Fikri CİNOKUR
Antalya’nın sanayileşmesine, istihdama ve ekonomisine büyük katkılar yapan, ancak ekonomik ömrünü tamamlayan Dokuma Fabrikası ile MKE Antalya Pil ve Batarya Fabrikası, Kepez Belediyesi tarafından sanayi müzesi, kütüphane ve kültür merkezine dönüştürüldü.
Bir dönem pamuk üretim merkezi olan Antalya’da bir grup müteşebbis ile kamu yönetimi ortaklığında 1955 yılında 480 dönüm alanda iplik dokuma ve tekstil fabrikası kuruldu. Antalya’nın sanayileşmesine, ekonomisine ve Türk tekstil sektörünün gelişmesine önemli katkılar yapan, bulunduğu semte ‘Dokuma’ adını da veren Antalya İplik ve Pamuk Dokuma AŞ Fabrikası, ekonomik ömrünü tamamladığı gerekçesiyle 2004 yılında Sümer Holding AŞ tarafından kapatıldı.
Kepez Belediyesi’ne devredilen Dokuma Fabrikası ve alanı AVM yapılmak üzere belediye tarafından ihale edildi. İhaleyi Hollandalı bir firma kazandı. Ancak, Antalyalıların itirazı ve eylemleri sonucu ihale yargı tarafından iptal edildi. Bunun üzerine Kepez Belediyesi şehir içinde kalan yeşil bir alanı kaplayan Dokuma Fabrikası’nın mimari özelliklerini koruyarak Sanayi Müzesi, kütüphaneler ve oyuncak müzesi oluşturup Kültür park haline getirdi.
1972 yılında hükümet tarafından Antalya’da Dokuma Fabrikası’nın hemen yanında 300 dönüm alanda Makine Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından pil ve batarya üretim fabrikasının temeli atıldı.
MKE Pil Fabrikası 23 yıl hem TSK hem de Türkiye’nin pil ve batarya ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladı. 1998 yılında üretimini durduran MKE Antalya Pil ve Batarya Fabrikası alanı Kepez Belediyesi’ne devredildi. MKE Pil ve Batarya Fabrikası alanı daha sonra Kepez Belediyesi tarafından sanayi müzesi ve Millet Bahçesine dönüştürüldü.
“Eski iki fabrika artık bilgi üretiyor”
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya’nın eski iki fabrikasının artık bilgi ürettiğini söyledi. Tütüncü, “Kepez Belediyesi, şehrin iki sanayi mirasını, dört kütüphane yatırımıyla bilgi fabrikasına dönüştürdü. Eskiden tekstil, batarya ve pil üreten Antalya’nın sanayi tesisleri, günümüzde kütüphane projeleriyle ülkenin geleceğine yön verecek olan öğrenciler için bilgi üreten fabrikalara dönüştü” dedi.