ADNAN AÇIKGÖZ
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) altyapı çalışmalarının ardından yatırıma açılacak 4’üncü fazdaki parsellerin ön tahsisi yapıldı. İlk etapta 28 firmanın kendisine yer bulduğu 67,5 hektarlık genişleme alanı, bir yıl içinde faaliyete geçip 6 bin kişiye iş imkânı sağlayacak. Böylelikle toplam yüzölçümü 823,5 hektara ulaşacak MTOSB’deki istihdam sayısı 31 bine yükselecek. Kent merkezindeki bir otelde düzenlenen tahsis törenine Vali Ali Hamza Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ilçe belediye başkanları, oda ve STK başkanları ile iş insanları katıldı.
41 parselli 4’üncü bölgenin kamulaştırılmasında 100 dönüm kadar eksik alanın bulunduğunu belirten MTOSB Başkanı Sabri Tekli, “12 parseli satın alma çalışmalarımız sürüyor. 2-3 aylık alım sürecinin ardından iş makineleri sahaya girecek. Altyapı ihalelerine çıkıldı. 1 yıl sürecek alt ve üstyapı çalışmaları sonrasında bölgemizi devreye alacağız. 6 bin istihdamı bölgeye kazandırmayı hedefliyoruz. 5’inci bölge için geçtiğimiz mayıs ayında yer seçimi toplantısı yapıldı. Olumsuz kurum görüşlerinin çıkmadığı toplantıdaki kararın bakanlık tarafından onaylanacağını düşünüyor, 260 hektarlık 5’inci bölgeyi de 2 seneye kadar hayata geçireceğimizi planlıyoruz. MTOSB olarak sadece yatırım değil, sosyal sorumluluk projeleriyle çevre ve yaşama en iyi katkıyı sunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
“Darboğazların üstesinden emek sarf ederek geleceğiz”
MTOSB’nin üretim sahaları yanında yeni yaşam alanları oluşturmaya gayret ettiğine dikkat çeken Vali Ali Hamza Pehlivan ise sosyal donatıları ile dikkat çeken OSB’de, firmaların dijital kapasitesinin artırımına yönelik adımların atıldığını dile getirdi. Model Fabrika’nın bunun önemli bir örneği olduğunu vurgulayan Vali Pehlivan, “Meslek lisemiz ve yüksekokulumuz, teknik eleman yetiştirme faaliyetlerini sürdürüyor. Kreşimizi yakın zamanda hizmete alacağız. Yatırım anlamında atılan her adımdan çok büyük mutluluk duyuyorum. Üreterek ve istihdam oluşturarak kalkınıyoruz. Çarkları döndürerek ve özellikle de son yıllarda yaşadığımız ekonomik parametrelerdeki darboğazların üstesinden yine emek sarf ederek geleceğimizi biliyoruz” diyerek, sanayicilere destek mesajı verdi.
Başkan Seçer, arazi ve ulaşım sorununa değindi
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de Mersin’in arazi konusunda sıkıntılı bir kent olduğuna dikkat çekti. Birçok sektörün kümeleşme talebini karşılamak için yeterli arazinin bulunmadığını kaydeden Vahap Seçer, “Uzun süredir beklenen 1/5000’lik planların sonuna geldik. Konut bölgesi olan Mezitli, Yenişehir ve Toroslar’ın önemli bir kısmı tamamlandı. Sanayiciyi ilgilendiren Akdeniz’de birinci etap 5000’likleri bitirdik. İtiraz süreci için askıda bulunan 2’nci etabın da gerçekleşmesiyle, ilçe belediyesince 1/1000’lik planlar yapıldıktan sonra çok sayıda araziye kavuşulabilecek. Öte yandan, otoyoldan OSB’ye bağlantı sorunu var. Karayolları yeni yol inşa edene kadar burayı daha konforlu hale getirebiliriz. KGM bünyesindeki D-400 karayolunu da daha geniş bir hale getirmeliyiz. Demiryoluna paralel şekilde Huzurkent’e kadar uzanan 35 metre genişliğindeki yol için planların bitmesi, imar uygulaması yapılacak arazilerin büyükşehir uhdesine verilmesi gerekiyor ki inşaata başlayayım” diye konuştu.
ARSA TAHSİS BELGELERİ TESLİM EDİLDİ
Konuşmaların ardından Vali Ali Hamza Pehlivan ile MTOSB Başkanı Sabri Tekli arasında, bölgenin toplam yüzölçümünü 823,5 hektara, istihdam sayısını ise 31 bine yükseltecek 4’üncü fazın parsel tahsis protokolü imzalandı. Tören yatırımcı firmalar Abdulkadir Orgun, Akmetal Geri Dönüşüm, Akyüzler Alüminyum, Arıç Global, Avax İnşaat, Çiçek Hırdavat, Dicle Gıda, Duosolchem Kimya, Durular Palet, Engin İnşaat, Erfu Baliyat, Farmachem Kimya, Gloria İnşaat, Gökmak Makina, Göksu Arıtma, Hitit Güneşi 2, İnan Gaz, Kadıoğlu Baharat, Kalekim, Kurban Yalçın, Mirkacev Arıtma, Orgun Gıda, Öz Özkayalar, Özgür Otomotiv, RMA Yatırım, Soylu- Gürüz, Teknoizolasyon ve Ulusu Pompa’nın temsilcilerine arsa tahsis belgelerinin teslimi ile son buldu.