Esra ÖZARFAT/Ahmet USMAN/Hasan COŞKUN/Osman ŞİŞKO/Esra SULTAN AZİZOĞLU/Metin ESKİN/Güray ERDOĞAN/Hilal SÖNMEZ/Talip ÖZTÜRK
BURSA, HATAY’DA BARINMA İÇİN DÜĞMEYE BASTI
Hatay’da geçici barınma sorununun çözümü, seyyar tuvaletlerin kurulumu ve bakımı ile gelen yardımların koordinasyonu ile görevlendirilen Bursa Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde görevlerini tamamlayan ekiplerini Hatay’a çekti. Halen tüm deprem bölgesinde 915 personel ve 251 araçla görev yapan Büyükşehir Belediyesi, bu personelin 290’ını ve araçların da 111’ini Hatay’da görevlendirdi. Antakya’da ilk geçici konut alanı olarak eski cezaevi alanı ve çevresindeki 20 dönümlük alan belirlenirken, ekipler sahada zemin düzenleme çalışmalarına başladı. Bu bölgede 300 çadır ve 50 konteynerden oluşan geçici bir yaşam alanı oluşturulacak. Konutların yanında, bölgede kalacak depremzedelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal donatı alanları da yapılacak.
İZMİR’DE HİLTON OTELİ BİNASI DEPREMZEDELERE AÇILACAK
İzmir’de yaklaşık 3 yıldır kapalı olan Hilton Oteli, depremzedeler için geçici konaklamaya açılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 23,5 ortağı olduğu Hilton Oteli binası 33 kattan oluşuyor, 381 oda bulunuyor.
İzmir’den deprem için yapılan yardımlar da sürüyor. İzmir Valiliği, daha önce 2 ro-ro gemisi, 29 vagonlu bir tren katarı, 264 TIR ve 337 kamyon/kamyonete doldurulan insanî yardımları bölgeye ulaştırmıştı. 18 vagon dolusu, kaymakamlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar ve hayırsever İzmirliler tarafından toplanan yeni yardımlar da Gaziantep’e uğurlandı. İzmir Büyükşehir’in Antakya’da kurduğu çadır kent bin 395 depremzedeye kapılarını açarken, İzmir’den 3 TIR, 4 kamyon ile yeni insani yardım malzemeleri de yola çıktı. “Umut Hareketi” ile “Bir Kira Bir Yuva” kampanyalarıyla ulaşılan bağış rakamı ise 56 milyon lirayı geçti. Büyükşehir, 10 ilde toplam 20 bin çuval yem desteği de verecek. Ev ve sokak hayvanlarını da unutmayan Büyükşehir ekipleri, deprem bölgesinde 126 köpek, 101 kedi, 8 papağan, 6 muhabbet kuşu, 3 kanarya ve çok sayıda kümes hayvanını enkazdan kurtararak tedavi etti. Sokak hayvanlarına 3 ton mama dağıtıldı.
SAKARYA’YA 3 BİN 634 DEPREMZEDE GELDİ
Sakarya Valiliği, Sakarya’ya gelen depremzede sayısının 3 bin 634’e ulaştığı belirtti. Valilikten yapılan açıklamada, “Sakarya’dan ayni yardımlar ile birlikte bugüne kadar; uzman ekiplerin haricinde 159 adet çeşitli büyüklükte iş makinesi, arama ve kurtarma faaliyetlerinde kullanılacak yardımcı ekipman ile alanında uzman teknik personellerin de içinde bulunduğu bin 425 personel 270 araç ile deprem bölgelerine sevk edildi. 584 TIR-Kamyon-Panelvan, deprem bölgelerine gönderildi. Ayrıca depremzedeler için özellikle zorlu kış şartlarında barınma ihtiyaçları karşılanmak üzere; çadır, portatif WC-duş ve konteyner yine bölgeye gönderildi” denildi.
Öte yandan Sakarya Erenler Halk Eğitimi Merkezi de depremzedeleri soğuktan korumak için kış şartlarına dayanıklı uyku tulumları üreterek deprem bölgesine gönderiyor. Merkezde görev yapan 20 usta öğretici, üç atölyede günde yaklaşık 350 uyku tulumu üretiyor. Gönüllü kursiyerlerin de atkı, bere gibi diktiği kışlık ürünler özenle paketlenerek uyku tulumları ile birlikte deprem bölgesine gönderiliyor.
BALIKESİRLİ ÖĞRENCİLER DEPREMZEDELERİ ISITACAK
Balıkesir’in merkez ve ilçelerinde bulunan Mesleki Teknik Anadolu Liseleri (MTAL) ürettikleri sobaları deprem bölgesine gönderiyor. 100. Yıl Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ürettikleri 128 varil sobanın 40’nı deprem bölgesine sevk ederken, 300-400 arası çadır sobasının üretimine başladı. Mimar Sinan MTAL de 100 varil soba üretmek için çalışmalarını sürdürüyor. Edremit Meslek Yüksek Okulu ürettiği 50 adet çadır sobasını deprem bölgesine sevk etti. Ayvalık Tayyip Olçok MTAL, ürettiği sobaları depremzedelere ulaştırıyor. Sındırgı MTAL çadır sobası üretimine devam ederken, halkın topladığı 25 ton odunu sobalar ile birlikte afetzedelere gönderdi. Burhaniye Şehit Hasan Çoban MTAL da zor günler geçiren afetzedeler için soba üretmeye devam ediyor.
ORDU BÜYÜKŞEHİR EKİPLERİ ALTYAPIYI ONARIYOR
Ordu Büyükşehir Belediyesi tüm ilçe belediyeleriyle bölgede hem arama kurtarma hem de sosyal destek anlamında büyük bir mücadele sergiliyor. Büyükşehir, ilçe belediyeleri, kamu kurumları ve gönüllülerle birlikte toplam 1887 personel, 410 araç ve iş makinesi ile depremin yaralarını sarmaya çalışıyor.Belediyenin ilk gün gönderdiği 12 adet içme suyu aracına ek olarak bölgede 21 kişiden oluşan OSKİ ekipleri hasar gören altyapıda onarıma başladı.
ÇOSB 150 KONTEYNERLİK YAŞAM ALANI KURUYOR
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB), bünyesindeki katılımcıların da desteğiyle deprem bölgesinde 150 konteynerlik yaşam alanı kuruyor. ÇOSB sanayicilerinin ve ÇOSB Bölge Müdürlüğü’nün katkılarıyla alınacak konteynerler için çalışmalar hızla devam ediyor. Mobil duş ve WC kabinlerinin de olacağı konteynerlerin sayısının ileriki günlerde daha da artırılacağı belirtiliyor. ÇOSB Başkanı Eyüp Sözdinler, “Konteyner yaşam alanlarının yanı sıra, deprem bölgesinden gelen vatandaşlarımızın da istihdamı için çalışıyoruz. Depremzedelerin istihdamları için de sanayicilerimiz ellerinden geleni yapacaklar” dedi.
ÇASİAD 20 BİN KONSERVE GÖNDERDİ
Çanakkale Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ÇASİAD) üyeleri, depremin ilk haftası bölgeye toplam 20 bin konserve gönderdi. ÇASİAD Başkanı Semih Başaran, konservenin yanı sıra deprem bölgesine yaptıkları su sevkiyatını bundan sonrada dört hafta boyunca 1’er TIR olarak gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti.
“YÜKSEK KATLI BİNALARDA ÇELİK KONSTRÜKSİYON KULLANILMALI”
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, deprem kuşağında olan Türkiye’de çelik yapı sistemine geçilmesi gerektiğini ifade ederek, “Özellikle yüksek katlı binalarda çelik konstrüksiyon modelinin kullanılması betonarme yapılara kıyasla deprem kuşağında yer alan bölgeler için birçok avantaj yaratır” dedi. Depremin ardından, Türkiye’deki yapı stokunun depreme dayanıklılığının yeniden gündeme geldiğini vurgulayan Çelebi, “İnşaat sektörü artık depremi göz önünde bulundurarak yeniden biçimlenmeli. Deprem değil bina öldürür sözü her seferinde bize bir mesaj veriyor ancak önlem almakta ne yazık ki gecikiyoruz. Deprem sonrası yaraların sarılması yerine depreme dayanıklı bina modelleriyle bu yıkımların önüne geçmemiz gerekiyor” diye konuştu.
FİRMALAR DEPREMZEDELERİN YARALARINI SARIYOR
DEDEMAN KAYSERİ, DEPREMZEDELERİ AĞIRLIYOR
Toplamda 121 odasında 300 civarında depremzedeyi misafi r eden Dedeman Kayseri, 24 saat boyunca yemek servislerini açık tutuyor, otele her gün çocuklar için palyaço getiriyor ve misafi rlerinin her türlü ihtiyaçlarını karşılıyor. Çoğunlukla Kahramanmaraş ve Malatya’dan gelen depremzedelerin ağırlandığı Dedeman Kayseri’de, ihtiyaçları karşılamak için 60 personel çalışıyor. Otelin yemek servisinin gece gündüz açık olduğunu belirten Dedeman Kayseri YK Üyesi Mehmet Doğan, “Bebekler, çocuklar ve hastalar için herkesin yiyebileceği şekilde seçenekli yemekler çıkarıyoruz. 300 kişiye 3 öğün yemek hazırlıyoruz. Günlük bin kişilik yemek hazırlamamız gerekiyor. Kapılarımızı daha ilk gün açtık. Tüm gücümüzle de desteğimizi sürdüreceğiz. Ancak bu sürecin uzun olacağını biliyoruz. İş dünyasından ve halkımızdan buraya destek bekliyoruz” dedi.
POLYAK, 3 BİN 500 KİŞİLİK KONTEYNER KENT KURACAK
Kınık Polyak Eynez Maden Kömür İşletmeleri AŞ, felaket bölgesinde barınma ihtiyacının bir bölümünü karşılamak için Nurdağı’nda bin, Adıyaman’da bin, Samandağ’da bin 500 olmak üzere toplamda 3 bin 500 kişilik konteyner kentle depremzedelerin yarasına merhem olmaya çalışıyor. Depremin tüm Türkiye’yi yasa boğduğunu belirten Kınık Polyak Eynez Maden Genel Müdürü Serkan Bahçekapılı, “Kınık Belediyesi, Kınık Kaymakamlığı ve İzmir Valiliği ile şu anda depremzede vatandaşlarımızın çok büyük barınma ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Bölgede yaptığımız incelemelerde belirlediğimiz alanlarda 3 bin 500 kişilik konteyner ile destek olacağız” dedi.
BANVİT BRF’DEN, 35 BİN KİŞİLİK GIDA
Banvit BRF, deprem felaketinden etkilenen bölgeler için planladıkları gıda yardımlarını “Kızılay” aracılığı ile ulaştırıyor. Şu an kadar yaklaşık 35 bin kişiye yetecek miktarda ürün gönderdiklerini açıklayan Banvit yetkilileri, ayrıca Gaziantep’e günlük 4 bin 500 adet sıcak sandviç servis ettiklerini ve bölgede yaklaşık 7 bin porsiyon sıcak çorba dağıtılmasına da katkı sağladıklarını belirtti. Banvit BRF ayrıca çalışanlarının battaniye bağışlarını da bölgeye ulaştırdı.
SAVAŞLAR TESİSAT, KONTEYNER SEVK ETTİ
Balıkesir merkezli Savaşlar Tesisat, deprem bölgesine ilk etap için 25 kişilik barınma konteynerlerinin yanı sıra; erzak, giyim ve gıda gönderimi de yaptı. Firma, yardımlarına devam edeceğini açıkladı.
SANKO’DAN ÜCRETSİZ SAĞLIK İMKÂNI
Gaziantep’te kurulu SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde, 474 depremzede hasta acil ve yataklı tedaviye alındı, bunlardan 97’si ameliyat edildi. Depremzedelerden hiçbir ücretin alınmadığı hastanede barınma imkanı da sağlandı. SANKO Üniversitesi Hastanesi, Hastane Afet ve Acil Durum Planı Başkanı Dr. Suat Özerbaş, ilk günden itibaren hasta, hasta yakınları ve depremden etkilenerek hastanenin barınma ve yemek olanaklarından yararlananlara 40 bin 100 öğün sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği verildiğini söyledi. Dr. Özerbaş, bine yakın depremzede için hastanenin uygun bölümlerinin barınmak isteyenlere açıldığını, koltuk, kanepe, çarşaf, pike, battaniye, yastık gibi her türlü olanağın sunulduğunu kaydetti.