Depremin vurduğu 11 ilden en az hasarı alan Elazığ’da hayat normale döndü. Kentte üretim noktalarında büyük çaplı hasar meydana gelmedi. Kent deprem sonrası bir yandan göç verirken bir yandan da çevre illerden çok sayıda göç aldı. Mevcut tek OSB’de zararın olmadığı Elazığ’da üretimde kısa süreli aksaklıklar yaşandı.
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, depremden zarar gören kentlerden yüz binden fazla göç aldıklarını belirterek, “Paniği üzerimizden attık. 1. OSB’de üretim devam ediyor. Yüz binden fazla göç aldık. Bunlar hep nitelikli göç. Bunun için de 2. OSB kurulum çalışmalarını hızlandırmak istiyoruz” dedi.
“Depreme hazırlıklı yakalandık”
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, kentteki son durumu EKONOMİ Gazetesi’ne anlattı. 2020 yılında da kentte deprem meydana geldiğini anımsatan Alan, “Yaşadığımız deprem sonrası 6 Şubat’ta meydana gelen büyük depreme hazırlıklıydık. Elazığ olarak depremle ilgili daha önceden hazırlığımızı yapmıştık. Ama yine de 6 Şubat’taki depremden etkilendik. Kentte yüzlerce bina yıkıldı. 3 bin 500 konut da oluşan hasarlardan dolayı yıkılacak” dedi.
“Yazın gelenlerin sayısı 150 bini bulur”
Kentin tek OSB’si olan 1. OSB’de zarar meydana gelmediğini ifade eden İdris Alan, üretimde birkaç günlük bir durma olduğunu söyledi. Depremden dolayı göç verdiklerini ve istihdam sıkıntısı yaşadıklarını kaydeden Alan, bunun yanında bölge illerden de yüzbinlerce göç aldıklarını dile getirdi. Halihazırda 1. OSB’de üretimin şimdilerde rayına oturup devam ettiğini dile getiren Alan, “Paniği üzerimizden attık. Çevre illerden nitelikli göç aldık. Bunun için de altyapı çalışmalarının devam ettiği 2. OSB’yi de hızlandırmak istiyoruz. Şu an mevsim şartlarından gelenlerin sayısı 100 bin dolaylarında. Yazın bu sayının 150 bini bulacağını öngörüyoruz. Gelen göçü değerlendirmek istiyoruz. Bunun için 2. OSB’nin faaliyete geçmesini hızlandırmak için ilgili kurumlarla da görüştük. Ne kadar kısa sürede tamamlanırsa o kadar kent ve ülkemize katkı sağlayacaktır. 2. OSB faaliyete geçtiğinde Elazığ cazibe merkezi olacak” diye konuştu.
2. OSB’de 10 bin istihdam hedefi
Elazığ’ın Körpe Köyü Karayazı mevkiindeki 6 milyon 540 bin metrekarelik alana kurulan Elazığ 2. OSB ile ilgili çalışmalara 2017 yılında başlandı. 2. OSB’nin kurucu ortaklıklarını; yüzde 34 katılım payı ve 5 üyeyle Elazığ İl Özel İdaresi, yüzde 33 katılım payı ve 5 üyeyle Elazığ Belediyesi, yüzde 33 katılım payı ve 5 üyeyle Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası oluşturuyor. Kente dışarıdan yatırımcı gelmesi açısından büyük önem taşıyan 2. OSB’de 10 bin fazla kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor. Elazığ iş dünyası yaklaşık 6 yıldır çalışmaların devam ettiği 2. OSB’nin bir an önce tamamlanarak faaliyete geçmesini istiyor.
2. OSB’nin alt yapı çalışmalarının yüzde 30’unun gerçekleştirildiğini söylen İdris Alan, “Şimdiye kadar 70 milyon liralık ödenek aldık. Yaklaşık 200 milyon liralık bir ödenek daha gelirse 6-7 ay içinde tamamlamayı planlıyoruz” açıklamasını yaptı.