŞGEM tesislerimizin doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı” diye bilgi verdi.