Müberra TAŞÇI
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve ABD merkezli Center for International Private Enterprise (CIPE) iş birliği ile hayata geçirilen “İş Dünyası için Yerel Kalkınma” projesi kapsamında Giresun’da kamu, yerel yönetim, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi.
Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane’yi kapsayan bölgede faaliyetlerini sürdüren Doğu Karadeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOKASİFED) ev sahipliğinde, Giresun Genç İş İnsanları Derneği (GİRGENDER) desteği ile düzenlenen etkinlikte; mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerde tedarik zinciri yönetimi ve iş acil durum planlarının oluşturulmasına ve dijitalleşmenin çevre üzerindeki etkisine yönelik eğitimler yapıldı. İş insanları ve STK temsilcilerine eğitim verildi, fikir alışverişi yapıldı. Etkinlikte, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, “Tedarik Zincirinde Afet Dayanıklılığı ve Uluslararası Gündem” başlıklı bir eğitim verirken, DOKA Giresun Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Aladağ da bölge hakkında sunum gerçekleştirdi. EYODER Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Somuncu tarafından ise “Dijitalleşmenin Getirdiği Çevresel Riskler ve Fırsatlar” temalı bir sunum yapıldı. Eğitim ve sunumların bitiminde katılımcılarla fikir alışverişinde bulunuldu.
Küresel rekabetin ilk adımı yerel dinamikler Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Ramazan Kaya, “Kentlerimizin bileşenleri ve bölgesel paydaşlarının ortak iş birliğine dayalı bir model olan yerel kalkınma, ülkemizin kronik sıkıntısı olan ‘orta gelir ve orta demokrasi’ tuzaklarının da panzehiridir. Ülkemizin verimlilik, katma değer ve yüksek teknoloji sıçraması, Giresun’un ekonomik, sosyal ve kültürel olarak gelişmesi ile mümkün” dedi. DOKASİFED Başkanı Samet Aktaş ise, bölgedeki fındık ve çayın nihai ürüne dönüştürülmesine dikkat çekti. Aktaş, “Sanayi ve hizmet alanında yeni teknolojilerin ve yeni girişimlerin desteği ile niteliğimizi artırmamız gerekiyor” dedi.