FİKRİ CİNOKUR
Sadece turizmden yılda 15 milyar dolar döviz sağlayarak cari açığın kapanmasına katkı yapan Antalya’da ulaşım ve trafik sorununun bölgeye gelen turist kalitesini de olumsuz etkilediği belirtildi. Antalya iş dünyası ulaşım sorununun çözümü için demiryolu istiyor.
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Antalya ve turistik ilçeler ile D-400 karayolunda trafik yoğunluğundan uzun kuyruklar oluştuğunu belirtti. Ulaşım sorunun zaman ve ekonomik kayba neden olduğunu ifade eden Güngör, şunları kaydetti: “Ulaşım sorunu bölgeye gelen turist kalitesini de etkiliyor. Trafikte oluşan uzun kuyruklar nedeniyle halkımız ve üyelerimiz hem zaman hem de ekonomik kayba uğramaktadır. Bölge ekonomisinin en önemli sektörlerinden birisi olan turizmin en başat sorunlarından birisi de gelen turistlerin transferleri yapılırken yaşanan ulaşım sorunudur. D- 400 karayolu artık trafik yoğunluğunu kaldıramıyor. Ulaşım sorunlarından dolayı alım gücü yüksek turist grupları başka ülkeleri tercih ediyor.”
“Hızlı tren Antalya ile buluşmalı”
Yüksek sezonda turistler için havaalanından otele ulaşmanın işkenceye dönüştüğüne dikkat çeken Güngör, kısa vadede acilen D-400 karayolunda iyileştirmeler yapılmasını istedi. “Birçok noktada battı çıktı ya da üst geçit yapılmalıdır. Turizm yolu acil olarak tamamlanmalıdır” diyen Güngör, turizm bölgesinde ulaşım sorunun çözülmesi için Antalya’dan Aksu ilçesine kadar olan tramvay hattının Manavgat ve Alanya’ya kadar uzatılması gerektiğini bildirdi. Güngör, “Antalya’dan Aksu’ya kadar olan tramvay hattının bölge trafiğinin rahatlaması için Manavgat ve Alanya’dan geçerek Gazipaşa’ya kadar uzatılması gerekmektedir. Antalya, Manavgat ve Alanya’yı kapsayacak bir şekilde hızlı trenin bölgeye getirilmesi gereklidir. Hızlı tren Antalya ve turizm bölgelerini İç Anadolu’ya bağlamalı” dedi.
“Bir metromuzun dahi olmaması kaderimiz olmamalı”
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar da hükümetin 2028 yılı planlamasında yer alan Yüksek Hızlı Tren projesinin bir an önce Antalya’ya getirilmesini istedi. Bahar, şunları kaydetti: “Ulaştırma-Altyapı Bakanlığına, 2028 planlanmasında ön görülen hızlı trenin Antalya ile buluşmasının da çok geç olduğunu ilettik. Antalya’da bir metre dahi metro olmamasının, raylı sistem ve kara ulaşımının gelişmemiş olmasının cari açığa turizm, tarım, ticaret ve sanayi yoluyla, hizmet sektörleriyle bu kadar değer katan şehrimizin bir kaderi olmaması gerektiğini de ilettik.”