Osman Nuri BOYACI
Denizli iş dünyası temsilcileri Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren EYT düzenlemesi ile emekli olacak çalışanların kıdem tazminatı ödemelerine Hazine destekli KGF paketi ile sağlanacak finansmanın açılmasını bekliyor. EYT’li çalışanlarının işten çıkış işlemlerinin yapıldığını dile getiren Denizli iş dünyası temsilcileri, 50 milyar liraya çıkarılan KGF kefaletinin bir an önce devreye alınmasını talep ediyor.
Denizli’de ilk etapta yaklaşık 20 bin çalışanın yasadan yararlanarak emekli olmak için başvuru yaptığı, süreç içerisinde bu sayının 30 bine çıkacağı belirtiliyor.
“Sanayiciye yeni bir maliyet daha geldi”
Denizli Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Çardak OSB Yönetim Kurulu Başkanı Okan Konyalıoğlu, EYT’lilerin işlemlerini yaptırmaya devam ettiğini, ancak Hükümetin daha önce kamuoyuyla paylaştığı KGF desteği koşullarının açıklanmadığını belirtti. Konyalıoğlu, “Gelinen noktada EYT’liler belirlendi fakat uygulamanın fonlamasında özel sektör yine yalnız kaldı. İşveren kendi fonlarını, kendisi yaratmak durumunda. Fona ulaşmanın zor olduğu bu dönemde sanayiciye yeni bir maliyet daha geldi. Bu hepimizin bildiği bir sorun. Diğer tarafta sanayici kıdem tazminatlarını ödediğinde KGF kefaleti çıkarsa reel sektör temsilcilerine bunun geri dönüşü nasıl olacak? Bu konu sanayicimizin, üreticimizin kafasında ciddi bir soru işareti olarak beklemekte” diye konuştu.
“Dört gözle bekliyoruz“
Denizli Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Hakan Urhan ise, EYT ile ilgili verilecek KGF desteğinin 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkarılmasının olumlu olduğunu söyledi. KGF desteğinin ilk 6 ayı ödemesiz 24 aya kadar politika faizi artı 2, 36 aya kadar olanlarda ise politika faizi artı 3 puan olarak kredilendirileceği yönünde bilgiler aldıklarını belirten Urhan, şunları söyledi: “Bu destek Denizli gibi yoğun işçi çalıştıran şehirlerde kıdem tazminatı ödemek zorunda kalan işletmelerin kendi öz sermayesini kullanmaması açısından önemli. Denizli’de şirketlere ortalama 4-5 milyon TL gibi bir tazminat yükü çıktığını gözlemliyorum. Özellikle tekstil gibi işçi yoğun sektörlerde bu daha öne çıkıyor. Geçtiğimiz yıl dünya konjonktürüne bakıldığında çok fazla karlılıkların kalmadığı tekstil ve konfeksiyon sektöründe işverene böyle bir yükün doğuyor olması da açıkçası piyasayı kaygılandırıyordu. KGF kefaleti en azından bir destek olacak. Şirketler ümit ederim yeteri kadar finansmana erişebilir. İş dünyası olarak bir an önce koşulların açıklanmasını ve desteğin açılmasını dört gözle bekliyoruz.”
“Uygulama bir an önce başlatılsın”
MRC Pamuklu Dokuma Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cillov, bir çok işletmenin EYT’li çalışanlarının çıkış işlemlerini gerçekleştirdiğini, bu kapsamda kıdem tazminatı ödemelerini yapmak durumunda olduklarını belirtti. Cillov, Hazine destekli KGF kefaleti uygulamasının kısa süre içinde başlatılmasını beklediklerini söyledi.