Nihat DELİBAŞI
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre 2022 sonunda SGK’lı sayısının bir önceki yıla göre 10 bin artışla 230 bin olarak gerçekleştiği Denizli’de birçok sektör eleman bulamamaktan şikayetçi. Mermer sektörü, iş gücü arzı yetersizliğini en yoğun hisseden sektörler arasında başı çekerken, firma temsilcileri yaptıkları değerlendirmede 20 çalışan bulamadığı için 2. vardiyayı açamayan, üretimi tek vardiya sürdürmek zorunda kalan işletmelerin varlığından bahsediyor. Denizli Makine İhtisas OSB’nin (Demi OSB) yakın bir zamanda devreye girmesi ile birlikte özellikle mermer makinaları iş kolunda faaliyet gösteren sanayiciler işçi bulamama endişesini dile getirirken lojistik firma temsilcileri ise bedelini ödedikleri TIR’ları fabrikadan şoför eksikliği nedeniyle teslim alamıyor. Tekstil, turizm, elektronik ise eleman bulmakta zorluk çeken diğer iş kolları olarak dikkat çekiyor.
İşgücü arzındaki sıkıntının giderilmesi noktasında bir dizi çalışma başlattıklarını açıklayan Denizli Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (DESİAD) Başkanı Nuri Turgut, “Bugün insanların çok iyi şartlarda işi var. Ama eleman yok ortada. Bu konu Denizli sanayisinin kanayan yaralarından bir tanesidir. Hızlıca çözüme ilişkin adımlar atılması gerekiyor” dedi. DESİAD olarak eleman arzını artıracak çalışmalar konusunda Pamukkale Üniversitesi ile işbirliğini geliştirme kararı aldıklarını açıklayan Turgut, “Bu eksikliği tek başına giderebilmemiz mümkün değil. Bu konuda kamu eliyle hızlı biçimde organize olarak bir düzenleme yapılmalı, projeler hayata geçirilmeli. DESİAD olarak bu konuda bir dizi çalışma başlattık. Bu çalışmaların en önemlisi Pamukkale Üniversitesi ile başlattığımız ilgili meslek yüksek okullarında eğitim gören, mezun olan gençlerimizin işyeri, staj ve eğitim sürelerini bölüştürerek istediğimiz branşlarda istihdamı şeklinde bir çalışma hayata geçirdik. Firmalarla öğrencileri eşleştirmek suretiyle yürüttüğümüz çalışmayı bu yıl daha da yaygınlaştıracağız” diye konuştu.
Denizli’de üniversite mezunlarının iş bulamadığı bir ortamda sanayi iş kollarında yaşanan işgücü probleminin pandemi sonrası pozitif ayrışma ile birlikte arttığı bilgisini paylaşan Nuri Turgut, “Pandemide, dünya küçülürken Denizli’de istihdamın 10 bin-15 bin civarında artış göstermesi büyümenin göstergesidir. Denizli aktif, dinamik, çalışkan bir şehir. Sadece birtakım düzenlemelere ihtiyacı var. Sanayici devlet aygıtının kazan dairesi yani hazinesine odun kömür taşıyan işçisidir. Kazan dairesi yandığı sürece bu kaynak ulaşım, eğitim sağlık kanallara dağılabilir. Kazan dairesine odunu, kömürü taşıyan sanayici bir de eleman konusu ile uğraşmasın. Hangi ülkeye ne kadar daha çok mal satalım diye uğraşalım. Devlet bu noktada bizim arkamızda olsun istiyoruz” dedi.
İleri sürüş eğitimi için YÖK’ten imza bekleniyor
Cengizhan Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Veli Cengiz’de sektörün şoför eksikliğine dikkat çekerek Çal Belediyesi’nin bina tahsis ettiği ileri sürüş teknikleri eğitiminin verileceği meslek yüksek okulunun (MYO), YÖK onayı beklediğini hatırlattı. Cengiz, “Sektörün sıkıntılarını giderecek çözümler arıyoruz. Birinci önceliğimiz şoför yetiştirmek. Tüm sektörde ciddi bir şoför eksiği söz konusu” dedi. Matematik öğretmeni, emekli imam, tıp fakültesinde kaydını donduran öğrencilerin tercih ettiği bu mesleğin gençlerden yeterli ilgiyi görmemesine anlam veremediğini dile getiren Cengiz, Denizli’de ilk kez bir kadın TIR şoförünü istihdam edeceklerini sözlerine ekledi. Cengiz, “Parasını ödediğim, faturası kesilmiş 30 tane TIR’ımızı fabrikadan teslim alamıyoruz. Sebep, şoför yok. Yarın 50 şoför gelip işbaşı yapacağım dese işi hazır. Sektör ciddi şoför sıkıntısı yaşıyor. Devlet kurumları el atsın bu konuyu hep birlikte çözelim” diye konuştu.