Fikri CİNOKUR
İklim değişikliği nedeniyle tıbbi ve aromatik bitki üretimi ve ihracatında kalitede bozulma sıkıntısı yaşandığı belirtildi. Tıbbi ve aromatik bitki ihracatçısı Antalya Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve WRT Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Civan, tıbbi ve aromatik bitki üretiminde yeni hasat döneminin başladığını söyledi. İklim değişikliğinden dolayı üretim ve hasatta sıkıntılar yaşandığını belirten Civan, “Denizli bölgesinde, normalde 5 santim büyüyecek adaçayı aşırı yağmurdan 1 metre büyüdüğü için makine ile hasat yapılamıyor. Elle hasat yapmaya çalışılsa da hasat yapacak işçi yok. Üretici ne yapacağını şaşırmış durumda” dedi.
Genel ekonomik belirsizliğin tıbbi ve aromatik bitki sektörünü çok etkilediğini ifade eden Civan, krediye ulaşım ve finansa erişiminde ciddi sıkıntılar olduğunu söyledi. Ergin Civan, şunları kaydetti: “Tabi bunlar da ihracatçıyı çok tedirgin ediyor. Çünkü bizim sektör özelikle stoklu çalışmak zorunda. Bizim sektörde satışların yüzde 80’i kontratlı bir yıllık satıştır. Bu satış yapıldığı zaman ihracatçı hammaddeyi hemen depoya çekmek zorunda. Tabii burada da kredi ihtiyacı çok yüksek oluyor. Krediye ulaşım konusunun çözülmesi lazım. Sayın Bakanın açıklaması var, ihracatçıya destek vereceğiz diye… Ama biz somut bir adım görmedik. Umarım ihracatın da durmaması açısından böyle bir destek ihracatçıya verilir.”
“İklim değişikliği kaliteyi etkiliyor, fiyatları düşürüyor”
İklim değişikliğinin sektör için de önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Ergin Civan, “Bu durum sürdürülebilirliği etkiliyor. Çünkü maliyetler aşırı arttı. Çiftçiler fiyatlardan da memnun değil. Ama öte yandan da malların kalitesinde düşüş var. O da fiyatların artmasını engelliyor. Yani böyle bir girdabın içindeyiz. Zor bir yıl gibi gözüküyor” dedi. Bazı ürünlerde üretim fazlalığı ve kalite bozulması yaşandığını belirten Ergin Civan, “Kekikte PA tohumu (yabancı ot) sorunu devam ediyor. Ayda bir 50 bin TL analiz parası ödüyoruz. Bununla da nasıl mücadele edeceğiz bilmiyoruz. Aşırı yağmurlu yıllarda yabancı ot sorunu bizi zorluyor. Bu sezon mutlaka ihracatta ve birim fiyatlarda döviz bazında da düşüş olacak. Ne olacağını göreceğiz” diye konuştu.