Nihat DELİBAŞI
Deprem felaketiyle ortaya çıkan barınma ve tuvalet sorununa çözüm bulmak için başlatılan seferberliğe Egeli sanayiciler de destek veriyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası meclis üyeleri kurdukları Whatsapp grubunda bölgenin ihtiyaçlarını anlık olarak paylaşırken, bu ihtiyaçların giderilmesi konusunda oda üyesi sanayicilerin hızla harekete geçmesine zemin hazırlıyorlar. Depremin ilk gününden beri yardım seferberliğini büyüten Egeli sanayicilerin şimdi acil gündemi, deprem bölgesinin iki temel ihtiyacı olan konteyner ve hijyen panelli CTP kabinleri (WC-duş kabini) oldu. Deprem bölgesinin ihtiyaçlarının Whatsapp grubunda paylaşılmasıyla birlikte plastik üreticileri konteyner ve portatif tuvalet üretimine yoğunlaştı. Kemalpaşa OSB’de ürettiği hijyen panelli CTP panellerini ihraç eden Fatih Polyester, ihracata ara vererek üretiminin tamamını deprem bölgesinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönlendirdi. İhsan Yağınlı ile Fatih Yağınlı kardeşlerin sahibi olduğu 25 kişinin istihdam edildiği işletme günde 2 adet olan üretimini 10’a çıkarırken, üretimlerini günlük olarak AFAD ve Kızılay’a teslim etmeye başladı. Şirket ortağı İhsan Yağınlı hayırseverlerin de yoğun talebiyle karşılaştıklarını belirterek, “Böyle bir afet karşısında nihai çözüm sağlanana kadar, ürettiğimiz hijyen panellerin bölgeye sevkini sürdüreceğiz” dedi.
Geçmiş dönem EBSO Meclis Üyesi olan elyaf- polyester üreticisi Mustafa Sivridağ da seyyar tuvalet sorunun çözümü için harekete geçen bir diğer isim oldu. Sivridağ, EBSO Whatsapp gruplarında paylaşılan seyyar tuvalet ihtiyacını gidermek için hızla aksiyon alarak portatif tuvalet üretimi için hatlarını revize etti. Fiberteknik Polyester’in sahibi Mustafa Sivridağ; İTOB OSB’deki tesislerinde CTP stoklama ve kimyasal tanklar ürettiklerini belirterek, “Deprem bölgesinde tuvalete erişimin sınırlı olması, bunun salgın hastalık riskini beraberinde getirmemesi için üretim hatlarımızı hemen prefabrik WC ve duş üretimine kanalize ettik. Su stoklama tanklarından esinlenerek yaptığımız kendinden temiz su, foseptik depolu, şofb enli WC ve duş kabinlerini bölgeye sevk etmeye başladık” dedi. Torbalı da faaliyet gösteren Ürkbay Pen de ilk etapta ürettiği 300 seyyar banyo ve tuvaleti bölgeye sevk ederken, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Celalettin Üzümcü ise Turgutlu OSB’deki işletmesinde İzmir Valiliği koordinasyonunda Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası işbirliğinde deprem yöresinde inşa edilecek İzmirkent isimli bin adetlik konteyner kent için üretime başladıklarını açıkladı.
Kınık Belediyesi’nin atölyesi de devrede
Kınık Belediyesi de bölgenin ihtiyacı olan tuvalet ve banyo üniteleri için belediye atölyelerini devreye aldı. Belediye atölyelerinde hazırlanan tuvalet ve banyolar, AFAD’ın belirttiği ihtiyaç noktalarına gönderilmek üzere yola çıkarıldı. Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, “AFAD’ın öncelikli ihtiyaçlar çağrısında yer alan seyyar banyo ve tuvalet için Kınık atölyelerinde çalışmaya başladık. Enfeksiyon kapmamaları için kısa sürede bitirip, yola çıkarttık. Depremzedeler için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Anadolu iş dünyasının depremzedelere destekleri sürüyor
Antalyalı firmalardan su, süt ve jeneratör
Deprem sonrası yardımlar devam ederken Antalyalı fi rmalar da depremzedelere bireysel desteklerini sürdürüyor. Antalya OSB’de üretim yapan AEF Jeneratör deprem bölgelerine 100’den fazla jeneratör desteğinde bulundu. Yine Antalya OSB’de faaliyette bulunan Ekiciler Süt Gıda, Yörükoğlu Süt ve Süt Ürünleri, Yenigün Gıda Sanayi ile Ceysu Doğal Kaynak Suyu fi rması da deprem bölgelerine TIR’larla su, süt ve süt ürünleri gönderdi. Adalya Dış Ticaret de, TIR’larla yaş meyve sebze desteğinde bulundu. Adalya ayrıca 100 bin lira nakit desteği yaparken 14 aileyi otele yerleştirerek yiyecek ve giyecek yardımı yaptı. Batı Akdeniz İhracatçı Birliği de üyelerinden sağladığı TIR’larla yaş meyve sebze gönderdi. DTO üyesi iş insanı İzzet Ünlü de, Antalyalı iş insanları tarafından Malatya’daki depremzedelerin ihtiyacı için 70 adet konteyneri AHBAP’a gönderilmesi için lojistik destek verdi. Ünlü, iş insanları tarafından temin edilen 15 adet konteyneri de bölgeye gönderecek.
Isparta’da çobanlardan büyük destek
Isparta’da çoban Süleyman Kaya öncülüğünde bir grup çoban da depremzedelere yardım sağlamak amacıyla köyleri dolaşıp vatandaşlardan 182 küçük, 2 büyükbaş hayvan topladı. Toplanan hayvanlar Isparta Belediyesi mezbahanede kesilerek 2 bin 482 kilogram et elde edildi. Etler, Isparta Belediyesi tarafından Kahramanmaraş deprem bölgesine gönderilmek üzere Türk Kızılayı’na teslim edildi.
Mersin kiralarla mücadeleyi artırıyor
Depremzedelerin sevk edildiği ilerin başında gelen Mersin’de fahiş kira fi yatları ile mücadele için yerelde meslek ve kamu kurumları arasındaki koordinasyon artırılıyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in çağrısıyla; Mersin TSO Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer ve Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda fahiş kira ücretleri ile ilgili atılacak adımlar masaya yatırıldı. İlgili bakanlıklara sorunun çözümüne ilişkin yaptırım ve yeni yasal düzenleme konusunda hızlıca harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.
Toplantının ardından, “Bazı ev sahipleri fırsatçılık yaparak konut kiralarında fahiş fi yata yöneliyor. Artık fahiş kira ücretlerine yaptırım getirmesi zorunlu olduğu ortaya çıkmıştır. Bu konuda geçici de olsa, yasal düzenleme yapılmalı, afetzede vatandaşlara çıkış yolu sağlanmalıdır. Ayrıca afet belgesi sahibi vatandaşların kiraladıkları evler için stopaj ve vergi muafi yeti sağlanmalıdır” açıklaması yapıldı.
Gebze Ticaret Odası 82. yardım TIR’ını yolladı
Gebze Ticaret Odası, deprem bölgesine 82 TIR yardım gönderdi. Başkan Nail Çiler, bölgede çalışan iş makinelerinin yedek parça ihtiyacını da giderdiklerine dikkat çekti. Yemek ihtiyacını öncelikli gördüklerini belirten Çiler, günlük 120 bin kişiye sıcak yemek sağlayan mobil mutfak TIR’ını ve mobil aşevini, malzeme ve personeliyle depremin ilk günü Elbistan’a gönderdiklerini, temel gıda, sağlık, hijyen ve medikal malzemenin yanı sıra mobil su arıtma ve mobil tuvalet gibi halkın gereksinimlerini karşılayacak birçok ekipmanı da içinde barındıran 82’nci TIR’ı depremin etkilediği bölgelere sevk ettiklerini ifade etti. 100’e yakın aileyi de Gebze’de misafi r ettiklerini dile getiren Çiler, “Üyelerimizin de desteği ile bu ailelere kendi evleri yapılana kadar başta konaklama olmak üzere birçok imkan sağlayacağız” dedi.
Çorum’da depremzedeler için soba üretiliyor
Çorum Belediyesi ve Çorum Sanayi Sitesi esnafının işbirliğinde depremzedeler için soba üretiliyor. Soba üretiminde hammadde olarak kullanılan sac, Çorum Belediyesi tarafından karşılanırken Çorum Sanayi Sitesi esnafı da üretim aşamasına destek veriyor. İmece usulüyle kısa sürede tamamlanması beklenen 500 adet soba, Çorum Belediyesi tarafından deprem bölgesine ulaştırılacak. Üretim aşaması Çorum Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren HGM Lazer’de başlıyor.
Meslek liseliler de depremzede için üretiyor
Kocaeli’de ve İstanbul Anadolu yakasında eğitim gören lise öğrencileri de ısınma sorununa çare olabilmek için el birliğiyle soba üreterek depremin yaşandığı illere gönderiyorlar. Kocaeli Dilovası ve İstanbul Ümraniye’deki Atatürk Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile Anadolu yakasında eğitim veren birçok okulda gönüllü öğrenciler tarafından, çadır kentlerde ve konteynerlerde barınmak zorunda kalan depremzedeler için her gün 40 adet soba üretiliyor. Şu ana kadar 300 adet soba üretilerek afetin yaşandığı illere gönderildi. Afyon Gazi MTAL öğrencileri de depremzedeler için 2 ton temizlik maddesi üretti. Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, depremzedeler için ürettiği susuz el temizleme jelinin yanı sıra yine okulda üretilen sabun, çamaşır suyu ve yüzey temizleyici gibi ürünlerin bulunduğu 2 tonu aşkın temizlik malzemesini deprem bölgesine gönderdi. Gazi MTAL öğrencileri, MEB eşgüdümünde dezenfektan üretimi için çalışmalarını sürdürecek.
Denizli Büyükşehir, 6 bin kişiye sıcak yemek dağıtıyor
Denizli de depremden etkilenen 10 ile destek olmayı sürdürüyor. Denizli Genç İş İnsanları Derneği, 50 konteynırını bölgeye gönderirken, Büyükşehir Belediyesi Antakya’da kurulan çadır kentte 6 bin kişiye sıcak yemek dağıtımı yapıyor. Depremin ardından yüzlerce iş makinesi, araç ve personeli ile bölgeye çıkartma yapan Denizli Büyükşehir Belediyesi, yıkımın en yoğun olduğu illerden Hatay’da başlattığı çalışmalarına devam ediyor. Arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra afetzedelerin acil barınma ihtiyacını karşılayacak çadır kentlerin kurulması için de gayret eden Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bugüne dek AFAD koordinasyonunda 6 çadır kentin altyapı ve tesviye işlemlerini tamamladı, çadırların kurulmasına destek verdi. DESKİ Genel Müdürlüğü ekipleri ise afetzedeler için oluşturulan çadır kentlerin konteynır tuvalet ve duş sistemlerini kurarak kullanıma hazır hale getirdi.
Pamukkale Belediyesi, hasar tespit çalışmalarında görev almak üzere 14 kişilik uzman ekibi bölgeye gönderirken, Sanayi Odası da çadır kent kurmak için çalışmalarını sürdürüyor. Denizli’nin köklü şirketlerinden Gökhan Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gökşin, içerisinde tuvaleti, duşu ve mutfağı bulunan 8 adet konteynırı, acil yardım malzemeleri ile doldurarak deprem bölgesine gönderdi.