Hilal SÖNMEZ
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kayseri İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Süleyman Varol, kurulun “Kayseri Deprem Raporu” hazırladığını, ancak oluşturulan raporun sadece kentteki yaşam alanlarıyla ilgili olduğunu ve organize sanayi bölgeleri içinde özel bir çalışma yapılması gerektiğini belirtti.
Kayseri, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde yaşanan depremleri çok şiddetli hissettiği gibi tetiklenen faylar nedeniyle kendi içinde de çeşitli büyüklüklerde depremler yaşadı. Yaşanan depremlerde Sarız ilçesi başta olmak üzere şehrin çeşitli ilçelerinde ağır hasarlı yapılar oluştu. Özellikle 1. Organize Sanayi Bölgesi ve civarındaki işletmelerde de hasarlar meydana geldi. Depremlerin ardından, TMMOB Kayseri İl Koordinasyon Kurulu toplandı. Kurul, Kayseri Deprem Raporu’nu hazırladı. Rapor, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenlerin görüşleri alınarak, TMMOB’a bağlı odaların yaptığı bilimsel çalışmaların sonuçları ile Kayseri 2021 İRAP (İl Afet Risk Azaltma Planı) Raporu incelenerek yaklaşık bir ay gibi bir sürede hazırlandı.
Aynı zamanda Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı olan Süleyman Varol, “Kayseri yaşanan depremlerden çok etkilendi. Kahramanmaraşlı depremle birlikte başta Sarız ilçesi olmak üzere ağır hasarlı yapılarla karşılaştık. TMMOB Kayseri İl Koordinasyon Kurulu olarak bir araya gelerek şehrimizin deprem riskine yönelik de bir rapor hazırladık. Bu süreçte ek olarak organize sanayi bölgelerimiz için de özel bir çalışma yapılmalıdır. Bunun için konunun tüm paydaşları işbirliği adına bir araya gelmelidir. Sadece deprem değil, tüm afetlere karşı kentimizin dirençli olması için yapılacak her türlü işbirliğine, bilim ışığında katkı sunmaya hazırız” dedi.
“Sanayi bölgelerimizle işbirliklerine hazırız”
Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir ise, “OSB’lerin tam yapı envanteri elimizde yok. Genel durumu net olarak bilmiyoruz. Ancak Mimarsinan OSB ile İncesu OSB’nin zemin yapısı itibariyle daha sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Çalışma yapılması için sanayi bölgelerimizle işbirliklerine hazırız” dedi. İnşaat Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Murat Yıldız da, sanayi bölgeleriyle ilgili şu ana kadar özel bir çalışmanın yapılmadığını, ancak özellikle şehrin en büyük organize sanayi bölgesi olması ve zemin yapısı nedeniyle 1. OSB’nin mutlaka taranması gerektiğini belirtti. Yıldız, “Organize sanayi bölgesinin zemin yapısı ve son depremlerin oluştuğu Karpuzsekisi bölgesine yakınlığı sebebiyle yapıların gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
OSB, bir serbest bölgede üretim yapılıyor
Yaklaşık 1,5 milyon nüfusu olan Kayseri’de, 3 OSB ve üretim amaçlı bir serbest bölgenin bulunduğu toplam 50 milyon metrekarelik sanayi alanında, 2 bin 200 fabrikada üretim yapılıyor. İSO verilerine göre ilk 1000 büyük sanayi kuruluşu listesinde Kayseri’den 31 firma var. Kent ayrıca 4 milyar doları aşan ihracatı, 2 milyar dolar ithalatıyla 6 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip. Kayseri Serbest Bölgesi’nde 197, Kayseri 1. OSB’de bin 300, Mimarsinan OSB’de 366, İncesu OSB’de ise 55 civarında firma faaliyette. Bölgenin önemli üretim merkezlerinden biri olan ve hızlı bir büyüme gösteren İncesu OSB’de faaliyette olan firmalara ek olarak şu anda 13 tesisin inşaatı tamamlanmış durumda, 70 parselde de inşaat devam ediyor. 40 parselde ise ruhsat düzenlendi ve bu yıl içinde inşaatların başlaması bekleniyor. Planlanan 4’üncü OSB için de bugüne kadar bin 400 yatırımcıdan 27 milyon metrekareye yakın ön talep alındı.