Fikri CİNOKUR
Türkiye’de her 4 elmadan birinin yetiştiği Isparta’da üretici elma fiyatları 8,5-13 TL arasında değişirken, iklim değişikliği ve hava koşulları nedeniyle rekolte ve kalitede düşüş yaşandığı belirtildi.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Metin Çelik, Isparta Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin ile yönetim kurulu üyeleri bu yıl 20 gün geç başlayan elma hasadı yapılan bahçeleri ziyaret ederek üreticilerle görüştü. Metin Çelik, “Hasadımızın devam ettiği şu günlerde elma üreticimizin yanında olmak istedi. Elma üretimi meyve cenneti Isparta’mızda çok önemli bir yere sahip. İhracatımızda da ön sıralarda yer alıyor. Bu nedenle hem hasadı yerinde incelemek hem de üreticilerimizin sorunlarını ve taleplerini dinlemek için bahçeleri ziyaret ediyoruz. İnşallah üreticimiz istediği verime ulaşır, istediği fiyatlara satışını yapar” dedi.
Hüdai Şahin de elma üretiminin Isparta ekonomisini oluşturan temel ürünlerden biri olduğunu belirtti. Şahin, şöyle konuştu:
“Elmada bu yıl hem mutluluğu hem de üzüntüyü aynı anda yaşıyoruz. Mutlu olmamızın sebebi Türkiye’nin birçok yerinde elma yetiştirilmesine rağmen Isparta elması kalitesiyle öne çıkmış, tescillenerek coğrafi işareti almıştır. Üzüntülüyüz, çünkü bu sene doğa şartlarından dolayı elmamızda kayıplarımız var. Dolu zararı gören bölgelerimiz var. Aynı zamanda büyüme döneminde havaların sıcak geçmesi nedeniyle elma boyutlarında bir küçülme var. Elma ideal boyutuna ulaşamadı. Bu da bizim verim kaybı yaşamamamıza neden oldu. Bu yıl tahmini rekoltemiz yaklaşık 800 bin ton. Depolarımızda ise yaklaşık 600 bin tonluk kapasitemiz var.”
“Dünyada rekolte ortalama yüzde 20 düşecek”
Elma hasadının önümüzdeki 20 gün içinde tamamlanmasının beklendiğini anlatan Hüdai Şahin, geçen yıl 4,5-5,5 TL olan üretici elma fiyatlarının bu sezon 8,5-13 TL arasında oluştuğunu bildirdi. Şahin, “Dünyada elma üretiminde rekolte olarak ortalama yüzde 20 civarında bir düşüş olacağı öngörülüyor. Ülkemizde de aynı oranda bir verim kaybı bekliyorum. İhracatın bu yıl daha iyi olacağını bekliyorum. Girişimlerimiz sonuç verirse hedef ülke pazarlarındaki pürüzlerin kalkması durumunda mevcut üretimimizin yaklaşık yüzde 8 olan ihracat oranının yükselmesini umut ediyorum” diye konuştu. İhracatta yaşanan sorunları TOBB’a taşıdıklarını anlatan Şahin, “Isparta elmasının coğrafi işaret belgesi alması ile birlikte ihracatı daha da artacak” dedi.