Fikri CİNOKUR
Döviz kurlarındaki artış, konut fiyatlarının yüksek olması ve yabancıya ikamet izninde zorluklar yaşanması gibi nedenlerle Ruslar başta olmak üzere yabancılar, Antalya yerine konut ve kiralık fiyatların daha uygun olduğu Isparta ve Mersin’i tercih etmeye başladı. Antalya’da yaşayan yerleşik Rusların, Türkiye’ye gelmeyi düşünen yakınlarını fiyatların çok yüksek olması nedeniyle Antalya’dan konut almamaları konusunda uyardıkları ve daha uygun olan Antalya’ya komşu Isparta ve Mersin’i önerdikleri belirtiliyor.
Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, konut satış ve kiralama sektöründe durgunluk yaşandığını söyledi. Deprem öncesi yabancıların tercih ettiği Antalya’da hemen hemen her gün fiyatların arttığını ifade eden Çağlar, deprem sonrası ise sektörde büyük bir durgunluk yaşandığına dikkat çekti.
“Yeni bakana sorunlarımızı anlattık”
Çağlar, tarım ve turizm kenti olması, tarih ve doğa güzellikleriyle birlikte uluslararası hava ulaşımının kolaylığı gibi nedenlerle Ruslar başta olmak üzere yabancıların yaşamayı tercih ettiği Antalya’da konut fiyatlarının stabil gittiğini söyledi. Yeni Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ı ziyaret ederek hayırlı olsun dileğinde bulunduklarını anlatan Çağlar, “Sayın Bakan yüksek kira artışları ile sektörün sorunlarına vakıf. Bizde sorunlarımızı ilettik. Önümüzdeki süreçte kendilerine rapor hazırlayıp sunacağız” dedi. Yabancıya konut satışında Antalya’nın tavan yaptığını ifade eden Çağlar, şunları kaydetti: “Güneydoğu Anadolu’yu etkileyen depremden sonra sektörde büyük bir durgunluk yaşanıyor. Bundan sonra fiyatlar düşmez. Antalya’da konut yapılacak alan kalmadı. Yüksek konut satışı ve yüksek kiralar nedeniyle Ruslar, Mersin’i tercih etmeye başladı.”
“Yabancı emlakçılar Türklere satış yapmıyor”
Alanya Emlakçılar Derneği Başkanı Özgür Erbaş da deprem ve seçimlerin ardından ilçede emlak sektörünün durgun olduğunu söyledi. Konutta yabancı talebinin olmadığını ifade eden Erbaş, Alanya’nın pahalı bir kent haline geldiğini kaydetti. Yabancıların kendi aralarında kurduğu Whatsapp ve Instagram gibi sosyal medyada kurdukları gruplara Türkleri kabul etmediklerini, Türklere satış yapmadıklarını vurgulayan Erbaş, şöyle konuştu: “Sektörde durgunluk yaşanıyor. Yabancılar kur düşük olduğu için satın alıyordu. Özellikle Rusların ikametinde zorluklar çıkarılması taleplerin azalmasına yol açtı. Şu anda döviz kurlarının ne olacağı da öngörülemiyor.”
Yabancılar ülkelerinden bölgeye gelecek olanları yönlendiriyor
Ticari Gayrimenkul Danışmanı Ozan Yılmaz, Antalya’da yaşayan Rusların, Türkiye’ye gelecek yakınlarına Antalya’dan konut almamaları ve kiralamamaları için uyardıklarını belirtti. Yılmaz, “Rusların da kaynakları sınırlı kaldı. Antalya’da yaşayan ya da Türkiye’ye gelen Ruslar fi yat konusunda Antalya’dan daha uygun olan Mersin ve Isparta’ya yöneldi. Yabancılar Antalya’dan kaçıyor. Antalya’da yaşayan yabancılarda ülkelerinden bölgeye gelecek olanları yönlendiriyor ve bilgi veriyor. Konut alımı da zorlaştı. Ekonomide resesyon başlayınca inşaat sektörü de durdu. Bunun yanında döviz kurlarındaki artışlar inşaat maliyetlerini daha da artıracak. Sektörde arz-talep dengesi arasındaki makas sürekli açılıyor.”