Duygu GÖKSU
İzmir-İstanbul Otoyolu’nun açılması, ılıman iklimi, doğal güzellikleri ve nitelikli insan gücüne sahip olması gibi nedenlerden dolayı, Türkiye’nin dört bir yanından göç alan İzmir’de deprem riskinden dolayı şehir içi göç de hızlandı. İzmir Ticaret Odası İş Geliştirme Müdürlüğü Araştırma ve Geliştirme Uzmanı Erdem Alptekin’in, İzmir’in güncel ekonomik verilerine yer verdiği, “Ekonomik Göstergelerle İzmir” raporunda; İzmir’in nüfusunun devamlı bir artış halinde olduğu ifade edilirken, civar ilçeler olan Torbalı, Urla, Karaburun, Menderes, Selçuk, Çeşme, Dikili, Çiğli, Kemalpaşa ve Aliağa’nın nüfusu en hızlı artan ilçeler olduğu belirtildi. Raporda, kent merkezi dışında nüfus artışı yaşanan ilçelerde Kahramanmaraş depreminin etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulandı.
Toplu konutlar ve fabrika yatırımları da arttı
İzmir’de 1950-2000 yılları arasında meydana gelen aşırı göç, Konak, Buca, Karabağlar ve Karşıyaka’da kendine yer buldu. Son yıllarda ise batıda Narlıdere, Güzelbahçe, Urla, Seferihisar aksı, kuzeyde Mavişehir, Çiğli, Menemen, doğuda ise Bayraklı ve Bornova’da konut projelerinin yoğunluğu dikkat çekiyor. Raporda, Torbalı’daki yatırım ve fabrika sayısı yanında, toplu konut yatırım projelerinin ve yolcu hareketliliğinin de arttığı belirtildi.
İzmir’in kuzeyinde ise Menemen, Aliağa ve Bergama ilçelerinde hem toplu konut alanlarının hem de yatırımların artışı, seyahat ve yolculuk hareketliliğini yükseltti. Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonrası İzmir’in merkez ilçelerindeki deprem riski de göz önüne alındığında civar ilçelere olan ilgi ve talebin artacağı öngörülüyor. İzmir’de artık dokuz ilçeden oluşan merkez kent ulaşım hareketliliği dışında çevre ilçelerdeki ulaşım hareketliliğinde de son yıllarda ciddi artış meydana geldiği belirtiliyor. Kent merkezinden çeperlere doğru bir yayılım meydana gelirken, bu bölgelerde seyahat mesafeleri ve ulaşım faaliyetleri arttı.
İzmir’in nüfusu Türkiye’den çok arttı
İzmir’in nüfus artışının 2021-2022 dönemi Türkiye’nin nüfus artışı olan yüzde 0,71’in üzerinde yer aldığı belirtilen raporda, “Bir kilometrekareye düşen kişi sayısı kentimizde 2022 itibariyle 371 olup, Türkiye ortalaması olan 111’in oldukça üzerinde. 3 bin 62 kişi ile İstanbul’dan sonra 576 kişi ile Kocaeli ve 371 kişi ile İzmir nüfus yoğunluğu en yüksek olan iller oldu. İzmir’in nüfusunun devamlı bir artış halinde olduğu dikkat çekiyor. Torbalı, Urla, Karaburun, Menderes, Selçuk, Çeşme, Dikili, Çiğli, Kemalpaşa ve Aliağa ise nüfusun hızlı artış yaşadığı ilçelerden. İzmir’in 2017-2019 yılları aralığında yaşadığı nüfus artışı, pandemi döneminin başlangıcıyla yavaşladı. Ancak bu yavaşlama, 2021 ve 2022 yılı ile tekrar artışa geçti” ifadelerine yer verildi.
Nüfus, merkezden çevre illere kayıyor
Son açıklanan demografik veriler, İzmir nüfusunun merkez ilçelerden civar ilçelere yönelmeye devam ettiğini ortaya koyuyor. Bu durumun İzmir’deki ulaşım, yatırım olanakları, yaşam koşulları gibi daha birçok sosyoekonomik gelişime de etki ettiği görülüyor. Öte yandan “Ekonomik Göstergelerle İzmir” raporunda, Suriyeli mültecilerin, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle İzmir’e gelen yabancıların ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrası İzmir’de yaşanan iç göçün etkilerinin de dikkatle izlenmesi gerektiği belirtiliyor.