Fikri CİNOKUR
Göç İdaresi Başkanlığı tarafından düzensiz göçle mücadele kapsamında Kepez Kent Meydanı’nda oluşturulan gezici Düzensiz Göçmen Ön Kabul ve Sevk Merkezi (GÖKSEM) tanıtımı yapıldı.
Antalya Valisi Hulusi Şahin burada yaptığı konuşmada, Göç İdaresi Başkanlığı tarafından düzensiz göçmenlerin tespitini kolaylaştırmak için başlatılan Mobil Göç Noktası araçlarının yaklaşık bir aydır Antalya’da hizmet verdiğini söyledi.
Mobil Göç Noktaları araçlarından 2’sinin kent merkezinde 1’inin ise Alanya’da göçmenler için kimlik tespiti ve yasal işlemler yaptığını anlatan Vali Şahin, şunları kaydetti.
‘’Kimlikleri olmasa dahi yabancı uyruklu kişilerin de Mobil Göç Noktalarında ‘GöçNet’ isimli sistemle parmak izi alınarak durumları hızlı bir sorgulanabiliyor. Mobil Göç noktalarıyla sorgulama işlemleri hızlanacak. Hedefimiz turizmimizi, tarımımızı baltalamadan, şehrimizde yasa dışı yoldan giren yabancılara göz açtırmamaktır. Yasa dışı şekilde şehrimizde bulunan yabancıların güvenlik ekipleri tarafından İl Göç Müdürlüklerine götürülmeleri zaman kaybına neden oluyordu. Artık mobil göç noktalarıyla güvenlik güçlerimiz düzensiz göçmen sorgulamalarını daha hızlı yapabilecek. Mobil Göç Noktasında, ülkemizde yasadışı kaldığı tespit edilen kişiler hemen sınır dışı edilmek için Geri Gönderme Merkezlerine sevk edilecek.’’
İkamet eden yabancı sayısı 42 bin azaldı
Antalya’da yaşayan ve yasa dışı ticari faaliyet yürütenlere karşı çok sıkı tedbir aldıklarına dikkat çeken Vali Şahin, son bir yılda ikamet izni alan yabancı sayısında42 bin azalma olduğunu bildirdi. Şahin, şöyle konuştu.
‘’Antalya’da yaşayan yerleşik yabancı sayısı, 125 bin. Bu bir önceki yıla göre, çok ciddi bir azalış gösterdi. İkamet izni alan yabancı sayısı 167 binden, 125 bine inmiş durumda. Antalya’da en çok ikamet izni alanların başında birinci sırada Rusya, 2’nci sırada Kazakistan, 3’üncü sırada Ukrayna, 4’üncü sırada Almanya, 5’inci sırada da Kırgızistan uyruklu kişiler yer alıyor. Bunlar yasal olarak ikamet izni almış kişiler. Yasal olarak Antalya’da ikamet izni ile kalan kişilerin herhangi bir ticaret yapma hakkı yoktur. Bunun için Çalışma Bakanlığı’ndan izin almaları gerekiyor. Eğer böyle bir ticari faaliyette bulunuyorlarsa, taksicilik, berberlik yapıyorlarsa, güzellik salonu işletiyorlarsa bu suçtur. Bunlarla ilgili çok sıkı tedbirler alıyoruz. Bu konuda vatandaşlarımız da izinsiz ticari faaliyette bulunan yabancıları emniyet birimlerimize ihbar edebilirler. Hep birlikte büyük bir kararlılıkla düzensiz göçle mücadele etmeye devam edeceğiz.’’