Tuba CANPOLAT
Gaziantep’te hizmet veren oteller, deprem felaketinin ardından toparlanma evresine geçti. Yılın ilk yedi ayında yüzde 60 kapasiteyle çalışan oteller, ağustos ayında yüzde 45 doluluk oranına ulaştı. Eylül ayında gerçekleşmesi planlanan fuarlardan umutlu olan sektör, finansmana erişimde yaşanan sıkıntının giderek azalmasını bekliyor.
Güneydoğu Anadolu Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Mete Akcan EKONOMİ’ye yaptığı açıklamada Gaziantep’te hizmet veren otellerin yılın ilk 7 ayında 516 bin 37 ziyaretçiyi ağırladığını kaydetti. Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre ise konaklamalarda geçen seneye göre yalnızca yüzde 2’lik eksilme mevcut.
Gaziantep’te otellerin doluluk oranının giderek yüzleri güldürmeye başladığını kaydeden Mete Akcan, eylül ayının kritik bir öneme sahip olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “Eylül ayı itibarıyla konaklamaların artacağını öngörüyoruz. Bölgede gerçekleşecek olan fuarların, sempozyumların konaklama oranlarına yansıması bekleniyor. Kültür Yolu Festivali gibi etkinliklerle ivme kazanacağız.”
Finansmana erişimde sıkıntı yaşandığını kaydeden Mete Akcan, sektör temsilcilerinin SGK desteği ve KDV indirim talebi beklentisinde olduklarını söyledi ve deprem sonrası işlerin düşük gidiyor olması nedeniyle artan enflasyon, işçilik ve elektrik maliyetlerinin sektörü olumsuz etkilediğini belirtti.
Depremin etkileri yavaş yavaş siliniyor
Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre ise Gaziantep depremin olumsuz etkilerini yavaş yavaş silmeye başladı. Kentte ticari turizmin devam ettiğini belirten yetkililer, Gaziantep’in turizm verilerini aktardı. Buna göre, 2023’ün ilk yedi ayında sınır kapılarımızdan geçen turist sayısı 109 bin 135 oldu. Bunların 69 bin 732’si yerli turist, 39 bin 403’ü ise yabancı turist. Yılın ilk yedi ayında Gaziantep’te hizmet veren turizm işletme belgeli tesislerde konaklayan turist sayısı toplam 516 bin 37. Kentimize ait müze ve ören yeri ziyaretçi sayıları ise yılın ilk yedi ayında 101 bin 108 olarak kayıtlara geçti.