Mahir SOLMAZ
1870’li yıllarda Hamidiye Sanayi Mektebi olarak inşa edilen 150 yıllık tarihi bina, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) çalışmaları sonucunda Gastro İnovasyon Merkezi olarak hizmet verecek. Hazırlıkları 2019 yılında başlayan Gastro İnovasyon Merkezi projesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı’ndan hibe desteği alındı ve DTSO öz kaynakları kullanıldı. DTSO Genel Sekreteri ve Gastro İnovasyon Merkezi proje yürütücüsü Meryem Özdemir Ok, tarihi yapı bünyesinde beş farklı alan oluşturduklarını belirtti.
Ok “Bunlardan biri eğitim mutfağı. Tadım atölyesinde turistlerin yöresel lezzetleri deneyimleyebilecekleri deneyim ve tadım atölyeleri yapılacak. Uygulama mutfağında her gün henüz ticarileşmemiş, evlerde üretimi devam eden yöresel lezzetler yapılacak. Yöresel ürün satış noktasında özellikle kırsal bölgelerde kadınlar tarafından üretilen yöresel ürünlerin müşteriler ile buluşması sağlanacak. Tarihi yapının zemin katı ve ikinci katı ara holleri sergi alanları olarak planlandı. Sergi alanında kentin kaybolmaya başlayan yöresel lezzetlerinin reçeteleri, hikayeleri, üretim ve sunumuna dair ritüeller sergilenecek” diye konuştu.
Gastro İnovasyon Merkezi’nde menşesi Diyarbakır olan Karacadağ Pirinci, Boğazkere Üzümü, Lice Domatesi, Çermik Biberi gibi ürünlerin üretimlerinin sürdürülebilmesi ve farklı pazarlara sunulması içinde çalışmalar yürütülecek.