Fikri CİNOKUR
Geçen yıl Rusya-Ukrayna savaşı ile merkez üssü Kahramanmaraş olan 11 ili etkileyen deprem sonrası konut kiralarının aşırı oranda artması nedeniyle emlakçılar, Fiyat Belirleme Komisyonu kurulmasını, deprem ve salgın dönemlerinde kirada fahiş artış yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören yasa çıkarılmasını talep ediyor.
Emlakçılar Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, geçen yıl Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle her iki ülke vatandaşlarının Antalya’da yaşamayı tercih etmeleri nedeniyle satılık ve kiralık konut fiyatlarının astronomik rakamlara çıktığını anımsattı. Antalya merkez ilçe ve sahil ile turizm bölgesi ilçelerde yeni inşaat alanlarının kalmadığını, konut stokunda sıkıntı yaşandığını ifade eden Çağlar, merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki ikiz deprem sonrası Antalya’ya da deprem göçü yaşandığını söyledi.
“Rayiç fiyat oluşturulsun”
Zaten yüksek olan satılık ve kiralık konut fiyatlarının daha da yükseldiğini belirten İsmail Çağlar, geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığı’na dilekçe ile başvurarak fiyatların kontrol altına alınmasını talep etmişti.
Konut satış ve kiralık fiyat artışının engellenmesi için acil önlemler alınmasını isteyen İsmail Çağlar, yabancıya satışın (arsa/konut/işyeri vs) durdurulmasını ya da 400 bin ABD Doları’ndan daha da fazla olması gerektiğini belirtti. Çağlar, lokasyona göre yerel yönetimlerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve STK’larla ortak bir Fiyat Belirleme Komisyonu kurup her bir konutun taşınmaz kimliği ile takip edilmek üzere rayiç fiyat oluşturulmasını istedi.
“Yerel yönetimler, ‘kira fiyat belirleme’ ekibi kurmalı”
Emlakçılar Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, önerilerini de şöyle sıraladı:
- Kısa süreli tatil kiralamaları için yeni lisans verilmesi yasaklansın.
- Yerel yönetimler, ‘kira fiyat belirleme’ ekibi kurmalı. Yüksek fiyat isteyen konut sahiplerinden gerekirse kendileri kiralayıp vatandaşa ucuz kiraya verebilirler.
- Çimento ve beton başta olmak üzere malzemelerdeki fahiş fiyatlar kontrol altına alınmalı, gerekirse geçici olarak ihracatı yasaklanmalı.
- Mutlaka denetleme olmalı. Ayakçılara dur denilmeli. Adalet Bakanlığı, deprem ve salgın dönemlerinde kirada fahiş artış yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ön gören yasayı çok ivedi hayata geçirmeli.
- 2024 sonuna kadar yapılacak düzenlemeyle kira sözleşmeleri, e-devlet üzerinden yapılmalı, böylece kiralar kayıt altına alınmış olur. *İlan portallarındaki satılık ve kiralıkların fiyat artışında minimum 1 ay içerisinde değişiklik yapılmasına izin verilmemeli veya belli bir oranda artış yapabilmesine izin verilmeli.
- Ticaret Bakanlığı ilan portallarındaki ilanların geçmişteki fiyat hareketini arşivleyip, yüksek fiyat uygulayanlara cezai işlem uygulamalı. *Bireysel gayrimenkul sahipleri ilan portallarına ücretsiz ilan vermemeli.
- Tapu veya ruhsat sahibi olmayanlar ilan sitelerine ilan vermemelidir.
- Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun fiyat artışlarında insan haklarına aykırı davranıldığında 89 bin TL’ye kadar ceza kesme yetkisi var. Bu yetkiyi çok acil bir şekilde kullanmalı. Fiyat artışlarında emlak danışmanları günah keçisi yapılmamalı.