YENER KARADENİZ
Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat’ta üst üste meydana gelen depremlerden etkilenen illerde yaşam mücadelesi devam ediyor. Bu illerden biri de en büyük hasarı alan illerin başında gelen Hatay. Deprem öncesi 1,5 milyona yakın vatandaşın yaşadığı ilde depremle birlikte binlerce vatandaş hayatını kaybederken yüzbinlerce vatandaş da göç etti. Resmi açıklamalara göre 450 bin, gayri resmi gayri resmi rakamlara göre de 750 bin kişi depremin ardından bölgeyi terk etti. Geriye 520 bin vatandaşın kaldığı, bir o kadar da Suriyeli sığınmacının bölgede yaşadığı tahmin ediliyor. Yani Hatay bir yandan normal hayata dönmeye çalışırken bir yandan da toplumsal yapının bozulma riskiyle karşı karşıya kaldı. Bunu önlemenin tek yolu ise tersine göç için uygun ortam oluşturmak, bölgeyi yeniden yaşanılabilir hale getirmek. İşte tam da bunun için Gen Türkiye, Habitat Derneği, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Hatay Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) güçlerini birleştirdi. 5 kuruluş, daha önce bitki botanik binası olan ve depremde hasar alan binanın bakımını yaparak girişimcilerin buluşacağı ve network yapacağı bir merkez haline dönüştürdü.
Bilgisayardan internete, eğitimden mentorlüğe kadar birçok imkânla donatılan bina, kadınlardan öğrencilere girişimcilerden çocuklara kadar tüm Hataylıların hizmetine sunuldu. Hatay İstasyon adı verilen merkezin resmi açılışında 40’a yakın genç girişimci Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Aydın, KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu, SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem, GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Gülden Yılmaz ve Göktekin Dinçerler, GEN Türkiye üyeleri girişimciler ile bir araya gelerek girişimcilik ve networking buluşması yaptı.
“Hatay hepimizin şahsi meselesidir”
“İstasyon Hatay”ın açılışında konuşan Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hatay benim şahsi meselemdir” sözünü hatırlatarak “Depremin ilk gününden beri burası için ne yapabiliriz diye yoğunlaştık. İnsanı umutları yaşatacak. O yüzden bir araya gelecekleri bir alan yaratmalıyız diye çalıştık. Afette verdiğin sözü yerine getirmek çok önemli. Buraya gelip çok foto çektiren gördük. Biz hayatımız boyunca yapmadığımız hiçbir pozu da vermedik. Amacımız İstanbul ile burası arasında köprüyü sağlam kurmak ve burayı da gündemde tutmak. İstasyon Hatay ile insanlarımızın umutlarını yaşatacak etkinlikler olacak. Nitelikli insanlarımızın yetişeceği ve herkesin faydalanabileceği bir güzel ortam oluşturmuş olduk. Bizler verdiğimiz sözleri tuttuk. Hatay’ı unutmayacağız. Kalbimiz sürekli burada olacak” dedi.
Kadın geri dönerse yaşam başlar
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu ise konuşmasında, bir umutla yola çıktıklarını belirterek, “6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrası birçok yaptık ama orta ve uzun vadede kalıcı çözümlere ihtiyaç var. Verdiğimiz canlar için üzgünüz ama undan sonraki süreçte yaşamı kolaylaştırmak ve göçü tersine çevirmemiz gerekiyor. Özellikle kadınların dönüşü için bir şeyler yapılmalı. Kadın geri dönerse yaşam başlar, toplum kalkınır, hayat güzelleşir. Burada kadınların gücü çok önemli” açıklamalarında bulundu.
Önemli olan dertlere derman olabilmek
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, gençlerin yaratıcı projelerini ticarileştirmek için bilgi, çalışma ve networke sahip olmalarının önemine dikkat çekti. Merkezin Hatay’daki herkesin faydalanabileceği bir yer olduğunu söyleyen Savaş, “Önemli olanın dertlere derman olabilmek. Bu anlamda bugün sizleri yanımızda görmek bizi hem çok mutlu ediyor hem de çok güçlü yapıyor. İnsanlarımıza umut olmaya devam edeceğiz. Bu bina mezat yeri olarak planlanmıştı deprem öncesinde. Ama şimdi sizlerin sayesinde öğrencilerimize, gençlerimize, işini kurmak isteyen girişimcilere kadınlarımıza birçok kurum ve kuruluşa ev sahipliği yapacak. Yani kimsesizlerin kimsesi olmaya devam edecek. İstasyon Hatay’ın insanlarımızın hayatlarına önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Daha atılacak adımlarımız ve gidilecek yollarımız var. Herkesin unutmaya yüz tuttuğu bu günlerde bu proje çok değerli” dedi.
“Hatay, Atatürk’ün bu ülkeye son armağanıdır”
Eski Hatay Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Hikmet Çinçin, resmi kurumlar ile gayri resmi rakamlar arasındaki farka dikkat çekerek, “Resmi kurumlar şehirden 540 bin kişi göç etti diyor. Bizim verilerimize göre ise bu rakam 700 bin. Göç edenler buranın hayatı, beyni ve çoğunluğu kadınlar. Çocuklar için uygun ortamın olmaması ve hijyen şartlarının yeterli olmaması nedeni ile gittiler ve gelmiyorlar. Depremden önce Hatay kadına çok önem verirdi. Kadınlar şu anda 10 kat daha kıymetli. Sosyal bir sıkıntı riski var. Erkekler burada çalışıyor kadınlar il dışında. Gidenlerin sayısı ciddi şekilde arttı. Ayrı yaşam süreklilik kazanınca boşanmalar olacak. Gidenleri geri getirmek için hepimizin bir şeyler yapması gerekiyor. Hatay Atatürk’ün b u ülkeye son armağanıdır” ifadelerini kullandı.
Girişimci sayısını artırmak için buradayız
GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Aydın, Gen Türkiye olarak dünyada 200 ülke ile girişimci sayısını artırmak için çalıştıklarını söyledi. Girişimci ekosistemine yenilikçi bakış açısı kazandırmak ve geliştirmek için 3 yıldır Habitat idari yönetiminde çalıştıklarını anlatan Aydın, “Girişimci sayılarını ve paylaşımları arttırmak amacıyla da buradayız. Başarıları arttırmak ve potansiyeli yükseltmek istiyoruz. Hatay tarihi ile gözümüzü kamaştıran çok özel bir şehir. İstasyon Hatay şehre ekonomik, kültürel ve sosyal anlamda çok büyük katkılar sağlayacak” diye konuştu.