Sabiha TOPRAK
Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) koordinatörlüğünde düzenlenen 4. Proses Emniyeti Sempozyumu dün Kocaeli Kongre Merkezi’nde başladı. Sektörün öncü firmalarının “Sanayi Depreme, Diğer Doğal Afetlere ve Büyük Endüstriyel Kaza Risklerine Ne Kadar Hazır?” temasıyla bir araya geldiği sempozyumda 19 firma temsilcisi konuşmacı olarak yer aldı ve bine yakın katılımcı sergiyi gezdi.
Bugün sona erecek olan sempozyumun açılışında konuşan KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, “Türkiye imalat sanayinin yüzde 13’ünü üreten ilimiz için iş ve çevre güvenliği konuları hep öncelikli konular arasında yer almıştır” dedi. Tuğrul, “Ülkemizde çevre ve iş güvenliği önlemlerinin alınması Avrupa Birliği müzakereleri ile ilerledi. Bu süreçte başarılı ve önemli reformlara imza attık. SEVESO kuruluşlarının sayısı karşılaştırıldığında Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Krallık ve İspanya’nın ardından en fazla SEVESO kuruluşuna sahip 6’ncı Avrupa ülkesiyiz. KSO olarak bugüne kadar bu alanda çalışmalar yürüttük. Odamız bünyesinde ‘SEVESO Destek Merkezi’ kurduk. BEKRA beyan sistemindeki verilere göre SEVESO kapsamına giren; üst seviyeli 380 firmanın 55 tanesi, 304 alt seviyeli firmanın 37 tanesi ilimizde faaliyet gösteriyor. İmalat sanayinin yüzde 13’ünü üreten ilimiz için iş ve çevre güvenliği konuları hep öncelikli konular arasında yer almıştır. Çevre güvenliğine önem çekmek için Şehabettin Bilgisu Çevre Ödüllerini 29 yıldır gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
“Proses emniyeti riskleri azaltıyor”
Proses emniyetinin çalışanların sağlığını ve güvenliğini koruması ve üretimin sürekliliği açısından hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan KSO Meclis Üyesi ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Hasan Şerefhan, “Sanayide proses, emniyeti, doğal afetleri, üretimin sürekliliğini ve ekonomik etkileri bir bütün olarak ele alıyor. Proses emniyeti afet durumunda alınabilecek önlemler ile risklerin en aza indirilmesi ve deprem sonrası oluşabilecek büyük tehlikelere, müdahale planları ile büyük oranda katkı sağlıyor” dedi.
“Depremin sanayiye etkisi büyük olacak”
Deprem felaketin, İstanbul ve çevresinde beklenen deprem konusunda endişeleri artırdığının altını çizen Artkim Grup Kurucusu ve CEO’su Cengiz Yaman, “Böyle bir depremin sanayiye etkisi çok büyük olacak. Bu nedenle depremin yanı sıra yangın, sel, fırtına, doğal afetlerin yarattığı riskleri de tüm boyutlarıyla değerlendirmemiz gerekiyor. Bu seneki sempozyumumuzda sanayinin, depremin ve diğer afetlerin etkilerinden nasıl konulabileceği tüm faktörleriyle ele alınacak” ifadesini kullandı.
“Güvenli iş ilanları için çalışacağız”
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) olarak sanayicilerle birlikte daha güvenli iş alanları yaratmak için işbirliğini sürdüreceklerini söyleyen Rektör Yardımcısı Elif Öğüt, “Proses emniyeti çalışma alanlarında çevre güvenliğini sağlamak adına önemli bir rol oynamaktadır. Sanayide proses emniyeti sadece iş güvenliğini değil, işin sürekliliğini de sağlar. Bu sempozyumda alanında uzman kişiler, afet durumunda sanayide risk değerlendirmesi, ekipman desteği gibi birçok konuda önemli bilgiler paylaşacaktır” dedi.