ALİ ŞAHİN
Gana’nın Kumasi kentine yaptıkları ticareti geliştirmeye odaklanan ve bölgeye gıda malzemelerinin ihracatını yapan Global Supply Point, farklı sektörlerden gelen Ganalı Heyeti Bursa iş dünyası ile buluşturdu. Global Supply Point Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bozdemir, “Ticari ilişkilerimiz Gana ile Türkiye arasında köprü vazifesi görmemize vesile oldu” ifadelerini kullandı.
Dünyanın birçok noktasına ‘Dafa’ markası ile içecek, pirinç, ayçiçek yağı gibi gıda ürünlerinin ihracatı yapan Global Supply Point, Gana ile olan ilişkilerini bir alım heyeti organizasyonuna çevirdi. Gana’nın Kumasi kenti ile olan ticareti güçlendirmek için bölge ile yakın temasta olduklarını belirten Mustafa Bozdemir, “Henüz genç bir marka olmamıza rağmen bölge ile oldukça güzel bir sinerji yakaladık. Kumasi 3 milyon nüfusu olan bir şehir. Ciddi bir ticaret hacmi var. Ticaretimiz başladıktan sonra zaman içerisinde onların gelmesi bizim gitmemiz, ticaretin ötesinde bir dostluğa sebep oldu. Bu dostluk sayesinde de bugün heyet halinde gelip bizim de desteğimizle Türkiye’den satın almalar yapmak üzere birçok sektörle görüşme gerçekleştiriyorlar” diye konuştu.
Gana’dan gelen heyette birçok farklı sektörden temsilci bulunduğunu da söyleyen Bozdemir, “Bursa’da neredeyse bütün firmalarla kendilerini buluşturduk. Biz sadece gıda konusunda bölge ile ticaret yapıyoruz ama gelen heyette inşaat, otomotiv, iş makinesi, yedek parça gibi 9 farklı alandan misafirimiz oldu. O misafirlerimizi de ilgili sektörün temsilcileriyle bir araya getirdik. Ticari ilişkilerimiz Gana ile Türkiye arasında köprü vazifesi görmemize vesile oldu” diye konuştu. Ticaret Bakanlığı’nın, ticaret ve Sanayi odalarının ciddi bütçelerle yaptığı B2B görüşmelerini kendi ilişkileri ile hayata geçirmelerinin iki ülke ticareti açısından da önemli olduğunu söyleyen Global Supply Point Genel Müdürü Mesut Şiman ise “Asakore Mampong Bölgesi Belediye Başkanı Kennedy Kwasi Kankam, ticari ilişkilerin yanı sıra Osmangazi Belediyesi ile yapılan kardeş şehir protokolü için de burada. Biz bölgeye içecek, meyve suyu, Ayçiçek yağı, makarna gibi gıda ürünlerinin ihracatını yapıyoruz. Oradan da ülkemizde bulunmayan bir kereste cinsini, kakao’yu ithal ediyoruz. Bu sayede iki ülkenin de ticaretine katkı koyuyoruz” dedi.
“BURSA İLE İYİ İLİŞKİLER İÇİNDEYİZ”
Gana ile Türkiye arasındaki ticaretin 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’na kadar dayandığını anlatan Asakore Mampong Bölgesi Belediye Başkanı Kennedy Kwasi Kankam da “Partimiz ile yaptığımız görüşmelerde iyi ilişkiler içinde olduğumuz Türkiye ile ticareti destekleyici kararlar çıktı. İmzalayacağımız kardeşlik protokolü de ticaretimize olumlu yansıyacak. Buraya çok farklı sektörlerden arkadaşlarla geldik. Bir sonraki ziyaretimizde farklı sektörlerden temsilcilerimizin olmasını planlıyoruz. Biz Gana’daki teknolojiyi geliştirmek, daha sağlam ve büyük binalar yapmak istiyoruz. Bölgemizde ihtiyaç duyulan bütün teknolojik ürünleri Türkiye’den almak istiyoruz” dedi.