Nihat DELİBAŞI
Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Selim Kasapoğlu, iplik fiyatlarındaki artışın maliyetleri baskıladığı ortamda sektörün rekabetçi şartlarda üretimde zorlandığını söyledi. Bu durumun ihracatta kayıplara neden olduğunu belirten Kasapoğlu, “Türk ürünleri global pazarda pahalı ürünler haline gelmeye başladı. İplik üreticisi de, hazır giyimcide zorda. Konunun çözümü için hızlı hareket edilmeli” dedi.
Denizli Platformu temsilcileri olarak geçtiğimiz hafta 3 gün boyunca Ankara’da Ekonomi ve Dışişleri bakanlıklarında iş dünyasının sorunlarını dile getirme fırsatı bulduklarını anlatan Kasapoğlu, “Ticaret Bakanlığı, iplik sektörünün tüm paydaşlarını Ankara’da bir araya getirdi. İplik ithalatı ile ilgili değerlendirme toplantısında üretim maliyetlerinin yüksekliğine vurgu yaptık. Döviz ve işçilikteki artışın orantılı olmadığını, yaşanan bu durumun Türk ihracatçısının, Türk ürünlerinin global piyasada pahalı ürünler haline getirdiğini vurguladık. Özellikle durgunluğun yaşandığı bu dönemde ihracatçıların bu işten zararlı çıktığını aktardık” bilgisini verdi. Kasapoğlu, “İplik fiyatlarındaki yükseklik nedeniyle ithalat artıyor. Hazır giyim üreticisi global piyasada fiyat tutturmaya çalışırken ucuz hammaddeye erişim imkanlarını zorluyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve firmaların yurtdışı pazarlarında rekabet edememesi sonucunda bütün sektörlerden ithalata yönelik önlem talepleri var. Üreticiyi yapısal olarak güçlü tutmak gerekir. Sanayicinin üretim maliyetlerini rekabet edebilir seviyelerde tutmak. Bununla ilgili vergiler, enerji üzerindeki maliyetlerin gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.
Piyasalarda karşılıksız çek endişesi
Kasapoğlu ayrıca iş dünyasının finansmana erişimde yaşadığı sıkıntılar karşısında piyasanın birbirini fonlayarak çözüm üretmeye çalıştığını belirterek, “Piyasa bu fonlamayı devam ettirmekte zorlanıyor. Buna bağlı olarak karşılıksız çek oranlarının hızlı bir oranda artış gösterdiğini gözlemliyoruz” dedi. Kasapoğlu, konuyu geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ekonomi ile ilgili 7 bakanın katılımı ile gerçekleşen TOBB Ekonomi Şurası’nda ifade etme imkânı bulduğunu ifade etti. Kasapoğlu, “Karşılıksız miktarındaki artış, bütün Türkiye’ de önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 100 ün üzerinde. Denizli’de de karşılıksız çek oranları artmış durumda. Bu reel sektörün içinde bulunduğu sıkıntının gösteriyor” dedi.