Ahmet USMAN
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) bünyesinde gıda konusunda faaliyet gösteren 6 ihracatçı birliğinin yürüttüğü Turquality programı sayesinde 4 yılda Ege’den ABD’ye yapılan gıda ihracatı iki katına çıktı.
EİB’e bağlı birliklerin genel kurul toplantıları devam ediyor. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, yıllık olağan mali genel kurulu EİB hizmet binasında gerçekleştirildi. Genel kurulda üyelere bilgi veren Birlik Başkanı Muhammet Öztürk, “Genel Sekreterliğimiz bünyesindeki 6 gıda birliğimizle birlikte fuarlar, sektörel ticaret heyetleri, alım heyetleri, Ur-Ge ve Turqualıty projeleri sürdürüyoruz. ABD pazarında Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürüttüğümüz ve ikinci 4 yıllık dönemine başladığımız Turquality projemiz ile çok başarılı işlere imza attık. Projemizde tanıttığımız gıda ürünlerinde 4 yıllık dönemde ABD’ye yaptığımız ihracatta 700 milyon dolardan 1 milyar 450 milyon doların üzerine çıktık. 2022 yılında hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü olarak ABD’ye 708 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin ABD’ye yaptığı gıda ürünleri ihracatının yaklaşık yarısını gerçekleştirdik” diye konuştu.
Birlik olarak geçen yıl ilk kez 1 milyar dolarlık ihracat rakamını aştıklarını anlatan Öztürk, “Ulaştığımız 1 milyar dolarlık ihracat hacmini önümüzdeki dönemlerde de artırmak ve yeni rekorlar kırmak için var gücümüzle çalışmaya, üretmeye ve ihracat yapmaya devam edeceğiz. 2023 yılı ihracat öngörümüz 1,1 milyar dolar. Bu doğrultuda yeni dönemde birçok tanıtım ve projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başladık. Firmalarımızın uluslararası arenada rekabet güçlerini artırmaları amacıyla kümelenerek kurumsallaşmaları için Ur-Ge Projesi başlatıyoruz” dedi.
“Pazar kanallarımızı geliştirmek için çalışmalar yapacağız”
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık da tanıtım amacıyla ABD pazarı başta olmak üzere hedef pazarlardaki Turquality projelerini desteklediklerini anlatarak, “Yürüttüğümüz bu proje ve çalışmalara ilaveten önümüzdeki dönemde yurtiçi ve yurtdışı pazar kanallarımızı geliştirmek için Türkiye Pazaryeri Platformu’nun oluşumuna destek vermek, aynı şekilde yurtdışında da e-ticaretimizi artırmak ve dijital ve lojistik altyapımızın oluşumunu sağlamak üzere destekleri takip edeceğiz ve çalışmalarımızı çeşitlendireceğiz” diye konuştu. Sektörün ihracatının son yıllardaki seviyelerini koruduğunu anlatan Işık, “İhracatımız son 5 yıldır 1,3-1,5 milyar dolar civarlarında seyrediyor. 2022 yılında ise Türkiye geneli kuru meyve ihracatımız miktar bazında yüzde 2’lik artışla 498 bin ton, değer bazında ise aynı seviyede seyrederek 1 milyar 571 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.
“Türkiye’nin tütününün çoğu Ege’de üretiliyor”
Türkiye’de tütün üretiminin ağırlığının Ege Bölgesi’nde olduğunu belirten Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Celal Umur, “Yarıdan fazlası Ege’de üretiliyor. 2022’de Ege’de yaklaşık 37 milyon kg üretim yapıldı. 2023 yılı için üretici ile 55 milyon kg’lık kontrat yapıldı. Bunun yüzde 10-15 altında üretim gerçekleşir, bu da 45-50 milyon kg’a denk gelir. Yani büyük bir artış bekliyoruz. Bunun nedeni de geçen yıl ürünün iyi para etmesi. 2021 mahsulü 35 TL’ye satılırken, 2022 mahsulü 70 TL’ye satıldı. Bu da ekimlere yansıdı. Üretici sayısının da 26 binden 30 bine çıktığını tahmin ediyoruz. 828 milyon dolarlık ihracat da artacak. Bu artış ürünün fiyatının artmasından kaynaklanacak. Üretimdeki artışın ihracata yansımalarını ise bir sonraki yıl göreceğiz” diye konuştu.