Mehmet Rıdvan CEBECİOĞLU
Kütahya’daki 27 bin binadan yaklaşık 8 bininin riskli alanda olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracaklarını kaydetti. Işık, “Metrekare hesabı yapmak yerine, sağlam binalarda oturmanın ne kadar önemli olduğunu gördük. Kentsel dönüşüm, Kütahya’nın önemli gündem maddesi” dedi.
İkinci derece deprem kuşağındaki Kütahya’da da, afet gerçeği ve risk altındaki alanların dönüştürülmesi konusu yeniden gündeme geldi. Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Kütahya’daki riski, alınacak önlem ve kentsel dönüşüm projelerini EKONOMİ’ye anlattı. 2013 yılında çıkan Bakanlar Kurulu kararı gereği 7 bin 689 yapının olduğu 492 hektarlık alanın riskli alan ilan edildiğini hatırlatan Işık, özellikle 2000 yılından önce inşa edilen yapıların olası afet risklerine karşı tehlike arz ettiğine vurguladı.
Riskli alanlarda süre 2033’te sona eriyor
Tüm Türkiye gibi Kütahya’nın da deprem gerçeği ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Alim Işık, Osmangazi, Vefa, Sultanbağı ve Bölcek mahallelerinde kentsel dönüşüm uygulamalarının sürdüğünü belirtti. Belediye olarak 4 yıllık süreçte 2 bine yakın binanın yıkımını gerçekleştirdiklerini vurgulayan Işık, “2033 yılında Bakanlar Kurulu kararı gereği süre bitiyor. 2013’te başlayan ve 20 yıl sürecek dönüşümü zamanında tamamlamak zorundayız. Süre bittiğinde yapacak tek şey, dönüştürülmeyen binaları yıkmak olacak. O günü yaşamadan önümüzdeki 10 yılı değerlendirmeliyiz. Vatandaşlarımızın bu konuda belediyemiz ve dönüşüm yapmak isteyen müteahhit firmalara gereken desteği vereceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Belediye kentsel dönüşüm için arazilerini devretti
Kentsel dönüşümde vatandaşların büyük bir bölümünün, yerinde dönüşüm istediğinden bahseden Alim Işık, “Bugünkü değeri 2 milyar lirayı bulan 1453 projemizi tamamladık ve 950 civarında konutu kentsel dönüşüm kapsamında hak sahiplerine verdik. Vefa’da 60 dekarlık imarlı arsayı takas usulü ile hazineye devrettik. TOKİ araziyi ücretsiz olarak alarak dönüşümü başlattı. İnşası devam eden 495 konut, inşallah bu yılsonuna kadar tamamlanacak ve hak sahiplerine teslim edilecek. Osmangazi’deki belediyeye ait rezerv alanı için protokolü haftaya imzalayacağız. Sultanbağı Mahallesi’nde ise rezerv alanımız bulunmuyor. Yerinde dönüşümü sağlamak için ilk etapta 424 bağımsız konut inşa edilecek. Burada vatandaşlarımız devletimizin kira yardımından yararlandırılacak. Hazırladığımız projemizde son aşamaya geldik. Ayrıca İnköy Mahallemizde 521 iş yeri yapımı çalışması başladı” ifadelerini kullandı.
455 hektar alan kentsel dönüşüm için kullanılacak
Kentsel dönüşümde kullanılmak amacıyla yeni rezerv alan arayışlarının olduğunu söyleyen Işık, İkizhüyük ve İshak Seydi mahallelerinde 455 hektarlık alanı yeni kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan ettiklerini kaydederek,” Yeni rezerv alanlarına ihtiyacımız var. Bu alanları belediyemize kazandırdığımızda dönüşüm hızlanacak. Bu alan aynı zamanda yeni genişleme alanı projesinin hayata geçeceği Kütahya OSB’mize, yakınlığı nedeniyle destek olacak. Çünkü yeni fabrikaların kurulmasıyla bir istihdam açığı da meydana çıkacak. Burayı hayata geçirdiğimizde, istihdam edilecek vatandaşlarımız OSB’ye yakın bir bölgede yaşayabilecek” diye konuştu.
Gönüllü ordusu için eğitim seferberliği başlıyor
Deprem riskine karşı sadece konut ve iş yerlerinin yenilenmesinin yetersiz olduğunu sözlerine ekleyen Işık, gönüllülük projesi kapsamında eğitim seferberliği başlatacaklarını belirtti. Işık, “Depremlerde arama kurtarma, enkaz kaldırma ve hasar tespiti için nitelikli gönüllülerin hazır olması gerekiyor. Belediye olarak İtfaiye Müdürlüğümüz koordinasyonuyla hem personelimiz hem de gönüllülere eğitimler vereceğiz. Özel bir gönüllü ordusu kurmak istiyoruz” dedi. Işık, Yedigöller mevkiinde 200 bin metrekarelik bir toplanma alanı oluşturacaklarına da vurgu yaparak, “Afet dönemlerinde Kütahyalıların toplanabileceği, doğalgazından suyuna, kanalizasyona kadar her türlü altyapısının hazır olacağı bir alan oluşturacağız. En az 50 bin metrekarelik bir kapalı alanı altyapısı hazır hale getirmek istiyoruz. Bu sayede hem herhangi bir afet sonrası kullanılacak malzeme, seyyar mutfak ve iş makinelerinin depolandığı alanlar oluşturacağız” şeklinde konuştu.