Fikri CİNOKUR
Türkiye elma üretiminin yüzde 25’ini tek başına karşılayan Isparta, küçük üreticinin ürünlerinin daha iyi değerlendirilmesi ve ihracatın artırılması için eski soğuk hava depolarının modernizasyonu için destek bekliyor. Isparta Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin EKONOMİ Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, kentte 600 bin ton kapasiteli 120 soğuk hava deposu bulunduğunu, bu rakamın Türkiye’nin yüzde 25’ine denk geldiğini söyledi. 3 bin ton kapasiteli ise 60 civarında eski soğuk hava deposu bulunduğunu ifade eden Şahin, “Eski teknolojiye sahip bir soğuk hava deposunun modernizasyonunun 10 milyon lira maliyeti var. Paketleme tesisi de kurulursa toplam maliyeti 30 milyon lirayı buluyor. Eğer soğuk hava depolarının modernizasyonu için destek verilirse küçük üreticinin ürünü değerlendirilir ve ihracat daha da artabilir” dedi.
Eski soğuk hava depolarının modernizasyonu için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun IPARD destek programına ilave olması yönünde girişimlerde bulunduklarını anlatan Hüdai Şahin, şöyle devam etti: “IPARD destek programında soğuk hava depolarının 10 bin metreküp olması koşulu yer alıyor. Bu nedenle modernizasyon için başvuru yapamıyoruz. 10 bin metreküp üst sınırı kaldırılır ve eski soğuk hava depolarının modernizasyonu sağlanırsa küçük üreticinin elması daha iyi korunur. Önümüzdeki günlerde IPARD 3 gündeme gelecek.” Elma ihracatı için Uzakdoğu ülkelerinde yeni pazar arayışlarında olduklarını bildiren Hüdai Şahin, şunları kaydetti: “Özellikle elma ve kirazda potansiyeli büyük pazarlar olan Vietnam, Endonezya, Malezya, Güney Afrika, Mısır gibi ülkelerde, bürokratik süreçlerin hızlandırılması, izinlerin tamamlanması, serbest ticaret anlaşmalarının imzalanması gerekiyor. Serbest Ticaret Anlaşmaları’nın imzalanması ve yeniden değerlendirilmesi ihracatımızın önünü açacak. Elmada daha önce pazarımız olan Mısır’da bize uygulanan yüzde 40’lık gümrük vergisi çözüme kavuşturulmalı.”
“Isparta elmasına sahip çıkıyoruz”
Isparta elmasının kendine has özellikleri ve tadı ile ön plana çıktığını anımsatan Hüdai Şahin, “Ülkemiz elma üretiminin yaklaşık yüzde 25’inin gerçekleştirildiği Isparta toprakları, ihracatta yüzde 45 rakamına ulaşmıştır. Bu da bizim elmalarımızın renk, tat ve şekil yönünden öne çıkan özelliklerinden dolayıdır. Borsa olarak bu özellikleri koruma altına almak ve elmamızın daha iyi tanıtılmasını sağlamak amacıyla 2020 yılında başvuru yaptığımız coğrafi işareti nihayet zorlu bir sürecin sonucunda geçtiğimiz ay tescilleterek aldık ve coğrafi İşaretli ürünlerimiz arasına kattık. Bundan sonra bize düşen görev Isparta elmasına sahip çıkmak daha iyi tanıtmak ve pazar payımızı artırmaktır. Altı dilde hazırlattığımız Isparta elması tanıtım filmini dünyada birçok noktaya ulaştırdık ve tanıtım faaliyetlerine devam ediyoruz” diye konuştu.