Adnan AÇIKGÖZ
Türkiye’de yüzde 963 ile en fazla kira artışı yaşanan kentler sıralamasında Antalya’nın ardından ikinci basamakta bulunan Mersin’deki 120 evden eve nakliye firması, fahiş kiralar nedeniyle taşınma oranlarının düşmesinden etkilendi. Kent genelinde yaklaşık 250 araç ve 800 personelle faaliyet gösteren şirketler, akaryakıt, araç bakımı ve çalışan ücreti gibi gider kalemlerindeki maliyet artışına ek, düşük iş hacmiyle de iyice sarsıldı. 73 üyeli Mersin Evden Eve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin Başkanı Mahmut Yiğit, hem sektör temsilcilerini hem de vatandaşları mağdur eden sorunlara değindi. Yeni eve taşınmak isteyen bir kişinin nakliye ücreti, emlakçı komisyonu ve depozito gibi giderler için ortalama 50 bin TL harcaması gerektiğini dile getiren Mahmut Yiğit, “Bu sebeplerden dolayı insanların kolay konut değiştirememesi, iş hacmimizin düşmesine neden oldu. Geçmiş yıllardaki gibi Mersin’e göç eden yok. Aksine Mersin’den başka il ve bölgelere giden çok sayıda aile var. Günümüzde yapı stokunun tükendiği kentimizde kalan konutların da aşırı pahalı olmasından dolayı son zamanlarda genel olarak il dışına taşımacılık yapıyoruz. Kent içi taşıma işleri yüzde 30’a düşerken, şehir dışı taşınmalar yüzde 70’e yükseldi” dedi.
Tasarruf tedbirleri alınıyor
Kent içindeki 1+1 evin en kısa mesafeye taşınması için 7 bin TL nakliye bedeli çıktığını kaydeden Mahmut Yiğit, yüzde 150’ye varan yakıt artışlarının yüksek nakliye bedelinin ana unsurunu oluşturduğunu ifade etti. Hal böyle olunca firmaların bir dizi tedbir aldığını aktaran Mahmut Yiğit, “Eskiden kamyona tek bir 3+1 evin eşyasını yükleyen firmalar, şimdilerde yakıt tasarrufu yapmak için uzun şaseli araçlara yöneldi. Hacim olarak daha geniş olan bu araçlarla iki evin eşyasını taşıyor. Çalışanlar eşyaların araca yerleştirilmesi konusunda büyük zorluk yaşıyor ama maalesef başka bir çıkış görünmüyor. Hem firmalar hem de vatandaş mağduriyetlerinin giderilmesi için atılacak en önemli adım konut yoksunluğu sorununun çözülmesidir. Çünkü bizim sektörümüz konut yeterliğine paralel faaliyet gösteriyor. Zorunlu trafik sigortası, KASKO ve bakım ücretleri uç uca eklendiğinde, hâlihazırdaki bir aracın aylık masrafı 20 bin TL’nin altına düşmez. Bu rakam yılsonunda 240 bin TL olarak karşımıza çıkıyor. Firmalarımız günlük 3-4 ev taşımazsa ayakta durmakta zorlanabilir” diye konuştu.
“YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU VAR, DENETİM YETERSİZ”
İş hacmi ve maliyetlerin yanı sıra sektörün en büyük sorununun denetimsizlikten kaynaklandığının altını çizen Mahmut Yiğit, “En büyük sorunumuz başıboşluk olarak öne çıkıyor. Yetki belgesi zorunluluğu var ama yeteri kadar denetim yok. Küçük bir kamyonetle 2-3 kişi çalıştıran da 20 yıllık köklü bir fi rma da aynı çatı altında bulunuyor. Denetimsizlik, gerekli şartları yerine getirmeye çalışan şirketleri zarar uğratıyor. Geçmiş yıllarda birkaç kez buna dönük çalışmalarımız oldu. Bakanlık nezdinde sözlü ve yazılı başvurular yapmamıza rağmen sonuca ulaşamadık” ifadesini kullandı.