FİKRİ CİNOKUR
Ekonominin öncü göstergesi olan verilere bakıldığında Antalya’nın geçen haziran ayından bu yana Türkiye ortalamasının gerisinde kalan bir ekonomik performans içerisinde olduğuna dikkat çeken Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çandır, kent ekonomisinin yılın son çeyreğinde yavaşlamaya girdiğini belirtti. ATB’nin kasım ayı meclis toplantısında konuşan Çandır, Antalya’nın yılın 10 aylık döneminde, çek ile ödemede yüzde 122 artış olduğunu dile getirdi.
“Kafa saymak yerine kasa saymalıyız”
Ali Çandır, şunları kaydetti: “Kurulan şirket sayısındaki azalma hızında ve kapanan şirket sayısındaki artış hızında ülke ortalamasından iki kat kötü durumdayız. Çek ile ödeme hacmimiz yüzde 122 artmış durumda ve ülke ortalamasının üzerinde bir artışa sahip. Ancak karşılıksız çek hacminde geçtiğimiz yılın ekim ayına göre yüzde 745 artış söz konusu olmuş. Ülke ortalamasının 3 katından fazla bir artıştır bu miktar. Aslında buna benzer bir artışı temmuz ayında da yaşamıştık. Bizim için öncü ekonomik göstergelerden biri de kredilerdeki büyüme eğilimidir. Taşıt kredileri yıllık yüzde 180 büyürken iş dünyası kredileri ortalama yüzde 50 civarında büyüyebilmiştir.” Antalya iş dünyasının kredi kullanımı büyümesinin ise son bir yılda ülke genelinin altında kaldığını vurgulayan Ali Çandır, “Bunun tek istisnası ticaret sektöründe ülke genelindeki yıllık yüzde 47’lik artış yaşanırken kentimizde yüzde 76’lık bir kredi büyümesi yaşanmıştır. Tarım sektöründe ise yüzde 101’lik ülke genelindeki kredi büyümesine karşılık kentimizde ancak yüzde 73 büyüme yaşanmıştır. Kentimiz ekonomisi, yaz aylarındaki hareketliliğin ardından yılın son çeyreğine yavaşlama ile girmektedir. Fahiş artan kredi maliyetlerinin yanı sıra krediye erişimde de ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlamıştır. Enflasyondan arındırılmış kredi büyümesi, yani reel kredi artışı giderek zayıflamaktadır” diye konuştu.
Antalya ekonomisinin hareketli bir yaz dönemi geçirdiğini, turizmde 2019 yılı rekorunu geçen turist akımı yaşandığını belirten Çandır, ‘’Ülkemiz genelinde 50 milyonu aşan yabancı turist ve 40 milyar doları aşan gelir sağlandı. Son açıklanan verilerle de Antalya bu pastanın 3’te 1’ini oluşturuyor. Yani kabaca 16 milyona yakın yabancı turist ve 15 milyar dolara yakın gelir ile yılı kapatacağız” dedi. Turizm sektör temsilcilerinin erken rezervasyon seçeneğine artan talebe bağlı olarak 2024 yılının turizm açısından olumlu geçeceğini söyleyen Çandır, “Umarız bu öngörüler gerçekleşir. Hem kentimiz hem de ülkemiz için bereketli bir yıl olur. Ancak burada odaklanmamız gereken konu, kafa saymak yerine kasa saymak olmalı. Turizmdeki bereketten tüm ilçelerimiz faydalanmalı. Geçtiğimiz yıl Antalya’da yapılan yabancı gecelemelerin yüzde 86’sı Alanya, Kemer, Muratpaşa ve Serik olmak üzere 4 ilçede yapılmıştı. Turizmi 12 aya yayma hedefinin yanı sıra 19 ilçeye yayma hedefi de belirlenmeli. Diğer ilçelerimizin pastadan daha fazla pay alabilmelerini özendirecek çalışmalar yapılmalıdır. Kaynaklarımızı korumalı, sektörü daha tasarruflu ve sürdürülebilir bir hale getirmeliyiz” dedi.
“ÇKS’DA DÜZENLEME OLUMLU”
Antalya’da arazilerin parçalı olması ve miras kaynaklı hukuki sorunlar nedeniyle üreticilerin büyük bir bölümünün, ÇKS belgesine sahip olmadığını ifade eden Ali Çandır, 18 Kasım’da Resmî Gazete ‘de yayımlanan değişiklikle, mülkiyet ve miras kaynaklı sorunlar sebebiyle kayıt yapılamayan alanların, taahhüt ile kayıt altına alınmasının sağlandığına dikkat çekti. Türkiye’nin bitkisel üretim değerinin yüzde 6,5’ini sağlayan Antalya’nın, desteklerden yüzde 1 oranında dahi faydalanamadığını anlatan Çandır, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu düzenleme ile uzun süredir talep ettiğimiz mülkiyet ve miras kaynaklı ÇKS sorunlarımızın çözümü için önemli bir adım atıldı. Artık kent olarak desteklerden daha fazla pay alabiliriz. Değişiklik, tarımsal üretimi ve üreticilerin kayıtlılığını artırmada önemli bir adımdır. Tüm çiftçilerimizi 2 Ocak’a kadar tarım ilçe müdürlüklerine başvurmaya davet ediyorum.”