RAMAZAN ÇAMOĞLU
Tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve 1800 kişiye istihdam sağlayan UOB Group, KENEVİ- RO markasıyla kenevir üretimine odaklandı. Amasya, Samsun ve Kastamonu’da başlattığı yatırımlarını büyütmeye hazırlanan UOB Group’un Samsun Havza Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 30 milyon dolar yatırımla kurulan kenevir işleme fabrikasında, tohumdan nihai ürüne kadar üretim zinciri oluşturulacak. Fabrikada ham ve boyalı elyaf, boyalı ve ham iplik, kıtık, kıtıktan yüzde 100 doğal kedi kumu ve hayvan altlığı üretilecek. KENEVİRO Tarım’ın Amasya’nın Suluova ilçesinde kurduğu kenevir işleme fabrikası da 2024 yılı Ocak ayının sonunda tam kapasite faaliyete geçecek. Fabrikanın üretimi için ekilen kenevirlerin hasadına, ekimi yapan çiftçilerin katılımıyla başlandı. Hasat öncesi düzenlenen toplantıda konuşan KENEVİRO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Balkuv, Türkiye’nin ithalat yükünü yarı yarıya düşürecek olan endüstriyel kenevirin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. 2022 yılının başında KENEVİRO’yu kurduklarını ve mart ayında Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde ıslah çalışması tamamlanan yerli sertifikalı tohum Narlı’nın ihalesine girdiklerini anlatan Balkuv, “İhaleyi kazandık ve Narlı’nın 10 yıllık üretim ve satış haklarını aldık. İlk yıl verilen Narlı anaç tohumlar ve yerel Narlı Saray tohumu ile sözleşmeli tarım modeli ile 700 dekar ekim yaptık. Ayrıca deneme üretimlerinde de 110 dekar keten ektik. Bu ürünlerin hasatları gerçekleşti. 2023 yılında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün geliştirmiş olduğu sertifikalı YILMAZ tohumunun ihale ile 10 yıllık üretim ve satış haklarını aldık. 2023’te yine sözleşmeli tarım modeli ile 301 çiftçimizle 5 bin 200 dekar kenevir ektik ve 15 çiftçimizle 1500 dekar keten ekiyoruz. Kenevirde 3 bin 700 dekar sap hasatları tamamlandı. 1500 dekar tohum hasatlarına da 15 Ekim’den sonra başladık” açıklamasında bulundu.
Ocak sonunda tam kapasite üretim başlıyor
UOB Grup’un şu ana kadar tarım makinaları ve ekipmanlarına 4 milyon dolar, endüstriyel alanda da fabrika ve içindeki makina ekipmanlara 25 milyon dolar olmak üzere toplama 29 milyon dolar yatırım yaptığını söyleyen Uğur Balkuv, önümüzdeki 3 ayda yapacakları 2 milyon dolar ilave yatırımla toplam 31 milyon dolar yatırıma ulaşacağını söyledi. 1 Kasım itibariyle tesiste elyaf üretimi ve kıtık üretiminin başladıklarını açıklayan Balkuv, şöyle konuştu: “Kademeli olarak tesisin tüm fonksiyonları ile bitmesini 2024 Ocak sonu olarak planlıyoruz. Bu tesisimizde ilk etapta ham ve boyalı elyaf üretimi, boyalı ve ham iplik üretimi ve kıtık üretimi planlıyoruz. Ayrıca kıtıktan yüzde 100 doğal kedi kumu ve hayvan altlığı üretimi planlıyoruz. Kendi yaptığımız Ar-Ge’ler sonucu yüzde 100 kenevirden yüksek performansı olan kedi kumu ürettik. Ürünümüze HAPPY KITTY markasını koyduk. İlk olarak 2 fuara katıldık ve büyük ilgi gördük. 2024’te ilk yıl 20 milyon dolarlık ciro hedefliyoruz. Bunun en az 5 milyon doları ihracat olarak hedefleniyor. 2025’te ikinci yılımızda 30 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Bunun 10 milyon doları ihracat olacak. 2026’da 3’üncü yılımızda ise 20 milyon doları ihracattan olmak üzere 50 milyon dolar ciro hedefimiz var. 2024’te 400 kişi, 2025’te ise 600 kişi istihdam etmeyi hedefliyoruz. Bu rakamlar yapacağımız Ar-Ge’den alacağımız sonuçlara göre daha da büyüyebilir.”
“Topraklarımızın yenilenmesini sağlıyor”
Bu yatırımı sadece endüstriyel ticari bir yatırım olarak görmemek gerektiğini vurgulayan Uğur Balkuv, “Ülkemize sağlayacağı ekonomik faydaların yanı sıra bu kadim bitkinin doğaya ve ekolojiye katkısı büyük. Endüstriyel kenevir topraklarımızın yenilenmesi ve temizlenmesini sağlıyor. Böylece daha sonrasında ekilen ürünlerde yüzde 20-30 verim artışı sağlıyor. Endüstriyel kenevir hem ülkemizin çiftçilerine sürdürülebilir bir gelir kapısı açarken hem de ülkemizin ithalattan bağımsız her sektörde ihracatını katma değerli ürünler üreterek çok yüksek seviyelere çekmesi için büyük bir fırsattır” diye konuştu. 2024 yılında 16 bin dekar kenevir ve 4 bin dekar keten ekimi hedeflediklerini söyleyen Balkuv, “2025’te hedefimiz ise ekim olarak 28 bin dekar kenevir ve 7 bin dekar keten. 2025 sonu itibariyle toplam 35 bin dekar kenevir ve keten ekmeyi hedefliyoruz” dedi.