SABİHA TOPRAK/KOCAELİ
Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerini kapsayan TR42 Doğu Marmara Bölge Planı’nın, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlandığını belirten Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, “Plan, ulusal kalkınma ilkeleri ile uyumlu, bölgenin potansiyelini ve vizyonunu ortaya koyan bir politika belgesi olarak hazırlandı” diye konuştu.
Planda üç alt bölge tipolojisi belirlendiğini belirten Çöpoğlu, “TR42 Bölgesi, ekonomik, sosyal ve mekânsal farklılıklarıyla dikkat çeken bir yapıya sahip. Bölge Planı’nda, ‘Çekim Merkezi, Gelişen Koridor ve Dinamik Çevre’ olmak üzere üç farklı alt bölge tipolojisi tanımlandı. Bu yapılar, “Dirençli, Rekabetçi ve Öğrenen” eksenleri çerçevesinde geliştirilerek bölgenin yeşil dönüşüm odaklı yenilikçi üretim üssü, dirençli şehirleri ile MARKA bölge olmak vizyonuna erişimi hedefliyor” açıklamasını yaptı.
Bölgede geleceğin mesleklerine uygun yetkinliklerin geliştirilmesi hedefleniyor
TR42 Doğu Marmara Bölge Planı kapsamında geliştirme stratejilerini üç ana başlık altında açıklayan Çöpoğlu, “Dirençli TR42 Bölgesi ile afetlere karşı dayanıklı şehirlerin oluşturulması ve akıllı şehir uygulamalarının yaygınlaşmasını hedefliyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele, doğal kaynakların korunması, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması ve sosyal refahın artırılması bu eksendeki ana hedefler arasında yer alıyor. Rekabetçi TR42 Bölgesi ile Doğu Marmara’nın ekonomik yapısının güçlendirilmesi, katma değerli üretimin artırılması ve dijital dönüşüm odaklı stratejilerin hayata geçirilmesi planlanıyor. Ayrıca, yeşil dönüşüm ve enerji verimliliği gibi konular öncelik kazanıyor” dedi.
Çöpoğlu, öğrenen TR42 Bölgesi’yle de genç istihdamının artırılması, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve geleceğin mesleklerine uygun yetkinliklerin geliştirilmesinin hedeflendiğini söyledi. MARKA olarak Bolu’dan başlayarak Düzce, Sakarya ve Kocaeli’ye kadar uzanan Doğu Marmara Bölgesi’ndeki yerel dinamiklere uygun projeler geliştirdiklerini söyleyen Dr. Mustafa Çöpoğlu, “Destek verdiğimiz, üzerinde çalıştığımız projeleri ilin ya da ilçenin dinamiklerine uygun şekilde yürütüyoruz. Tarımdan turizme, Ar-Ge’den İnovasyona, yeşil dönüşümden dijital dönüşüme, spora ve bilişime kadar geniş bir spektrumda faaliyet gösteriyoruz” dedi.
■ “Kalkınmayı sürdürülebilir yapıya kavuşturmayı hedefliyoruz”
Dr. Mustafa Çöpoğlu, TR42 Doğu Marmara Bölge Planı’nda bölgesel kalkınma odaklı, rehberlik eden ve sürdürülebilir ekonomik ve sosyal gelişimi amaçlayan somut proje önerilerinin sunulduğunu ifade etti. Çöpoğlu, bölge vizyonunun, “Yeşil dönüşüm odaklı gelişmiş üretim merkezi, dirençli şehirleri ile yaşam merkezi” olarak belirlendiğini aktardı.
Bu vizyonla bölgesel, ulusal ve uluslararası ölçekte bir kalkınma modeli sunmayı hedeflediğini vurgulayan Çöpoğlu, “Bölge Planı, akıllı ve sürdürülebilir şehirler, tedarik zincirlerinin ulaşılabilir ve yerli teknoloji üretimi gibi yerlerde somut proje önerileri sunuyor. Kamu ve özel sektör iş birliğiyle bu projelerin hayata geçirilmesi öngörülüyor” diye konuştu.
Çöpoğlu, söz konusu planlamanın, bölgenin potansiyelini en iyi şekilde kullanarak kalkınmayı sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmayı amaçladığını da sözlerine ekledi.