Müberra TAŞÇI
Ondokuz Mayıs Üniversitesi kampüsünde bulunan Teknopark, yüzde 100 kapasite ile faaliyetlerine devam ediyor. Samsun Teknopark bünyesinde 2023 yılı itibariyle kuluçka da 55, Ar-Ge de 47 toplam ise 102 adet firma bulunuyor. Teknopark bünyesinde 2022 yılında 255 proje, güncel dönem itibariyle ise 265 proje tamamlandı. Teknopark olarak Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde ek alan ilan ettikleri yerin büyük bir bölümünün bittiğini dile getiren Samsun Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, “19 Mayıs ilçemizde Engiz tarafındaki 21 bin metrekarelik alanımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın büyük destekleri ile tamamlanmak üzere. Büyük bir çoğunluğu bitti diyebiliriz. Yakın zamanda bazı ufak eksiklerimizi de gidermemiz ile beraber o bölgemizi de tamamen aktif hale getireceğiz. Güncel olarak 6 büyük firmanın ek alanımız için başvurusu bulunmakta. Talepler ek alan ilan ettiğimiz dönemden başlamak üzere yoğun olarak geldi, değerlendirmeye aldık ve bu konuda gerekli çalışmalarımızı devam ediyor” dedi.
“Ek alanda Ar-Ge’nin yanında Ür-Ge de yapılacak”
Yüzde 100 kapasite olması nedeniyle 19 Mayıs’a kurulan ek alanda Ar-Ge’nin yanı sıra Ür-Ge de yapılacağını ifaden eden Mevlüt Gürbüz, “Daimi olarak farklı şehirlerden firma kurulumu ya ada firma taşıma için tarafımıza talep geliyor. Gelen firmaların ve taleplerin büyük bir kısmının Marmara Bölgesi olduğunu belirtebilirim. 4 Haziran’da ilan ettiğimiz 21 bin metrekarelik Samsun Teknopark için Ballıca’da aktif hale getireceğimiz ek alanımızdaki hangarlarımız oldukça geniş ve büyük bir alana kurulu olduğu için firmalarımız Ar-Ge süreçlerinde de Ür-Ge süreçlerinde de bu geniş ve müsait alanda kolaylıkla aktif olarak çalışabilecekler” şeklinde konuştu.
2022 YILINDA 1 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPILDI
Ar-Ge firmalarının yapmış olduğu ihracatla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, “Ar-Ge firmalarımız 2022 yılında 1 milyon 332 bin 177 dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2023 yılında firmalarımızın ihracat hedefl eri çok daha fazla. Bunun için çalışmalar ve planlamalar devam ediyor. Planlar arasında, yurt dışı ve yurt içinde fuar, kongre ve ulusal etkinliklere katılım sağlanarak daha geniş kitlelere ulaşmak büyük önem taşıdığı için planlamalar dahilinde var. Biz de bu anlamda firmalarımızın her zaman destekçisiyiz. Sürekli olarak uluslararası proje çağrılarının takibini yapıyor ve firmalarımızın bu süreçlere katılım sağlamaları adına elimizden gelen tüm desteği sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
“YAZILIMCILAR İÇİN CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELEBİLİR”
Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, sanayinin güçlü olduğu Marmara Bölgesi’ndeki fi rmaları Samsun’a çekmek için yapılması gerekenleri anlatarak, Samsun’un Marmara ve diğer bölgelerdeki fi rmalara avantaj sağlayacağını ifade etti. Gürbüz sözlerine şunları ekledi: “Girişimcilik alanında sunduğumuz teşviklerle birçok farklı bölgeden Samsun Teknopark’a talep daimi olarak bulunuyor. Şu an aktif olarak da farklı il ve ilçelerden fi rmalarımız bünyemizde çalışmalarını sürdürüyor. Tekstil, gıda, tıbbi cihaz ve yazılım fi rmaları başta olmak üzere hazırlanacak cezbedici projeler ile fırsat sunarak Marmara Bölgesi’nin kalabalığından kurtulmak isteyen fi rmalar bölgeye çekilebilir. Bu kapsamda 2022 yılında Bursa ilinde faaliyet gösteren tekstil fi rması bölgemizde çalışmaya başlamıştır. Teknoparkımızın Özellikle yazılım sektöründe faaliyet gösteren fi rmalar için cazibe merkezi haline gelebileceğini düşünüyor ve bu alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şehrin farklı noktaları ve Organize Sanayi Bölgeleri’nde kurulacak kuluçka merkezleri ile de bu fırsatlar sunulabilir.”