Fikri CİNOKUR
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, gıda enflasyonunun gıda güvencesi sorununa dönüştüğünü, yüksek enflasyonun gelir-yaşam makasını daha da açtığını belirtti.
ATSO Başkanı Ali Bahar, TÜİK’in açıkladığı nisan ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Tüketici fiyatlarında yıllık enflasyonun yüzde 43,68, fiyatı en çok artan ürünün de kuzu eti olduğunu ifade eden Bahar, özellikle kırmızı ve beyaz et fiyatlarındaki artışın gıda enflasyonunda belirleyici olduğunu kaydetti.
Bahar şöyle devam etti: “Gıda enflasyonu vatandaşın yaşam kalitesini düşürdü. Bu ülkemize özgü bir gıda güvencesi sorununa dönüşmeye başlamıştır. Yapılan kamuoyu araştırmaları, vatandaşın öğün sayısını düşürürken, yüzde 62’sinin de et tüketimini azalttığını ortaya koymuştur. Tarımsal girdi maliyetlerinin artışı ve TL’nin değer kaybetmesi gıda enflasyonunda önemli bir rol oynadı. Güncel kuraklık ve iklim değişikliği sorunları eğer önlem alınmaz ise gıda enflasyonu ve gıda güvencesi sorunlarını daha da şiddetlendirecektir. Tarımsal gıda piyasalarında uzun vadeli, üretim planlaması, verimlilik artışı, etkin destek politikasını içeren yapısal politikalara ihtiyaç vardır.”
“Yüksek enflasyon, dolarizasyonu besliyor”
Yüksek enflasyonun gelir-yaşam maliyeti makasını daha da açtığına dikkat çeken Ali Bahar, şöyle devam etti: “TÜİK’in açıkladığı gıda, eğitim, sağlık ve konut gruplarındaki fiyat artışları özellikle alt ve orta gelirli ailelerin harcamaları içinde ağırlıklı alanları oluşturduğundan bu grupta yer alan vatandaşların hayat pahalılığını yoğun bir şekilde hissetmelerine neden olmaktadır. Türkiye’de yüksek enflasyon bir yandan döviz girişini zora sokarken diğer yandan vatandaşı döviz alımına yönlendirerek dolarizasyonu beslemektedir. Bu durum da kurların daha da yükselmesine ve sonuçta tekrar enflasyona neden olmaktadır.”
Enflasyonla kalıcı mücadelenin önemli olduğunu anlatan Ali Bahar, “Hükümetin başlattığı enerji fiyatlarında indirim uygulamasının devam etmesi, temel girdi fiyatlarının düşüşü ve döviz kurunun da makul seviyelere gerilemesi ve cari açık seviyesinin gerilemesi enflasyon ile mücadele için önem arz etmektedir. Ancak yüksek cari açık, döviz işlemlerindeki devam eden kısıtlamalar ve piyasada döviz kurunun yükseleceğine dair güçlü beklentiler enflasyon ataletinin kırılmasını zorlaştırmaktadır. Bu nedenle toplumda enflasyonun düşeceğine dair olumlu beklenti ortamının oluşturulmasına ve reel sektöre döviz ihtiyacının karşılanması bu mücadelenin önemli bir parçasıdır” diye konuştu.