ADNAN AÇIKGÖZ
Zemin ve duvar kaplaması alanındaki etkinliğiyle küresel ölçekte faaliyet gösteren As Karo, Mersin’deki 45 bin metrekarelik tesisinde gerçekleştirdiği üretimini, 6 kıtada 46 ülkeye pazarlıyor. Temsilcilikler üzerinden yürüttüğü ihracat faaliyetlerinde bu yıl için belirlenen hedefl erin yüzde 50’sine ulaşan firma, 2024 sonuna kadar yüzde 70 bandına erişmeyi amaçlıyor. Sektörün dünya genelinde ilgi gördüğünü ancak üretim kalitesinin istenen seviyede olmadığını belirten As Karo Genel Müdürü İlker Ovacıllı, piyasanın genelinde fiyat odaklı üretim yapıldığını, kendilerinin ise çeşit, inovasyon ve katma değer temelli üretime yoğunlaştıklarını söyledi. Asya kıtasında üretilen 2000-2500 çeşidin 1600’ünü tek başlarına imal ettiklerine dikkat çeken İlker Ovacıllı, daha önceden ısıya, aside dayanıklı ve süzgeç beton niteliğinde birçok ürün geliştirdiklerini anımsattı. Yurtdışından gelen talep doğrultusunda geliştirilen antistatik karo üretim ve ihracatın başladığını bildiren İlker Ovacıllı, “Dünya genelinde bizden başka üreticisi olmayan bu ürünümüz, üzerindeki elektrikli cihazlar ile bina zeminindeki toprak arasında hat oluşturarak daha güvenli bir çalışma ortamı sunuyor. Birkaç ay önce ilk sevkiyatlarımızı yaptık. Geniş ürün portföyümüzü, megaohm cinsinden hedeflenen değerleri sağladığımız anti statik karo ile güçlendirirken, bu ürüne yakın zamanda antibakteriyel özelliğini de kazandırarak hastane ve laboratuvar gibi hijyen odaklı merkezlerde kullanıma sunacağız” dedi.
Amerika pazarında büyüyecek
Uluslararası arenada AVM, havalimanı, metro ve konut gibi büyük ölçekli projelerin yakın takipçisi olduklarını dile getiren İlker Ovacıllı, Etiyopya’da inşası süren havalimanının tedarikçileri arasında yer aldıklarını kaydetti. Amerika pazarında daha fazla büyümek için oradaki temsilcilerinin yeni bir ofis açacağını aktaran İlker Ovacıllı, yakın zamanda Fransa’daki ofisi de hizmete alarak daha ulaşılabilir hale geleceklerine işaret etti.
GELİŞTİRDİĞİ ROBOTİK SİSTEMLE ÜRETİM HIZI 2’YE KATLANACAK
Artan iş hacmini karşılayabilmek için makine yatırımlarının devam ettiğini bildiren İlker Ovacıllı, makineleri hızlandırıp bekleme sürecini ortadan kaldırarak, üretim hızını 2’ye katlayacak robotik sistemin tesislere entegre edildiği bilgisini verdi. Kullandıkları makineleri tam otomasyon hale getirecek bir firmanın Türkiye’de bulunmadığını söyleyen İlker Ovacıllı, “O nedenle tarafımızdan geliştirilen robotik sistemle mevcutta 500 birim üreten makine, 1000 birim üretim yapacak. Ayrıca, tamamen geri dönüştürülen fabrika atıklarını büyük mermer levhalar haline getiren İtalyan bir firma, dünyada pazarı olan yeni bir yöntem geliştirdi. 45 bin metrekarelik toplam alanımızın bir bölümüne bu tesisi kurmayı düşünüyoruz. 20-25 milyon Euro seviyelerindeki bu yatırım için piyasadaki hareketliliğin durulmasını bekliyoruz” diye konuştu.