Osman ŞİŞKO
Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan, deprem bölgesinin Türkiye’nin önemli tarım üretim alanları içinde olduğunu, bölgede üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Pehlevan, “Bölgede tarımsal üretimin devamlılığını sağlamak için gerekli planlamaların yapılması gerekiyor. Orada insan ve kalifiye eleman sıkıntısı olmaması için, insanların orada ikametine devam edip bağıyla, bahçesiyle ilgilenmesinin sağlanması için gerekli teşviklerin gerekli yardımların sağlanması gerekiyor. Yoksa şu anda tarım arazilerinin üzerinde ufak tefek haricinde bir hasar yok. Yapılması gereken orada sürdürülebilir üretimin devamlılığını sağlamak” diye konuştu.
Bölgede tarımın sürdürülebilmesi için insan gücüne, makineye, yakıta, alet edevata destek vermek gerektiğini vurgulayan Pehlevan, şunları söyledi: “Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis illerimiz Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında, son derece verimli tarım arazilerine ve önemli tarımsal üretim potansiyeline sahip iller arasında. TÜİK’in 2022 yılı verilerine göre depremden etkilenen 10 ilde 2 milyondan fazla büyükbaş ve 9 milyondan fazla küçükbaş hayvan bulunuyor. Bu sayılar Türkiye’deki toplam hayvan varlığının yüzde 15’ine denk geliyor. Deprem bölgesindeki tarım arazisi miktarı yaklaşık 3,7 milyon hektar, kayıtlı üretici sayısı ise yaklaşık 270 bin. Bu kadar büyük bir nüfusu ve coğrafyayı etkileyen depremin yaralarının bir an önce sarılması çok önemli.”
“Tarım alanlarında yapılaşma olmamalı”
Şehirlerin yeniden inşasında arazi kullanım planlaması çerçevesinde uygun yer seçimi ilkelerine uyulması, tarım alanları üzerinde yeni yapılaşmalara izin verilmemesi gerektiğini kaydeden Pehlevan, “Kırdan kente, kentten kıra göç süreci iyi planlanmalı, kırsal alanların yaşam koşulları iyileştirilerek tekrar cazibe merkezleri olmaları sağlanmalı. Ranta yönelik yeni yatırımlar yerine gerekli mali kaynak ve kurumsal altyapı ile GAP Projesi hızla tamamlanmalı, tarımsal üretim ile gıda sanayi bütünleşmesi sağlanmalı. Deprem sonrasında bitkisel ve hayvansal üretim konusunda kısa ve orta vadeli onarıcı bütüncül somut planlar bir an önce yapılmalı ve uygulanmalı” dedi.