ESRA ÖZARFAT
Bursa Büyükşehir Belediyesi, katı atık merkezlerinde toplanan evsel katı atıkları hammadde gibi kullanıp ekonomiye kazandırıyor. Atıklardan enerji üretiminin sağlandığı Yenikent Katı Atık Depolama Sahası ve Doğu Bölgesi Katı Atık Bertaraf Tesisinde geçtiğimiz yıl 110 milyon 60 bin 102 kilovat elektrik enerjisi üretilirken, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kullanımında bulunan tesislerde tüketilen elektrik enerjisinin tamamını buradan karşılandı. Doğu Bölgesi Entegre Katı Atık Tesisinin bir benzerini batı bölgesine de kazandırmak için çalışmalara başlayan Büyükşehir; Uludağ Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden akademisyenlerin verdiği yer tespiti raporuyla tesisin Kayapa Kuruçeşme mevkiinde yapılmasına karar verdi. Etrafı taş ve maden ocaklarıyla çevrili bu alanla ilgili ÇED raporu da alırken, en yakın yerleşim birimine 1,5 kilometre uzaklıkta yapılacak tesise gelen nakil araçlarının vatandaşları rahatsız etmemesi için alternatif bir yol çalışması için de düğmeye basıldı. Ancak Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu girişimi Nilüfer Kent Konseyi, CHP Bursa İl Başkanlığı, akademik odalar ve DOĞADER’in eleştirilerinin hedefine oturdu
“Avrupa normlarına göre yapılmasını istiyoruz”
Batı Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisinin yapılmasının planlandığı Nilüfer ilçesi Kuruçeşme mevkiinde düzenlenen toplantıya bölge halkı da katıldı. Toplantıda tesis için Kayapa bölgesinin seçilmesinde en büyük nedenin ekonomik olduğu belirtilirken, tesisin yapılmaması için mücadele edileceği kaydedildi. Bölge muhtarları konuyu aktarmak için 13 Aralık’ta TBMM’le gitmeye hazırlanıyor. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Sezer, mümkün olduğunca kent dışına yapılması gereken bu tip tesislerin bir de arıtma tesisine ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Bizim bu konudaki çekincelerimizi 3 sayfalık bir raporla bildirdik. Bu nereye yapılacaksa, Avrupa normlarına göre yapılmasını istiyoruz” dedi. Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çakmak da, “Bu batı bölgesi için bir ihtiyaç. Ama yeri Kayapa bölgesi mi? Şu anda acele edilmesinin tek sebebi, ÇED raporu süresinin doluyor olması. Ciddi bir yol kullanılacak. Ciddi bir kamyon sirkülasyonu olacak. Bu kamyonların geçişleri için yeni bir yol yapacaklarını fakat ilk etapta olmayacağını söylediler. Maddi açıdan alınmış bir karar. Buranın maliyeti daha az olacak” değerlendirmesini yaptı.
“ÇÖPLÜK DEĞİL, ENTEGRE TESİS YAPIYORUZ”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, sanki ‘atıkların bırakılacağı vahşi bir çöp depolama sahası yapılacakmış’ gibi bölge sakinlerinin kasıtlı olarak yanlış bilgilendirildiğini kaydederek tepki gösterdi. Kesinlikle bir çöplük veya yakma tesisi yapmadıklarını ifade eden Aktaş, “Biz katı atık entegre tesisi yapıyoruz. Süreç 2014’te başlatıldı ama son 4-4,5 yıldır çok detaylı çalışıyoruz. Hamitler SOS veriyor. Çevresinde 11-12 mahalle ve 400 bin civarı nüfus var. Türkiye’deki en iddialı projelerden biri olacak. Bittiğinde bölgedeki insanlar da dahil herkes ‘Allah razı olsun’ diyecek. Bölgedeki 6-7 taş ocağına ses çıkarmayanların bu yaklaşımları abesle iştigal. Yaptığımız tüm inceleme ve araştırmalarda tüm uzmanların ortak kanaati burası. Bir ilçeye yapılmış tesis olarak düşünmeyin, bu Bursa’nın tesisidir. Ayrıca bu çöp değil, hammaddedir. Burada değerlendirilip, ekonomiye kazandırılacak. Yeşilden, çevreden, geri dönüşümden bahsediyorsak altını dolduracak hamleler yapmak lazım” diye konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden gelen açıklamada yapılacak tesisin Avrupa’da 570 adet örneğinin bulunduğu, 30 yıl hizmet verecek ve 100 bin konutun tüketimine eş değer elektrik enerjisi üretilecek tesisin iddiaların aksine tam bir çevre projesi olduğu ifade edildi.