Antalya iş dünyasının çatı örgütü olan Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2023 faaliyet dönemi 3. olağan toplantısında, deprem ve dünyada yaşanan iklim değişikliği ile Türkiye’de yaşanan kuraklık sorunu tartışıldı.
ANSİAD Başkanı Akın Akıncı deprem bölgesinde ticaretin canlandırılması gerektiğini belirtti. Akıncı, “Bölgede yaşam ve ticaret yok. İnsanlar o bölgeleri terk etmiş. Bilimden uzaklaştığımız takdirde sonuçları maalesef acı bir şekilde önümüze çıkıyor. İnşaat mühendisliğinde eğitim sistemi ve yetkin mühendislik yasası bir an önce çıkarılması gerekir. İnşaat sektöründe bizler konutlarda projelendirme yaparken hedef performansımız can güvenliğidir. Yani deprem yapmış olduğunuz yapıya hasar verebilir ancak hiçbir şekilde insan ölemez” dedi.
ANSİAD İklim Değişikliği ve Çevre Çalışma Masası Başkanı Cem Arüv de, Türkiye’de kuraklık sorununun mutlaka ele alınması gerektiğini söyledi.
Antalya’yı besleyen su havzalarında şiddetli kuraklık yaşandığına dikkat çeken Arüv, yaz aylarında su kıtlığı yaşanacağını, yer altı su seviyelerinin düşeceğini, bölgenin iç kesimlerindeki tarımsal üretimde düşüşler yaşanacağını, turizm sektörünün su ihtiyacı temininde sıkıntılar yaşayabileceğini ifade etti. ANSİAD Fahri Üyesi Doç. Dr. Şükrü Erdem ise deprem bölgesinde konut, altyapı ve yardım maliyetlerinin 1,5 trilyon TL’yi bulabileceğine dikkat çekti. Erdem, “Türkiye, depremi yüksek enfl asyon, konut sektöründe arz yetersizliği, kuraklığa bağlı tarım üretimi azalışı, ekonomide yavaşlama, yüksek cari açık ve zayıf döviz rezerviyle karşıladığı için deprem ekonomideki gerilimi artıracaktır Deprem ekonomiyi bir yol ayrımına getirebilir” diye konuştu.