Hasan COŞKUN
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteği ile üreten şehirler programı kapsamında yürütülen “Makine Sektöründe Dijital Dönüşüm Kaynaklı Verimlilik ve İhracat Hamlesi” projesi tamamlandı. Proje kapsamında makine sektöründe faaliyet gösteren imalatçıların yönetsel durum tespit analizleri çıkarılarak, dijital dönüşüm, ihracat ve yerlileştirme konularında potansiyellerinin iyileştirilerek verimlilik ve rekabet edebilirliklerinin artırılması konularında Sakarya Makina İmalatçıları Birliği (SAMİB) üyesi firmalara profesyonel danışmanlık hizmeti verildi.
Konu ile ilgili bilgiler veren SAMİB Başkanı Turgay Çelik, projenin uygulandığı 7 il arasında bulunan Sakarya’da SAMİB tarafından yürütülen çalışmalarının başarı ile tamamlandığını belirterek, söz konusu projenin Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın teşvikleriyle ülkemizde pilot bir çalışma olarak gerçekleştirildiğini söyledi. SAMİB’in vizyonunun makine sektörüne yeni bir ivme kattığına da dikkat çeken Çelik şu bilgileri verdi:
“15 ay süren proje sayesinde ilk etapta başvuran 16 firmaya kurumsal gelişim yönlerini tespit amacıyla ziyaretler düzenlendi. Firmaların üst yönetiminden itibaren organizasyon, insan kaynakları, üretim, satış/ pazarlama ve bilgi işlem birimleri detaylıca analiz edilerek daha önce swot çalışmaları olmayan firmalar özelinde swot çalışmaları yapılıp, kurumsal gelişim ihtiyaçları belirlendi. Projenin II. fazı itibariyle 16 firma içerisinden dijitalleşme, ihracat ve yerlileştirme konularında potansiyelleri olup bu potansiyellerini artırma durumu olan 7 firma seçildi. 3 firma dijital dönüşüm, 2 firma ihracat ve 2 firma da yerlileştirme konularında 6 ay boyunca tematik danışmanlık hizmeti alarak bu alanlarda ihtiyaçları tespit edildi. Projenin ilk etabını başarılı bir şekilde neticelendirdik.”