Şirin ÇAVUŞ
Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, kuraklık ve depremin etkisiyle bölgelerinden göç eden küçük üreticilerin üretimden koparak farklı iş kollarına yöneldiğini, üretimden kopan küçük üreticilerin üretime yeniden kazandırılmasının zor olacağını belirtti. Yılmaz, “Küçük üretici üretmezse fiyatlar daha yukarılara çıkacaktır” dedi. Küçük üreticilerin üretim halkasının önemli bir bölümünü oluşturduğunu söyleyen Yılmaz, üretim maliyetlerindeki sürekli artıştan üretimin olumsuz yönde etkilediğini, özellikle küçük üreticilerin resmi kurumlarca desteklenmesi gerektiğini belirtti. Yılmaz, “Üretici üretim halkasında yer almalı, artan maliyetler altında ezilmemeli. Bu üreticiler üretime ara verir, farklı iş kollarında iş arayışına girerse üretim açısından geri dönüşü zor olan yollara girilir. Üretimden kopmaya başlayan ve tarım alanlarının büyük bölümünü işleyen küçük üreticiyi tekrar kazanmak uzun zaman alır. Bu durum ürün fiyatlarının daha da yükselmesine sebep olur” diye konuştu.
Üretimin azalmasının ürün fiyatlarını doğrudan etkilediğini belirten Yılmaz, rekolte sorununun sofralara daha az yansıması için üretimin artırılması gerektiğini söyledi. Çukurova’nın su sıkıntısı yaşadığını dile getiren Yılmaz, “Kuraklığa karşı 184 bin dekar araziyi sulayacak Mersin Pamukluk Barajı, biran önce sulamaya kazandırılmalı, kurak arazilere can suyu olmalı ve küçük üreticinin üretimden kopmaması için destekler sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
“Kuraklık bizi korkutuyor”
Mersin’in deprem bölgesinde yer almamasına rağmen ağır yıkımlar yaşanan kentlerden göç aldığını söyleyen Musa Yılmaz, Mersin’de 300 binden fazla depremzede vatandaşımızın ikamet etmeye başladığını ve bu durumun kent üzerine birçok alanda ağır sorumluluklar yüklediğini belirtti. Artan nüfus ve yıllardır süregelen kuraklığın etkisiyle gerekli önlemlerin alınmaması durumunda Mersin’de ilerleyen dönemlerde içme ve sulama suyu temininde ciddi sorunlar yaşanacağını söyleyen Yılmaz şunları kaydetti : “Ülkemizin büyük bölümünün yıllardır kuraklık ile karşı karşıya olması rekoltede büyük oranda düşüşe sebep oldu. Geçen yıl kışın don olayları, yazın kuraklığın etkisiyle yüzde 40 oranında rekolte düşüşü yaşadık. Kuraklık bizi korkutuyor. Sıkıntılı bir sezon ile karşı karşıyayız. İklimsel değişiklikler bölge tarımını olumsuz etkiliyor. Erken çiçeklenme bu yıl etkisini daha fazla gösterdi. Sert çekirdekli diye tabir ettiğimiz erkenci meyve çeşitleri erken çiçeklenme yaptığında her an don tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliyor.”